IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите отново слагат Америка на първо място

Индексът S&P 500 надделява над повечето международни показатели тази година благодарение на технологичните акции

08:15 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Американските акции отново задминават международните си конкуренти.

Индексът S&P 500 се е повишил с 14% тази година, задминавайки ръста от 8,5% на показателя MSCI All Country World ex USA, който следи акциите на развиващите се и нововъзникващите пазари, пише Wall Street Journal.

Инвеститорите се връщат на пръст и към американските борсови фондове – те са добавили пари на нетна база към взаимни и борсово търгувани фондове, фокусирани върху акции, за три последователни седмици, включително 23,78 млрд. долара за периода до 14 юни, което е най-високата седмична сума от декември насам. Такива фондове отчитаха изтичане на средства през 17 от предходните 21 седмици, посочва консултантската компания EPFR.

През същия период интересът към глобалните акции е отслабнал. Глобалните борсови фондове отчетоха най-големия си седмичен нетен изходящ поток от октомври 2022 г., отбелязвайки нетни изходящи потоци през пет от последните девет седмици след серия от входящи потоци в началото на годината. Европейските фондове отчитат нетни изходящи потоци вече 14 седмици, британските фондове – 23 седмици, а фондовете за Китай и Латинска Америка отчитат слаби потоци.

Чуждестранните фондови индекси също изостават. Мексиканският показател S&P/BMV IPC се повишава с 12% тази година, общоевропейският Stoxx Europe 600 – с 8,1%, Shanghai Composite – с 4,9%, а индексът Hang Seng е надолу с около 1%.

„Те нямат стабилни счетоводни баланси подобно на много от американските компании с голяма капитализация“, казва Крег Сейръмбок, консултант по благосъстоянието в Bartlett Wealth Management в Синсинати. Той казва, че се опитва да увеличи притежаваните от него технологичните и други акции на растежа, посочвайки способността им да издържат на потенциално забавяне на икономиката.

Американските акции отдавна се представят по-добре от други показатели по света. Въпреки това, когато S&P 500 се понижи остро миналата година заради опасения около по-високите лихвени проценти и нажежената инфлация, стратезите и инвеститорите бързо прогнозираха, че световните акции ще поемат за дълго надолу. Скорошното възстановяване на S&P 500 предполага, че тези прогнози са били преждевременни.

Разбира се, американските борсови фондове все още имат огромна празнина за запълване. От началото на годината те отчитат нетни изходящи потоци за около 31 млрд. долара спрямо нетни входящи потоци от близо 13 млрд. долара за глобалните фондове, посочва EPFR.

Голяма част от ентусиазма напоследък към американските акции произлиза от бум в интереса към изкуствения интелект (ИИ). Инвеститорите трупат акции на компании, водещи в технологията, които те смятат, че ще променят света през следващите години.

Цената на акциите на Nvidia – производителя на усъвършенствани графични чипове, нужни за ИИ, се е утроила тази година, с която компанията постигна оценка от 1 трлн. долара. Други технологични акции също поскъпват. Стойността на книжата на компанията майка на Facebook – Meta Platforms, и Tesla е нараснала над двойно. Акциите на Microsoft, която разкри инвестиция за 10 млрд. долара в ChatGPT на OpenAI, са поскъпнали с над 40%, както и тези на Apple и Amazon.com.

В по-общ план инвеститорите са оптимисти за САЩ, тъй като потребителите все още харчат свободно, пазарът на труда остава стабилен, а кризата в банковия сектор явно преминава, поне засега. Освен това много инвеститори се надяват, че Федералният резерв се приближава до края на кампанията си за увеличение на лихвите, което според тях ще даде на пазарите повече пространство за действие.

Еврозоната, от друга страна, изпадна в рецесия, а континентът продължава да се бори с високите цени на енергията и храните. Освен това продължаващата война в Украйна е източник на несигурност за региона. Докато американската икономика е с 5,4% по-голяма, отколкото беше преди пандемията от Covid-19 да удари, икономиката на еврозоната е само с 2,2% по-голяма.

Преотварянето на китайската икономика след три години на строги блокади заради Covid-19 преминава през трудности, намалявайки интереса на инвеститорите в свързани с Китай залози. Ръстът на продажбите на дребно се забавя, а последният пакет от данни за фабричното производство, износа и инвестициите се оказа по-слаб от очакваното. Прогнозите са икономическият ръст да се забави спрямо последните години.

Със сигурност има и отклонения на международните пазари. Японският индекс Nikkei 225 е с 28% нагоре тази година и се върти около 33-годишен връх благодарение на бързо разширяващата се икономика и централната банка, отдадена на ниските лихвени проценти. В същото време във Франция големите ръстове в цените на акциите на луксозните брандове помогнаха да се даде тласък на индекса на сините чипове в страната до рекордни нива.

28%
е ръстът на японския индекс Nikkei 225 за тази година.

Международните пазарни икономики печелят и от по-слабия долар, който прави по-евтин вноса на чуждестранни стоки. Щатският долар – резервната валута на света, спада с около 8% спрямо най-високото си ниво от десетилетия, достигнато през септември 2022 г.

В потенциално бичи сигнал за международните акции ралито на японските, мексиканските и европейските пазари изглежда се разширява. Делът на акциите, които се движат над тяхната 200-дневна пълзяща средна, е по-висок, отколкото в САЩ, където ралито е доминирано от шепа акции. Някои инвеститори се опасяват, че ограниченото откъм компании рали ще направи американския пазар уязвим на отдръпване, ако дори една или две големи компании сгрешат.

„Надигащият се прилив повдига всички лодки и това е, което виждате в Япония“, казва Тод Яблонски, главен инвестиционен директор и ръководител на разпределението на активи в Principal Asset Management. „В САЩ има много бърз тесен поток, преминаващ през по-малък водоем, докато останалата част от океана стои неподвижна“.

Той казва, че намалява експозицията си към акции в САЩ и Китай, като същевременно увеличава позициите си към други развити пазари и акции в Латинска Америка.

Освен това някои части на международния фондов пазар все още изглеждат по-евтини, отколкото в САЩ. Индексът Hang Seng се търгува на ниво 9,6 пъти над очакваната печалба през следващите 12 месеца, а мексиканският S&P/BMV IPC и европейският Stoxx Europe 600 се търгуват на нива съответно 13 и 12,8 пъти по големи от печалбата. И трите коефициента са под 10-годишните си средни стойности.

За сравнение, S&P 500 се търгува на равнище 19 пъти по-високо от очакваната печалба, което е над 10-годишната средна стойност от 17,6 пъти.

Джон Бел, глобален портфейлен мениджър на доходи от акции в Newton Investment Management, инвестира повече в ценни европейски акции, посочвайки техните по-ниски оценки и по-високи приходи от дивиденти.

„Растежът наистина е по-добър само в САЩ“, каза той. „На международните пазари все още става въпрос по-скоро за стойност и характеристики на печалбата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още