IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специализираните ETF-и не се отплащат на инвеститорите

Те жертват диверсификацията на портфолиото, има вероятност да инвестират в надценени активи и начисляват по-високи такси

20:58 | 08.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От легализирането на марихуаната до нарастването на работата от вкъщи, ако има тенденция или тема на пазарите, ще има и борсово търгуван фонд (ETF) за това, пише за Financial Times Франческо Франдзони, професор по финанси в Университета на Лугано и старши член на Швейцарския финансов институт.

Тъй като разходите за издаване на нови ETF-и са ниски и конкуренцията между емитентите на фондове е интензивна, финансовите иновации процъфтяват. През последните три десетилетия бяха пуснати хиляди нови ETF-и. Обхватът на последните специализирани ETF-и изглежда е богат колкото въображението на инвеститорите.

Но дали финансовите иновации в ETF пространството създават стойност за инвеститорите? Проучване, което предстои да бъде публикувано в Review of Financial Studies, на което съм съавтор с Ицхак Бен-Давид, Бюнгуук Ким и Рабих Мусауи, сочи друго. Нашите резултати показват, че средно новите ETF-и в акции са лоши инвестиции след отчитане на риска. Проучването се фокусира върху ETF-и в акции, които се специализират върху конкретни индустрии и теми.

През последните две десетилетия тематичните ETF-и и тези върху отделни индустрии са се представили по-лоши от широките бенчмаркове с около 30 процентни пункта през първите пет години от създаването им, като само 3 пункта се дължат на техните такси, а 27 - на лошото представяне на базовите им активи.

Необходимостта да се привлече вниманието на инвеститорите накара доставчиците на ETF-и да яхнат най-новите тенденции, превръщайки пасивен продукт в активен залог върху модна тема. След успеха на първата вълна от ETF-и, следващи широки индекси като американския S&P 500, конкуренцията се засили и таксите намаляха. За да противодействат на това развитие, емитентите излязоха с нови видове продукти, които начисляват по-високи такси и проследяват по-малки сегменти от пазара. Бяха въведени ETF с „интелигентни бета“, които са конструирани да отразяват инвестиционен подход, а не пазарна капитализация. След това се появиха ETF-и, базирани на индустрии и тематични версии. ETF-и върху една акция са най-новата стъпка в еволюцията на този инвестиционен инструмент.

Новосъздадените ETF-и се фокусират върху темите на месеца, от които инвеститорите се вълнуват. През 2020 г. нови ETF държаха портфейли, свързани с области като ваксини срещу Covid-19, телемедицина и залагания върху игри/спорт. През 2021 г. мечтите на инвеститорите включваха биткойна, електрическите автомобили и метавселената.

Естествено, емитентите на ETF проектират нови продукти с едно съображение на ум: да увеличат максимално своите приходи. Приходите са по-големи, когато таксите и сумите, които инвеститорите влагат, са по-високи. С хиляди ETF, които вече са на пазара, новите борсово търгувани фондове трябва да бъдат уникални и да привличат вниманието на инвеститорите.

И ако идеята зад даден ETF предоставя на инвеститорите вълнението да залагат на предпочитана от тях тема, те ще бъдат по-малко чувствителни към цената, която плащат за продукта. Така че на фона на принудителното преструктуриране, наложено от спадащите пазари, индустрията подновява залога си върху специализираните ETF-и.

Въпреки че управляват само 18 процента от активите на ETF-те, фокусирани върху акции в САЩ, тези продукти са истински хитове, тъй като събират около 35 процента от приходите, поради по-високите такси, които начисляват.

Академичната литература показва, че инвеститорите преследват активи, които наскоро са имали добра възвръщаемост. Вероятно осъзнавайки тези резултати, емитентите на ETF-и въвеждат продукти, които проследяват „горещите“ индустрии и теми. В резултат на това акциите в кошниците на специализираните ETF-и започват от относително високи оценки. По-конкретно, новите ETF-и държат фирми, които преди стартирането на фонда са имали необичайно висока възвръщаемост (надминавайки бенчмарковете средно с 5 процентни пункта на година) и са получили много благоприятно медийно отразяване. Високите такси, които специализираните ETF-и начисляват, също допринасят за лошото им представяне - общо около 0,6 процентни пункта.

Но таксите не са основната причина за слабата брутна възвръщаемост. Тя зависи просто от активите, в които специализираните ETF-и избират да инвестират, които са надценени по време на стартирането и се представят по-слабо през следващите години.

В заключение, инвеститорите трябва да внимават, когато обмислят вложение в специализирани ETF-и. Те рискуват загуба по три направления: жертват диверсификацията на портфолиото си, има вероятност да инвестират в надценени активи и плащат по-високи такси. Нашето изследване показва, че последните епизоди на продължителни и дълбоки спадове при специализираните ETF-и са широкоразпространено явление.

Джак Богъл, основателят на индустрията на индексните фондове и защитник на пасивното инвестиране, беше много критичен към ETF-те. Неговото мнение беше, че те са най-голямата маркетингова иновация на 21-ви век, но такава, която не служи добре на инвеститорите. Нашето проучване подкрепя тази гледна точка, що се отнася до специализираните ETF-и.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още