IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на щатския долар е благоприятно за рисковите активи по света

Тъй като доларът е в основата на световната финансова система, широк кръг активи ще спечелят, ако той продължи да поевтинява

13:52 | 14.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Забавянето на инфлацията в САЩ ускорява поевтиняването на долара, а рисковите активи в глобален мащаб се възползват от това, пише Ройтерс.

Цената на долара е спаднала с близо 13% спрямо кошница от валути от двугодишния си връх през миналата година. Това е на най-ниското ниво на валутата от 15 месеца насам. Спадът в цената ѝ се ускори, след като в сряда САЩ представиха по-добри от очакваното данни за инфлацията, подкрепяйки мненията, че Федералният резерв е към края на цикъла си на повишаване на лихвените проценти.

Тъй като доларът е в основата на световната финансова система, широк кръг активи ще спечелят, ако той продължи да поевтинява.

Слабият долар може да бъде от полза за някои американски компании, тъй като по-слабата валута прави износа по-конкурентен в чужбина, както и по-евтино за мултинационалните компании да конвертират чуждестранните печалби обратно в долари.

Технологичният сектор в САЩ, който включва някои от големите компании, довели до ръст на пазарите през тази година, генерира малко над 50% от приходите си в чужбина, показва анализ на компаниите в Russell 1000, направен от Bespoke Investment Group.

Суровините, чиито цени се определят в долари, стават по-достъпни за чуждестранните купувачи, когато доларът поевтинее. Индексът на S&P/Goldman Sachs се повишава с 4,6% този месец, което е най-добрият резултат от октомври насам.

Новите пазари също се възползват от това, тъй като поевтиняването на американската валута улеснява обслужването на дълговете, деноминирани в долари. Индексът MSCI International Emerging Market се е повишил с 2,4% тази година.

"За пазарите по-слабият долар и основният му двигател - по-слабата инфлация - са лек за всичко, особено за активите извън САЩ", казва Алвизе Марино, валутен стратег в Credit Suisse.

Спадът в цената на зелената валута се дължи на понижаването на доходността по американските държавни ценни книжа през последните дни, което отслаби очарованието на долара и същевременно даде тласък на редица други валути - от японската йена до мексиканското песо.

"Този звук, който чувате, е пробив на техническите нива на валутните пазари", казва Карл Шамота, главен пазарен стратег в Corpay. "Доларът се спуска към нивата, които преобладаваха, преди Фед да започне да повишава лихвите, и виждаме как чувствителните към риска валути бележат рали в глобален мащаб".

Продължаващият спад в цената на долара би могъл да увеличи печалбите на валутните стратегии, като например финансираната с долари carry trade. Тя включва продажба на долари за закупуване на валута с по-висока доходност, което позволява на инвеститора да вземе остатъка.

Поевтиняването на долара вече направи тази стратегия печеливша през тази година: инвеститор, който продава долари и купува колумбийското песо, би спечелил 25% от началото на годината, а полската злота е донесла 13%, показват данните на Corpay.

Пареш Упадхяя, директор на отдел "Стратегии с фиксирана доходност и валути" в Amundi US, заема меча позиция спрямо долара, като залага на ръстове на казахстанското тенге, уругвайското песо и индийската рупия.

"Когато погледнете какво се случва в момента, перспективите пред долара остават доста мрачни", казва Упадхяя, който очаква carry трейдовете да процъфтяват, ако доларът продължи да поевтинява.

В света на паричната политика спадът в цената на долара може да бъде облекчение за някои държави, тъй като премахва необходимостта те да подкрепят поевтиняващите си валути.

Сред тях е Япония. Зелените банкноти се сринаха с 3% спрямо йената тази седмица и са напът да постигнат най-големия си седмичен спад спрямо японската валута от януари насам. Слабостта на йената е проблематична за японската икономика, която е зависима от вноса, и породи очаквания, че Япония отново ще се намеси на пазарите, за да подкрепи валутата си, след като миналата година направи това за първи път от 1998 г. насам.

Трейдърите също така следят за потенциални действия от страна на централната банка на Швеция предвид слабостта на шведската крона. Тази седмица обаче доларът се понижи с почти 6% спрямо кроната и се очертава най-големият му седмичен спад от ноември насам.

Продължаващото засилване на йената може да доведе до разхлабване на големите мечи позиции, натрупани срещу валутата през последните месеци, което да я тласне нагоре, заяви валутният стратег на Societe Generale Кенет Бру.

Разбира се, мечият подход към долара крие своите рискове. Един от тях е потенциалното възстановяване на инфлацията в САЩ, което би могло да подхрани залозите за повече ястребови настроения от страна на Фед и да развали много от антидоларовите сделки, които се развиха успешно през тази година.

Въпреки че инфлацията се е охладила, икономиката на САЩ остава устойчива в сравнение с други държави и малцина вярват, че Фед ще намали лихвите в скоро време, което потенциално може да ограничи краткосрочното понижение в цената на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още