IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подхранваните от заеми залози върху държавните облигации на САЩ плашат регулаторите

Фондовете смятат, че ако те не купуват увеличения американски дълг, няма кой друг да го направи, а ограниченията на стратегията ще имат последствия

16:11 | 10.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналата година заети пари докараха пазарите на облигации във Великобритания до срив, който събори министър-председателя, а Английската централна банка се наложи да пристъпи към спешна спасителна операция.

Сега най-влиятелните регулатори в света засилват контрола заради нарастващия потенциален риск пред много по-големия американски пазар на държавни облигации, чиято стойност достига 25 трлн. долара, пише FT.

През последния месец Банката за международни разплащания и изследователи от Федералния резерв на САЩ обърнаха внимание на бързото натрупване на залози на хедж фондовете на пазара на облигации в страната. Т. нар. базисна търговия включва разиграване на две много сходни цени на дълга една срещу друга – продажба на фючърси и закупуване на облигации. Печалбата се формира от малката разлика между двете, като за сделките се използват пари назаем.

Както главните герои, така и самата стратегия са различни от тези, които доведоха до инвестиционния срив във Великобритания. Те обаче имат нещо общо: сблъсъкът на голямата задлъжнялост с внезапните и неочаквани пазарни движения и скоростта, с която това може да причини потенциално сериозни проблеми.

Мащабите на тази търговия е трудно да се оценят, тъй като дори Федералният резерв на САЩ не разполага с точни данни. Късите позиции на фондовете с ливъридж в най-ликвидните фючърсни договори достигнаха исторически връх от почти 900 млрд. долара в края на август, според данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Дори ако не всичко това се използва за такъв тип търговия, според изследователите на Фед стратегията представлява „уязвимост на финансовата стабилност“. От Банката за международни разплащания посочват, че тя има потенциала да измести обичайната търговия.

Такива рискове са от значение, защото пазарът на държавните облигации на САЩ е в основата на световната финансова система. Доходността по дълга на федералното правителство представлява т.нар. безрискова ставка, която е еталон за всеки клас активи.

Кратката, но разрушителна пазарна криза в Обединеното кралство преди година подчерта колко бързо пазарите могат да изпаднат в хаос, когато се използва ливъридж - все по-належаща загриженост за регулаторите, които се фокусират върху потенциални проблеми, натрупани през периода на разхлабена парична политика.

Анализатори, експерти и инвеститори твърдят, че интервенциите на Фед на пазара на държавни облигации през септември 2019 г. и март 2020 г. са довели до убеждението, че американската централна банка ще се намеси във всеки случай на изключителна пазарна нестабилност и имплицитно ще подкрепи спекулативната търговия.

„Наистина смятам, че моралният риск е реален“, коментира Морган Рикс, професор в Юридическия университет „Вандербилт“, който специализира във финансовото регулиране.

Хедж фондовете отвръщат, че те са жизненоважни доставчици на ликвидност в този сектор. „Пазарът има нужда от това“, коментира Филип Джордан, президент на Capital Fund Management, хедж фонд с активи на стойност 10 млрд. долара. „В противен случай ще е по-скъпо за правителството да издава книжа и за пенсионните фондове да търгуват. Има причина тази екосистема да съществува“, допълва той.

През последните години хедж фондовете играят все по-важна роля във функционирането на пазара на държавни облигации. Първичните дилъри, 24-те банки, които извършват сделки директно с Министерството на финансите и улесняват търговията за инвеститорите, се оттеглиха от ролята си от 2008 г. насам, възпирани от правила, които оскъпиха държането на облигации.

Тъй като пазарът на съкровищни облигации нарасна от около 5 трлн. долара в началото на 2008 г. до 25 трлн. долара в момента, хедж фондовете и високоскоростните търговци, които са по-малко прозрачни и по-малко регулирани от банките, поеха щафетата. Сега те играят съществена роля, като купуват облигации и правят цени за други инвеститори, отчасти чрез базисната търговия.

Базисните сделки се увеличиха през тази година, тъй като Фед повиши лихвените проценти и размерът на пазара на държавни облигации нарасна. И двата фактора повишиха доходността, което увеличи търсенето на фючърсния пазар от мениджъри на активи, които искат да заключат възвръщаемост. Техните дълги позиции в някои фючърси на държавните облигации достигнаха рекордни нива през последните седмици.

Тази търговия използва разликата в цените между фючърсите на държавните облигации, които задължават потребителите да купуват на определена цена на бъдеща дата, и самите облигации. Хедж фондовете продават фючърсите и купуват облигации, които могат да доставят на контрагента, когато падежът на фючърсния договор настъпи. Разликата между цените на държавните облигации и фючърсите е малка, често само няколко части от процентния пункт. Хедж фондовете обаче увеличат залозите, като използват ливъридж, за да финансират операциите.

Тъй като държавните облигации се считат за най-висококачественото обезпечение, основните брокерски подразделения на големите банки на Wall Street са щастливи да отпускат заеми срещу тях, често на пълната им номинална стойност. На пазара на репо сделки — краткосрочно кредитиране, което улеснява голяма част от търговията с държавните облигации, хедж фондовете трябва да осчетоводяват само малки суми пари срещу своите кредитни линии, като ливъриджът понякога достига 100 пъти.

Последна актуализация: 16:12 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още