IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори са вложили рекордни суми в земеделска земя в САЩ

Стойността на обработваемата земя отвъд Океана е нараснала над два пъти заради очакването, че цените ще се повишават в свят с оскъдни ресурси

10:42 | 21.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори влагат рекордни суми в обработваема земя в САЩ, разграбвайки актив, който очакват да се представи силно с рязкото нарастване на световното население и намаляването на природните ресурси, пише Financial Times.

Стойността на обработваемата земя, притежавана от инвестиционни компании, е нараснала над два пъти през последните три години, сочат данни на Националния съвет на доверените лица за инвестиции в недвижими имоти (National Council of Real Estate Investment Fiduciaries - NCREIF).

Тя е достигнала 16,6 млрд. долара към края на 2023 г. спрямо 7,4 млрд. долара в края на 2020 г. и 1,8 млрд. долара през 2008 г., сочат данните на NCREIF, който следи притежанията на някои от най-големите инвестиционни фондове в областта на земеделието в САЩ.

Средната стойност на обработваемата земя отвъд Океана също е нараснала през последните десетилетия до 5460 долара на акър миналата година спрямо 1270 долара на акър през 1997 г.

Очаква се стойността ѝ да продължи да расте, тъй като заради климатичните промени обработваемата земя става все по-оскъдна с нарастването на световното население.

Очаква се населението на света да се увеличи с 20% до около 10 млрд. души до 2050 г. спрямо около 8 млрд. днес, затова светът ще трябва да произвежда с 60% повече храна, сочат данни на ООН.

Ръстът в стойността на земята в САЩ е стимулиран от пандемията от Covid-19, която наруши световните вериги за доставка през 2020 г., като опразни рафтове на супермаркети.

През февруари 2022 г. пълномащабното нашествие на Русия в Украйна, която е един от най-големите износители в света на зърно за световните пазари, тласна нагоре цените на хранителните стоки.

„В комбинация с ускоряващата се инфлация това направи земеделската земя по-привлекателна за инвеститорите“, казва Седрик Гарние-Ландюри, ръководител на отдела за земеделие в глобалната инвестиционна компания Cordiant Capital, специализирана в инфраструктура. „Ако има един клас активи, който не е изгубил пари в средносрочен до дългосрочен план, това е земеделската земя“, допълва той.

Но дори с успокояването на инфлацията инвеститорите не губят апетит към притежаване на обработваема земя, казват фонд мениджъри.

„Дългосрочните тенденции са изключително привлекателни“, счита Антоан Бисън-Маклърнън, главен изпълнителен директор на Fiera Comox, филиал, съсредоточен върху частни активи, на глобалната компания за управление на оценки Fiera Capital, която управлява земеделски активи на стойност около 2 млрд. долара.

„Ако имате дългосрочна гледна точка за света, притежаването на качествена земя с достъп до вода е добра отправна точка“, допълва Бисън-Маклърнън, който преди да се присъедини към Fiera Comox е отговарял за инвестиционната стратегия в областта на земеделието в Public Sector Pension Investment Board (PSP), един от най-големите пенсионни фондове в Канада.

Fiera Comox и Cordiant Capital са съсредоточени върху трайни насаждения като ябълки, череши и бадеми, въпреки че повечето институционални инвестиции в САЩ са в суровини като пшеница, царевица, соя и други глобално търгувани земеделски стоки.

След световната финансова криза през 2008 г. големи инвестиционни компании като PGIM, PSP и TIAA започнаха да купуват повече земеделски земи в САЩ в стремежа си да диверсифицират и защитят портфейлите си от забавяне на фондовите пазари чрез некорелиран клас активи.

Тази стратегия беше подложена на изпитание през 2022 г., когато инфлацията се ускори, а акции и облигации отбелязаха двуцифрени процентни спадове.

„Дори някои частни активи, за които е известно, че са добри възможности за диверсификация, като недвижимите имоти понесоха удар през 2022 г., а земеделската земя всъщност се представи доста добре“, казва Бисън-Маклърнън и допълва, че „2022 г. наистина отвори очите на много инвеститори [за земеделската земя]“.

През последните няколко години инвеститорите станаха по-информирани за растящото търсене на храни и за ограниченията от страна на предлагането, коментира Джейми Шен, управляващ директор и ръководител на отдела за земеделие в компанията PGIM Real Estate, която днес управлява над 10 млрд. долара земеделски дълг и капиталови стратегии от името на институционални инвеститори.

Инвеститорите „могат да помислят върху идеята, че имаме нарастващо население, че се нуждаем от още храна и че обработваемата земя за земеделски нужди не може да бъде увеличена“, коментира тя и допълва, че PGIM „продължава да отчита търсене от инвеститорите заради тези фактори“.

Но едва между 1% и 3% от пазара, оценяван на 3,4 трлн. долара, е собственост на инвестиционни фондове, сочат данни от индустрията. Семейните бизнеси съставляват 95% от всички ферми в САЩ, сочат данни на министерството на земеделието в страната.

Но някои фермерски организации считат, че заграбването на земя от инвестиционни фондове е заплаха за селските общности.

Средната възраст на американските фермери е 58 години, сочат данни на министерството на земеделието. Това означава, че около 400 млн. акра обработваема земя ще сменят собствеността си през следващите около десет години, прогнозира Джордан Трийкъл от Националната коалиция на семейните ферми.

„Има значително притеснение, че тези компании ще установят контрол върху земеделската земя в страната“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още