IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки се изправят пред нови изисквания за капитала

Кредиторите ще се борят за смекчаване на регулаторното предизвикателство, договорено преди години, но едва сега стигнало до приложение в САЩ

20:07 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските банки ще се борят за смекчаването на сериозно регулаторно предизвикателство – предложение за повишаване на капиталовите изисквания, заради опасения, че то може да се окаже твърде тежко за тях, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Притесненията са главно за кредиторите, които бяха най-застрашени в кризата в началото на годината, допълва информационната агенция.

Банковите регулатори, ръководени от Федералния резерв на САЩ, финализират предложението, което ще приложи международните капиталови стандарти, договорени от Базелския комитет за банков надзор след финансовата криза от 2007-2009 г.

Банкерите са особено обезпокоени от проектопредложението, който ще наложи по-високи капиталови такси върху нелихвените приходи на банките.

Тази капиталова такса е част от пакета, съгласуван от Базелския комитет през 2017 г. Според индустрията обаче тя надценява риска за банките, които имат висок дял нелихвени приходи. Кредиторите се надяват регулаторите на САЩ да смекчат въздействието на мярката.

Банкови групи настояват регулаторите да ограничат дела на активите, върху които ще се прилагат капиталовите такси.

Приходите от нелихвени услуги са ключов фокус на стратегиите за растеж на много кредитори през последните години. American Express, Morgan Stanley и американските звена на UBS, Deutsche Bank и Barclays са сред банките с висок дял нелихвени приходи, според Bank Policy Institute.

Barclays, Deutsche Bank и Morgan Stanley отказват коментар. UBS и American Express не са отговорили на искане за такъв.

В сряда председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл каза пред Конгреса, че е ключово банките да имат силен капитал, но според него регулаторите трябва да са готови и на някои компромиси.

Базелските правила бяха договорени преди години. Разпоредбите на САЩ обаче за спазването им се изготвят след тазгодишната банкова криза, при която отливът на депозити доведе до фалита на три регионални банки.

Предложението е първата голяма реформа на заместник-председателя на Федералния резерв за надзора Майкъл Бар, който започна мащабен преглед на капиталовите правила. Очакванията са той да е твърд с Wall Street.

Според ръководители от банковата индустрия фалитите са заради лошо управление и проблеми с ликвидността. Според тях капиталът е достатъчен.

Новите мерки ще затегнат и капиталовите правила за по-малките банки, вкл. и такива, които изпитваха проблеми по време на кризата през март.

Като се има предвид безпокойството на инвеститорите относно здравето на индустрията и икономиката като цяло, банкерите казват, че увеличаването на капитала сега може да има обратен ефект – да окаже натиск върху банките и да свие кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още