IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се опитва да разреши жилищната си криза с връщане на празните жилища на пазара

Обсъждат се стимули и отстъпки за 650 хил. жилища в страната, които в момента са необитавани

17:06 | 11.02.24 г.
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

В опит да ограничи резкия ръст на продажните цени и на наемите през последните години гръцкото правителство се стреми да върне на пазара голям брой необитавани жилища в цялата страна, пише изданието Kathimerini.

По данни на министерството на финансите на страната над 650 хил. имота в Гърция са необитавани. От тях 150 хил. се намират в Атика и Солун. Голям брой имоти, които сега изглеждат празни, са втори жилища като ваканционни имоти, които не се използват от години, или изоставени домове.

Сред обсъжданите в момента мерки са споразумения за облекчаване, които ще позволят десетки хиляди затворени жилища с неразрешени градоустройствени проблеми, държани от компании за управление на лоши заеми, да излязат на пазара.

Повишаване на минималната изисквана инвестиция за получаване на „златна виза“ също се обсъжда като мярка за контрол на цените. Придобити по този начин имоти ще бъдат подложени на ограничението да не могат да бъдат предлагани на пазара на краткосрочни наеми за известно време.

В същото време данъчните власти ще направят проверки, за да установят кои имоти са празни и кои са отдавани под наем, но без да бъдат обявени.

Най-голямото препятствие е с фондовете, които са придобили имоти чрез публични продажби. Повечето имоти са изправени пред големи и вероятно непреодолими затруднения, които могат да бъдат поправени само чрез нови закони. Банки и компании за управление на имоти имат значителни наличности, но според пазарни източници нямат достъп до пазара, тъй като мнозина не могат да издават електронни ID карти и други необходими документи за имотите.

Близо 2% до 3% от годишните продажби на имоти са инвестиции по програмата „златна виза“. Според допитвания китайските купувачи обикновено използват тези жилища за дългосрочно отдаване под наем, а израелците и ливанците изглежда предпочитат краткосрочно отдаване.

През последно време нарастват продажбите в области, където минималното изискване за инвестиция по програмата „златна виза“ от 250 хил. евро беше запазено. Такава област е Пирея. Министерството на финансите смята да вдигне тавана в тези области до 500 хил. евро. Така таванът за всички големи градски райони ще бъде изравнен на 500 хил. евро.

Друг обсъждан план е инвестиционните имоти, поне в Атика и Солун чрез програмата „златна виза“ да не бъдат използвани за краткосрочно отдаване под наем или в противен случай да бъдат взети мерки за ограничаването на подобни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 11.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още