IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да забави паричното затягане, но ще сигнализира за по-висок връх на лихвата

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще трябва да внимава да не изпрати гълъбов сигнал към пазарите

15:38 | 14.12.22 г. 7
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да предприеме по-умерен темп в иначе агресивното си парично затягане на заседанието си в сряда (14 декември), но ще сигнализира, че лихвите ще достигнат по-високо ниво от прогнозираното, пише Bloomberg.

Трудното тук за управителя Джером Пауъл ще е да убеди инвеститорите, че това няма да е гълъбова* промяна и че централните банкери няма твърде рано да сложат край на битката си с инфлацията, която все още е три пъти на целевото равнище от 2%.

Очаква се Федералната комисия по открити пазари да увеличи лихвите с 50 базисни пункта (б.п.), с което лихвата ще достигне диапазон 4,25-4,5%, най-високият от 2007 г. насам. След заседанието ще бъдат публикувани нови тримесечни прогнози за икономиката, които може да дадат сигнали още колко затягане предстои.

Икономистите, анкетирани от медията, имат медианни очаквания за връх на лихвата от 4,9%, след като Пауъл предупреди, че има необходимост показателят да бъде увеличен повече от очакваното. Това предполага, че Комисията по открити пазари към банката ще премине към ходове от по 25 б.п. през февруари и март 2023 г. и тогава ще си даде пауза. Инвеститорите имат същите виждания, според данните от пазарите на фючърси по лихвите.

Инфлацията в САЩ се забави през ноември, но остава висока. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в САЩ се забави през ноември, но остава висока. Източник: Bloomberg L.P.

Решението, заедно с прогнозите на ведомството, ще бъде взето в 21 ч. българско време в сряда, а 30 минути по-късно Пауъл ще проведе традиционната си конференция.

Данните във вторник показаха охлаждане на инфлационния натиск в САЩ – потребителски цени са нараснали с най-бавния си темп от над година насам. Това може да улесни централните банкери в предприемането на по-малка стъпка напред, но Пауъл може да използва своята пресконференция, за да напомни, че Фед няма да се откаже от битката, докато инфлацията не е видимо на път да се върне до целта от 2%.

„Вниманието ще е насочено към прогнозите на Фед за лихвите, конференцията и какво ще каже Пауъл по отношение на бъдещото движение на лихвите“ каза Лидия Бусур, старши икономист в EY Parthenon.

На заседанието си през септември Фед прогнозира, че федералната лихва ще достигне 4,6% до края на следващата година. Централните банкери обаче предупредиха, че оттогава тези очаквания са се завишили, тъй като дори с намаляването на растежа на инфлацията тя все още остава висока.

Според регулатора на пазара на труда все още няма баланс, като търсенето на служители надминава предлагането, а покачването на заплатите не намалява.

Прогнозите ще дадат представа за най-скорошните виждания на банкерите докъде очакват лихвите да стигнат. Малко вероятно е ръководителят на Фед да се ангажира с конкретен план, като ще предпочете да остави някои врати отворени, смята Майкъл Пъглиз, икономист в Wells Fargo & Co. “Смятам, че ще запазят гъвкавостта си“, допълни експертът.

Прогнозите на банката може да дадат сигнали колко скоро очакват банкерите да сложат на пауза своето парично затягане.

„Например по-скромно увеличение на крайната лихва може да предполага, че банкерите може да спрат да покачват лихвите още през март, докато по-висок връх може да предполага, че лихвените повишения ще продължат по-напред в следващата година", обясни главният икономист за САЩ в GH Macro Advisors Тим Дуй.

Фед може да занижи прогнозите си за икономическия растеж на САЩ. Източник: Bloomberg L.P. Фед може да занижи прогнозите си за икономическия растеж на САЩ. Източник: Bloomberg L.P.

Нещо, за което трябва да се следи в изявлението на Комисията по открити пазари, е дали банкерите ще кажат, че „продължаващи повишения в таргетирания диапазон ще са подходящи“ за повишаването на лихвите до ниво, което е достатъчно ограничаващо растежа и което ще намали инфлацията.

Премахването на „продължаващи“ ще изпрати гълъбов сигнал, който ще предположи, че Фед може да паузира ходовете през март, по-рано от очакваното, според Роберто Перли и Бенсън Дюрхам от Piper Sandler & Co.

Централните банкери може да изберат да оставят тази част от изявлението си, за да избегнат изпращането на сигнал, който би разхлабил финансовите условия, каза Дерек Тан, икономист в LH Meyer. 

В сряда се очаква Фед да понижи прогнозите за икономическия растеж през 2023 г. от 1,2% през септември до 0,8%. Междувременно безработицата може да се увеличи до 4,6%, след като през ноември тя достигна 3,7%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още