IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маневрите на централните банки не уплашиха инвеститорите в Европа

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха с над 6,4%, въпреки че германският кредитор отчете силна 2022-ра година

19:47 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът сред инвеститорите на европейските фондови борси се върна въпреки новите повишения на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и регулатора във Великобритания, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа ръст от 1,35% до 459,2 пункта.

Германският измерител DAX напредна с 328,45 пункта, или с 2,16%, до ниво от 15 509,19 пункта.

Френският показател CAC отчете ръст от 1,26% до 7166,27 пункта.

Британският индекс FTSE се повиши с 0,76% до 7820,16 пункта.

По-рано в четвъртък ЕЦБ повиши основните си лихви с половин процентен пункт в четвъртък в съответствие с очакванията. С днешното увеличение депозитната лихва, която през първата половина на миналата година все още бе на отрицателно равнище, достига най-високото си ниво от ноември 2008 г. насам - 2,5%. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране достига 3% с днешното решение, а този по пределното кредитно улеснение - 3,25%.

Малко преди това Английската централна банка (АЦБ) отговори на очакванията на пазарите и покачи основаната си лихва за 10-ти пореден път в четвъртък в текущия си цикъл на парично затягане, който е един от най-агресивните от десетилетия насам. С днешното увеличение, което бе и първото решение на Комисията по парична политика към банката за годината, лихвата достигна ниво от 4%, или най-високото от 2008 г. насам.

АЦБ публикува прогнози за британската икономика, които се оказаха по-мрачни от тези на Международния валутен фонд (МВФ), представени по-рано тази седмица. Централната банка на Обединеното кралство очаква икономиката на страната да се свие с 0,5% през 2023 г. - ниво, подобно на оценките на МВФ за 0,6% спад.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (2 февруари). Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (2 февруари).

"Доста сме подобни тази година", каза управителят Андрю Бейли по време на пресконференция в четвъртък. "Имаме (МВФ и АЦБ - бел. прев.) доста ниски негативни цифри. Разликата е какво ще се случи оттам насетне. Според тях (МВФ) ръстът ще се ускори по-бързо, отколкото ние очакваме", допълни той.

Икономистите реагираха и на коментарите на Кристин Лагард, управител на ЕЦБ, която изтъкна, че решителността на регулатора на еврозоната а увеличи лихвите значително до ограничаваща растежа територия не трябва да се подлага на съмнение. "Нашата решителност да покачим лихвите значително, за да достигнем ограничаваща растежа територия, не трябва да се подлага на съмнение, нито фактът, че веднъж достигнем ли я, ще искаме да останем там (тоест лихвите да останат на рестриктивно равнище - бел. прев.) достатъчно време, за да сме сигурни, че тези лихви ще ни осигурят връщането на инфлацията към 2%", каза Лагард. Тя добави, че тези, които следят внимателно банката, не трябва да се съмняват в решителността ѝ да върне ценовата стабилност до средносрочната цел от 2%.

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха с над 6,4%, въпреки че германският кредитор отчете най-силната си година от 2007 г. през 2022-ра, записвайки ръст на нетната печалба до 5,66 млрд. евро – над двойно повече спрямо 2021 г. Подразделението за инвестиционно банкиране на Deutsche Bank обаче е пострадало от по-слабата активност при сливанията и придобиванията, както и при първичните публични предлагания. Приходите са се свили с 12% през четвъртото тримесечие на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още