IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залозите срещу акциите на фалиралите в САЩ банки би трябвало да се изплатят на теория

Трейдъри се оплакват, че брокерите им са затруднили упражняването на опции върху акциите на SVB и Signature Bank

12:53 | 08.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За трейдърите на опции залозите, че акциите на Signature Bank и SVB Financial Group ще поевтинеят рязко, бяха лесната част. Опитите да спечелят от това са по-трудни и за мнозина се оказаха неочаквано скъпи.

Банките фалираха и бяха поети от регулаторите, което по същество заличи стойността на техните акции. Това е резултат, който трябва да е добра новина за инвеститорите, притежаващи пут опции, които предоставят правото да продават акции на обявена цена до определена дата, пише Wall Street Journal.

Досега някои от тези притежатели на опции бяха заседнали в безизходица на пазара на ценни книжа. Търговията с акциите както на Signature, така и на SVB, майката на Silicon Valley Bank, беше спряна след фалита. И двете банки започнаха да се търгуват на извънборсовия пазар, което потенциално може да позволи на трейдърите да излязат от позициите си след повече от седмица на несигурност.

Някои трейдъри казват, че техните брокери са затруднили упражняването на опциите. Други казват, че трябва да блокират хиляди долари като обезпечение при своите брокери, само за да запазят отворена възможността да успеят да приключат сделките.

„Никой от нас не очакваше такъв тип търкания и несигурност“, казва Даниел Мандиа, трейдър, който е купил пут опции, обвързани със Signature Bank. Той пише в Twitter за трудностите при осребряването им.

Signature Bank и Silicon Valley Bank са едни от най-големите жертви на агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ. Акциите им се търгуваха съответно на 70 долара и 106,04 долара, преди да бъдат поети от регулаторите.

Това, което прави ситуацията необичайна, е, че заплахата от фалит - или затваряне от правителството - не беше отразена в цените на акциите им по време на техния колапс. Акциите на Avaya Holdings Corp. и Party City Holdco Inc. например се търгуваха под 1 в седмиците преди компаниите официално да подадат молба за фалит по-рано тази година.

Брокерските компании изглежда оценяват акциите на коренно различни нива. Fidelity например оценява акциите на нула. Charles Schwab Corp. поставя оценка на акциите на Signature на 64,60 долара, а на SVB - 39,25 долара.

Друг усложняващ фактор е, че няма история, на която брокерските компании да се облегнат. Опционната мания, която характеризира днешните пазари, не беше постоянна по време на последния кръг от банкови фалити преди десетилетие. Ролята на социалните медии в инвестирането нарасна през същия период. В този случай трейдърите, които обичат да разменят съвети в Twitter или Reddit, се обръщат към тези платформи, за да изразят разочарованието си.

Мандия казва, че този месец е купил путове, обвързани със Signature Bank, които биха се изплатили, ако акциите паднат до 65 долара в рамките на дни. След фалита на банката Мандия се е свързал с Robinhood, за да упражни путовете си, а брокерската компания инициира къса позиция в акциите, за да затвори сделката.

Брокер обаче му казва, че ако позициите му надхвърлят неговия „праг на риск“, той може да ги затвори. След това Мандия депозира повече от 20 хил. долара по сметката си Robinhood, за да запази късата позиция, което той доказва със скрийншотове. Сумата е достатъчна да закупи акциите, лежащи в основата на опциите, на последната цена на затваряне. Сега той има къси акции на Signature Bank и чака да затвори позицията, когато акциите започнат да се търгуват.

Според говорител на Robinhood фирмата е позволила на клиенти, чиито опции са изтекли на 17 март, да изпълнят договорите си и ще предостави на други клиенти „подробности, когато наближи датата им на изтичане“.

Robinhood оценява SVB на 39,40 долара преди последната търговия с акциите преди фалита. Междувременно акциите на Signature Bank са 70 долара, последната им цена на затваряне.

Различните подходи на брокерите при оценките на акциите могат да повлияят на това какво обезпечение трейдърите трябва да предоставят за своите позиции.

Скот Шеридан, главен изпълнителен директор на брокерската компания Tastytrade, посочва, че неговата фирма предпочита клиентите да предоставят „достатъчно пари“, за да закупят акции на свободния пазар след упражняване на пут опциите. Това отчасти се дължи на несигурността около това къде в крайна сметка ще се търгуват акциите. Той посочва и ситуации като манията по миймовете през 2021 г., когато шепа акции скочиха без особено внимание към фундаменталните показатели на компаниите.

В друг забележителен случай отделни инвеститори струпаха вложения в акции на Hertz Global Holdings Inc., след като компанията обяви фалит, с надеждата да успеят да повишат цената, въпреки факта, че акционерите обикновено биват заличавани по време на такова преструктуриране.

„Това е повече изкуство, отколкото наука“, според Шеридан. „Разглеждаме всяка сметка за всеки отделен случай. Трябва да балансираме удовлетвореността на клиентите с риска на фирмата“, допълва той.

Андрю Бисел, инженер, казва, че е имал усещането, че нещата ще се обърнат към по-лошо за Signature Bank, така че той е купил пут опции, които биха спечелили, ако акциите на банката поевтинеят. Путовете му дават право да продава акции на 50, 55 и 65 долара.

Бисел казва, че е извършил многократни обаждания до своята брокерска фирма E*Trade, част от Morgan Stanley, след спасяването на банката от правителството и с централната клирингова къща за опции, Options Clearing Corp., за да упражни своите опции. Брокерът му е казвал, че ще трябва да внесе още пари.

Бисел твърди, че е взел от родителите си заем в размер на 100 хил. долара, който да депозира в брокерската си сметка, за да изпълни договорите. В крайна сметка фирмата е решила, че не е нужно той да затваря по сметката чак толкова много пари за операциите, които според него могат да му спечелят десетки хиляди долари. Той е внесъл солидна сума, за да купи акциите на свободния пазар и да приключи сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 08.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още