IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажби на акции за 24 млрд. долара компенсират частично IPO сушата през ноември

Въпреки това обемите на вторичните предлагания все още са с 65% по-ниски спрямо преди година

14:57 | 26.11.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Не всичко е загубено за банкерите на капиталовите пазари. Въпреки че първичните публични предлагания на акции (IPO) до голяма степен изчезнаха, продажбите на акции се увеличиха. От началото на ноември са реализирани вторични продажби на акции на стойност 24 млрд. долара в световен мащаб, което се очертава да стане най-голямата месечна стойност от август, когато бяха набрани почти 25 млрд. долара, показват данни, събрани от Bloomberg.

Покачването на активността съвпадна с подема на фондовия пазар, след като данните, показващи охлаждане на инфлацията в САЩ, подхраниха очакванията, че Федералният резерв ще забави усилията си за затягане. Акциите бяха подкрепени и от признаци, че Китай може да възприеме по-умерена политика спрямо Covid. Заедно тези фактори отприщиха вълна от вторични предлагания, тъй като емитентите и акционерите бързат да се възползват от краткия прозорец преди края на годината.

Компаниите, засегнати от икономическите затруднения, се нуждаят от свежи пари, както и тези, които искат да увеличат възможностите си за опортюнистично сключване на сделки. Това, в съчетание с големи продажби на дялове от фирми за частни капиталови инвестиции и други компании, които се стремят да върнат средства на собствените си инвеститори, доведе до скок в предлагането на акции в края на годината.

„Наблюдаваме възстановяване на вторичните трансакции, като инвеститорите искат да вложат пари преди края на годината“, коментира Хенрик Джонсън, ръководител за капиталовите пазари и европейското инвестиционно банкиране на Deutsche Bank AG. „Дейността по увеличаване на капитала се ускорява и сделките, които са насочени към укрепване на балансите или финансиране на сливания и придобивания, бяха приветствани от инвеститорите.“

Въпреки че продажбите на акции може да осигурят противовес на голямата суша при сделките, те едва ли предвещават по-широко повторно отваряне на пазарния прозорец, а обемите на вторичните предлагания все още са с 65% по-ниски спрямо преди година, сочат данните, събрани от Bloomberg.

Вторичните предлагания на акции са привлекли 24 млрд. долара през ноември. Графика: Bloomberg Вторичните предлагания на акции са привлекли 24 млрд. долара през ноември. Графика: Bloomberg

Въпреки това сделките са добре дошли за инвестиционните банки, които се борят с рязък спад в поемането на акции тази година, тъй като опасенията от необузданата инфлация и нарастващите лихвени проценти отслабиха апетита за риск.

„Доверието на инвеститорите се възстанови“ този месец, пише в бележка Ема Уол, ръководител за инвестиционни анализи и проучвания в Hargreaves Lansdown. „Инфлацията остава значително препятствие, което инвеститорите трябва да преодолеят, когато търсят реална възвръщаемост.“

Продажбите на конвертируеми облигации също се ускориха, тъй като директният дълг става по-малко привлекателен в среда с по-високи лихвени проценти. Компанията за игри Ubisoft Entertainment SA, авиокомпанията Air France-KLM и тръстът за инвестиции в недвижими имоти Link REIT в Хонг Конг продадоха конвертируеми облигации този месец.

„Има и ранни признаци на възстановяване на пазара, свързан с акции, като се има предвид повишената нестабилност на пазара и подобрените разходи за емитентите в сравнение с чистия дълг“, казва Джонсън.

Все пак надеждите за скорошно възстановяване на IPO пазара са слаби, тъй като Федералният резерв продължава да повишава лихвите си, а Китай се бори с нарастването на случаите на заразени с Covid и въвежда ограничния в някои големи градове. Рискът повишението на лихвените проценти в САЩ да насочи икономиката към рецесия също оказва влияние върху настроенията на инвеститорите.

„Не очакваме IPO пазарът да се възстанови преди втората половина на следващата година, а това означава други пътища за монетизиране, най-вероятно сливания и придобивания“, посочва Джонсън от Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още