IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отвори достъпа до суап пазар за 3 трлн. долара

Този инструмент предлага залози върху ключови лихвени проценти на паричния пазар, които са чувствителни към паричната политика на Китай

22:18 | 15.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Глобалните инвеститори, които искат да търгуват с повторното отваряне на Китай, разполагат с нов стратегически инструмент от понеделник: лихвени суапове на континенталния пазар в страната, които през миналата година постигнаха годишен оборот в размер на 3 трлн. долара.

Т.нар. програма Swap Connect между континентален Китай и Хонконг предоставя на задграничните фондове по-лесен достъп до дериватите, които помагат за хеджирането на експозициите към втория по големина пазар на облигации в света, пише Bloomberg.

Този инструмент предлага и залози върху ключови лихвени проценти на паричния пазар, които са чувствителни към паричната политика на Китай.

Новата програма стартира точно когато китайският пазар на държавни облигации се намира в седемседмично рали. Трейдърите са все по-уверени, че централната банка ще облекчи паричната политика, тъй като икономическото възстановяване буксува.

Този канал подкрепя и политиката на Пекин за отваряне на страната към глобалните инвеститори след регулаторните репресии. Нарастващото геополитическо напрежение подхранва загрижеността относно възможностите за инвестиране в страната дори след премахването на Covid ограниченията и отварянето на границите ѝ.

„Китайските власти се надяват да привлекат глобални инвеститори на офшорния финансов пазар и Swap Connect е стъпка напред в тази посока“, коментира Хао Хон, главен икономист в Grow Investment Group в Шанхай. „Swap Connect сам по себе си може да не е в състояние да възпре изходящите потоци в краткосрочен план, но смятаме, че китайските държавни облигации ще останат привлекателни за някои чуждестранни инвеститори предвид тяхната стабилност“, допълва Хао.

Китай е определил дневен лимит от 20 млрд. юана (2,9 млрд. долара) за нетна търговия по Swap Connect. Сред допустимите инструменти са суапове, отнасящи се до седемдневния фиксиран лихвен процент за обратно изкупуване и тримесечния и овърнайт шанхайски междубанков лихвен процент.

HSBC, Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. са сред 20-те банки, упълномощени да структурират сделки за чуждестранни фондове през Хонконг.

Новата програма — която следва Stock Connect, започнала през 2014 г. и Bond Connect през 2017 г., се администрира съвместно от Shanghai Clearing House, Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. и China Foreign-Exchange Trade System.

HSBC Holdings Plc заяви, че е извършила сделки на Swap Connect за няколко клиенти в чужбина и Хонконг в понеделник, включително Dymon Asia и CSI Capital Management, според изявление, изпратено по имейл.

„Офшорните хедж фондове са ограничени от техния баланс да участват на пазара на облигации, но ентусиазмът им да участват на пазара на лихвени деривати ще бъде по-голям от апетита им за облигациите“, коментира Хаоао Уън, ръководител на търговията с лихви в Китай в BNP Paribas SA, която също е сред оторизираните банки.

Новият инструмент за хеджиране на риска се въвежда точно когато нарастващите лихвени проценти в САЩ оказват натиск за изтичане на чуждестранни средства върху пазара на облигации в Китай. Задгранични фондове съкратиха своите притежания със 169 млрд. долара през последните пет тримесечия. В същото време глобалните инвеститори все още притежават 10 пъти повече от ценните книжа, отколкото преди десетилетие.

Понастоящем Китай позволява на някои чуждестранни инвеститори достъп до континентални лихвени суапове съгласно схемата на Китайския междубанков пазар на облигации, но Swap Connect значително ще разшири тази възможност чрез Хонконг.

Паричният орган на Хонконг ще работи с властите на континента, за да предостави по-разнообразни инструменти за управление на риска за международните инвеститори, посочва се и в изявление на китайската централна банка.

Едно от въздействията на Swap Connect ще бъде намаляването на търсенето от чуждестранни инвеститори за офшорни лихвени суапове, които имат по-широки спредове купува-продава от тези на континента поради по-ниската си ликвидност.

Окончателните правила за търговия премахват задължителните изисквания за инвеститорите да подпишат допълнително основно споразумение. Shanghai Clearing House и OTC Clear, дъщерно дружество на борсата в Хонконг, съвместно ще създадат пул от финансови ресурси за управление на експозицията на риск с максимален размер от 4 млрд. юана.

Едно от най-големите предимства на програмата е единният маржин пул между двете централни клирингови агенции, вместо да се изискват отделни такива за всеки контрагент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още