IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитен посредник: Очакването за влизане в еврозоната ще движи пазара на имоти у нас

Миналата година всеки трети клиент, който е изтеглил жилищен кредит, е работил с регистриран кредитен посредник в София

13:18 | 16.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Очакването за влизане в еврозоната ще движи пазара на недвижими имоти, казва в интервю за БТА Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ). По думите ѝ, когато той е добре и се развива, това е положително за цялата икономическа обстановка.

"Тенденцията и очакванията са цените на жилищата да се задържат или повишат, както и наемите. От друга страна, вероятно ще се повиши търсенето извън България от чужденци", коментира Петкова.

Резултатите на АКПБ за 2023 г. показват, че кредитното посредничество в България продължава да бележи много голям растеж и печели все по-голямо доверие от клиентите, търсещи жилищни и потребителски кредити, отбелява тя пред агенцията.

Около 85% е делът на ипотечните кредити от всички консултации, които членовете на асоциацията правят.

След евродиректива Законът за кредитите за недвижими имоти на потребители регламентира у нас през 2016 г. условията и реда за регистрация на кредитните посредници и контрола върху тях. Така всички външни партньори на банки, които привличат клиенти, консултират ги и съдействат за теглене на кредити, трябва да се регистрират в Българската народна банка (БНБ). Петкова посочи, че именно този закон е дал тласък на дейността им чрез регламентацията, която въвежда.

Към момента членовете на асоциацията са 33, което представлява около 30% от всички регистрирани кредитни посредници, но над 50% от реализираните обеми на жилищни кредити.

"Все повече се радваме на популярност. Миналата година всеки трети клиент, който е изтеглил жилищен кредит, е работил с регистриран кредитен посредник в София. 33% от всички кредити са осъществени с помощта на регистриран кредитен посредник", посочи тя.

Услугата е безплатна за клиента и при сключване на договор за кредит на посредника плаща съответната банка. Според Мария Петкова се дава много голяма прозрачност на обема информация, което спестява време на клиента. Освен това са му необходими познания и опит, за да сравни предоставените от банките данни, така че да направи избора си между различните оферти.

"В работата си достигаме най-ниската лихва за профила на клиента, защото банките знаят, че сравняваме помежду им. Банките в България са над 20, като активно кредитират 7-9 банки, ние като асоциация си партираме с 15", каза още тя.

По думите ѝ един потенциален клиент има 4-5 банки, от които би получил подходящи предложения за неговия профил.

"Има оферти, които при по-висока лихва са с по-ниско крайно оскъпяване, защото цената на един кредит не означава само размер на лихвата. Един кредитен посредник би трябвало да сравни цифрите по прозрачен начин, по който клиентът накрая да види обективно крайното оскъпяване. Това е най-голямата ни сила. Но не само цифрите са важни, клиентите избират и според други фактори, като процента на самоучастие", обясни кредитният посредник.

Добре е да се тегли кредит във валутата на доходите ни, допълни тя. По думите ѝ при изтеглените кредити в евро лихвите са се повлияли от увеличението в Европа.

"Има фактори, които ни карат да мислим, че вероятно до края на годината лихвите малко ще се повишат и това по-скоро е свързано с рестрикции и изисквания на банките, свързани с рискови политики, но това потенциално увеличение като абсолютна стойност, като вноска по кредитите, едва ли ще се отрази сериозно", каза тя и даде пример: Ако в София средният ипотечен кредит е 250 хил. лева, за 30 години вноската би се променила с около 150-180 лева.

Ако видим, че започнат да се рекламират високи лихви по депозитите, това ще е една голяма червена лампичка, че лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре, коментира тя.

Сред целите на асоциацията Мария Петкова посочи тази да има допълнителна атестация на кредитните посредници - не само управителят и собственикът на кредитния посредник да доказват компетентност, а всеки, който иска да упражнява тази дейност.

"Започнали сме разговори с една международна компания, която има опит в атестирането на кредитни посредници и се надяваме, че ще дойде време всеки, който каже - аз съм кредитен консултант, да бъде наистина квалифициран да извършва тази дейност", обясни тя.

По отношение на профила на клиента, тя посочи, че най-често кредити теглят хора между 30 и 50-годишна възраст. Най-приемливи за банките са работещи на 8-часов безсрочен трудов договор.

Според данните от 2022 г. България е сред страните с най-нисък дял на ипотечни кредити спрямо БВП в ЕС - 9,8 на сто. За сравнение - средно в ЕС и еврозоната задлъжнялостта е над 42 на сто.

Мария Петкова отбеляза още, че в официално писмо от БНБ са уверили Асоциацията, че обемите на регистрираните кредитни посредници ще бъдат включени в регулярна статистика на регулаторния орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 1 месец
Какъв коментар да очакваш от търговец на ДЪЛГ! Всякаш влизането в EU зоната има някакво значение. Ако има някакви очаквания за повишения на цените, то те веча са отразени от пазара, както беше преди 2007. А после какво стана??? Но общо взето пазарът винаги следва цикъла, пример за това може да се види и от страните влезли в Шенген през годините назад. Та въпросът е, в коя част от цикъла се намираме сега според търговците на дълг?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 месец
**** ви у еврозоната ******
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 месец
Поредната манипулативна статия от Инвестор медия .ПлатенА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още