IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите очакват края на серията от лихвени повишения

ЕЦБ се въздържа да даде сигнали за по-нататъшни стъпки. Инвеститорите вече очакват обръщане на тенденцията. Решенията и реакциите накратко

13:27 | 17.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кристин Лагард и колегите ѝ от Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) оправдаха заложените от тях самите очаквания. Лихвените проценти в еврозоната ще се повишат с 0,5 процентни пункта, както беше сигнализирано предварително, обяви централната банка в четвъртък във Франкфурт след последното заседание на съвета.

Тя обаче не се ангажира с по-нататъшни увеличения. Освен това Лагард даде да се разбере, че ЕЦБ е готова да помогне на банките при необходимост, ако те изпаднат в ликвидни проблеми. Ето преглед на най-важните решения и реакции.

Вдигане на лихвата – точно според прогнозите

ЕЦБ повиши лихвените проценти в еврозоната с 50 базисни пункта. Основният лихвен процент занапред ще бъде 3,5%. Лихвеният процент по депозитите, който банките получават за депозитите си в централната банка, се повишава до 3,0%.

С повишаването на лихвения процент централната банка реагира на високата инфлация в еврозоната. ЕЦБ е особено загрижена за базисната инфлация, коригирана спрямо цените на енергията и храните. През февруари тя се повиши до рекордните 5,6%. Централните банкери обръщат голямо внимание на базисната инфлация, тъй като тя се смята за надежден показател за средносрочната тенденция на инфлацията. 

Лагард заяви, че Съветът не е обсъждал друг вариант освен увеличение с 50 базисни пункта. Освен това решението е било взето много бързо.

Имаше обаче и несъгласни с него гласове. „Трима или четирима" членове на Съвета не са подкрепили решението. Според Лагард несъгласните са искали да се изчака с решението.


За разлика от декември и февруари ЕЦБ не дава сигнали за по-нататъшни повишения на лихвените проценти след настоящата среща. Въпреки това Лагард подчерта, че ЕЦБ иска да се бори решително с инфлацията. Важен критерий за по-нататъшните решения е колко бързо по-високите лихвени проценти се отразяват на икономиката.

Настоящата ситуация

В отговор на сътресенията във финансовия сектор Лагард заяви, че ЕЦБ е готова да помогне на банките, ако е необходимо. Налице са редица инструменти за укрепване на стабилността на финансовата система и за осигуряване на ликвидност на финансовите институции. Според председателя на ЕЦБ обаче банковият сектор в еврозоната е „устойчив и добре капитализиран". По думите ù състоянието на банките не може да се сравнява със ситуацията преди финансовата криза през 2008 г.

Лагард изрично отрече евентуален конфликт на целите между борбата с инфлацията и стабилността на финансовата система. Със сегашното повишение на лихвените проценти ЕЦБ ясно изрази позицията си да противодейства на високата инфлация въпреки несгодите, твърдят анализатори. 

Пазарните реакции 

Пазарите реагираха положително на решенията на ЕЦБ. В късния следобед в четвъртък Dax се повиши с почти два процента до над 15 000 пункта. Доходността по десетгодишните германски бундове спадна под границата от 2,2%, но в хода на сесията се възстанови донякъде. 

Повишаването на лихвените проценти всъщност е по-скоро неблагоприятно за цените на акциите и води до повишаване на доходността на облигациите. Пазарите обаче очевидно изтълкуваха решенията като сигнал за край на цикъла на повишаване на лихвените проценти.

Икономистът на швейцарския мениджър на активи Pictet Фредерик Дюкрозе смята, че реалността е по-сложна. Развитието на ситуацията в банковия сектор може да се развие в двете посоки. „Когато паниката утихне, ЕЦБ вероятно скоро отново ще затегне паричната си политика", очаква той.

Лагард беше заявила, че ЕЦБ все пак ще трябва да предприеме допълнителни действия, ако прогнозите за инфлацията и растежа се сбъднат. Този път прогнозите са особено несигурни, тъй като в тях са взети предвид само данните до средата на февруари. Поради това настоящите сътресения на пазарите не оказаха влияние.

Какво казват икономистите

Повечето икономисти са съгласни с решението на ЕЦБ да се придържа към предварително обявеното увеличение на лихвения процент. Решението изразява „оправдана увереност в стабилността на европейската банкова система", казва Улрих Катер, главен икономист в Dekabank.

Главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер също дава висока оценка на решението. Въпреки сътресенията на пазара ЕЦБ не се остави да бъде отклонена от курса, който обяви през февруари. „Тази инвестиция в нейната надеждност е необходима, защото инфлационните рискове все още са ясно изразени".

За разлика от някои инвеститори, които вече не очакват по-нататъшни повишения на лихвените проценти, Кремер очаква по-нататъшни стъпки. ЕЦБ ще повиши депозитната лихва до 3,5% през следващите месеци, смята той.

Известният експерт по капиталовите пазари Мохамед Ел-Ериан похвали по-специално комуникацията на Лагард. Тя отговори ясно и твърдо на трудни въпроси в специална пазарна ситуация и комуникира „майсторски", написа Ел-Ериан в Twitter.

Прогнозите на ЕЦБ

Четири пъти годишно ЕЦБ публикува и новите си прогнози за краткосрочното и средносрочното развитие на инфлацията и растежа. Те показват, че през следващите месеци общата и базисната инфлация може да продължат да се движат в противоположни посоки. 

Например за настоящата година ЕЦБ очаква средна инфлация от 5,3%. Това е далеч под последната оценка от декември (6,3%). За следващата година централната банка очаква равнище на инфлацията от 2,9% (3,4% през декември), а за 2025 г. - 2,1% (2,3%).

ЕЦБ е по-песимистично настроена по отношение на широко оценяваната базисна инфлация. В сравнение с декември тя повиши прогнозата си за 2023 г. с 0,4 процентни пункта до 4,6%. Очакванията за 2024 г. са малко по-ниски - 2,5 (2,8) и 2,2 (2,4) процента.

Поради силния пазар на труда и спада в цените на енергията централните банкери отново са значително по-оптимистично настроени за икономиката. Те очакват икономическото производство да нарасне с 1,0% през настоящата година. Прогнозата е два пъти по-висока от тази през декември. Перспективите за 2024 г. и 2025 г. са леко помрачени до 1,6% за всяка от тях. Тук ЕЦБ се позовава на спирачния ефект от по-строгата парична политика.

И реакцията на централни банкери

Според ръководителя на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало новото повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) е важен сигнал срещу силната инфлация. „Това е увереност в нашата антиинфлационна стратегия, а това е увереност в солидността на нашите европейски и френски банки", заяви членът на Съвета на ЕЦБ пред радиостанция BFM Business в петък. „Френските и европейските банки са много стабилни“. 

Ръководителят на френската централна банка подчерта значението на настоящите стъпки, които оскъпяват получаването на пари от търговските банки. Това оскъпява и кредитите и по този начин би трябвало да забави общото търсене на повече пари като двигател на инфлацията. „Трябва да се борите с болестта на инфлацията, инфлацията е първата грижа на нашето население, първата грижа на предприемачите - и инфлацията е първият враг на растежа“. 

По материали на Handelsblatt и AFP

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още