IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подхранваните от заеми залози върху държавните облигации на САЩ плашат регулаторите

Фондовете смятат, че ако те не купуват увеличения американски дълг, няма кой друг да го направи, а ограниченията на стратегията ще имат последствия

16:11 | 10.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Има заеми и от другата страна на търговията; фючърсите по своята същност са продукти с ливъридж и хедж фондовете трябва да предоставят само малко обезпечение, за да задоволят маржин изискванията на фючърсните борси. Десетгодишните фючърси на държавните облигации, предлагани от американската борсова група CME, позволяват сделки до 54 пъти над обявения паричен марж например.

Като се възползват от възможността да вземат заеми и от двете страни на търговията, хедж фондовете могат да разположат огромен ливъридж. Ръководителят на един фонд, който се е занимавал с тази търговия, казва, че търговците в миналото са използвали ливъридж до 500 пъти.

Стратегията привлече различни хедж фондове. Трейдърите казват, че диверсифицирани групи като Citadel, Millennium Management и Rokos Capital Management, както и специализирани групи като Symmetry Investments и Garda Capital Partners, са сред многото, които рутинно използват тази стратегия. Тези фондове или са отказали коментар, или не са отговорили на запитвания на медията.

Централните банки и регулаторите се страхуват, че ефектът от внезапно разместване на пазара може бързо да ескалира. Вече има няколко „предупредителни изстрела“. Федералният резерв заяви, че вярва, че стресът от тази търговия е изиграл роля за покачването на цените на държавните облигации, когато през март 2020 г. влязоха в сила мерките за блокиране в САЩ. Тази стратегия се счита за отговорен фактор и за краткото спиране на репо пазара през септември 2019 г.

Има няколко начина тази търговия да се успокои. Единият е с отдръпване на банките от риска в момент на пазарен стрес. Така те ще намалят ливъриджа, който позволява на средствата да се разгръщат, или ще увеличат цената на това краткосрочно кредитиране. Друг начин е клиринговите къщи, които улесняват фючърсните сделки, да увеличат размера на обезпечението, което изискват срещу търговска позиция. Това се случи, когато Silicon Valley Bank се срина през март. Опасенията от „зараза“ в банковия сектор предизвикаха бърз скок в търсенето на сигурност, а CME Clearing увеличи маржовете за 10-годишните фючърси на държавни облигации с 15 процента.

И двете стъпки ще направят търговията по-малко печеливша и оставят на хедж фонда избор: да запази сделката за момент, в който ще постигне по-добра цена, или да се откаже от нея, което има потенциала да засегне по-широкия пазар.

Търговията е уязвима и от движенията на лихвите по репо сделките, което може да намали сумите, които банките са готови да отпуснат срещу сделки с хедж фондове. „Всички тези стратегии са изложени на значителен риск, ако ликвидността се влоши“, казва изпълнителен директор в голяма американска банка.

Според регулаторите това води до ситуация, при която дори само няколко големи фирми да се откажат от залозите си, това потенциално ще насърчи или принуди и други да направят същото. Това ще доведе до серия от разпродажби на най-важния пазар на активи в света и до пресъхване на ликвидността. В такава ситуация би било много малко вероятно централната банка на САЩ просто да стои отстрани и да наблюдава.

Евентуална интервенция може да включва закупуване на облигации, но по този начин се подкопава мисията на централната банка да затяга политиката, докато победи инфлацията.

Някои компании казват, че са започнали поетапно да се оттеглят от тази търговска стратегия. Повечето хедж фондове обаче посочват, че страховете са погрешно насочени и че всяко ограничаване може да има мрачни странични ефекти. Старши изпълнителен директор на един от най-големите хедж фондове в света казва, че добре управляваните предприятия не поемат неоправдани рискове. „Ако хедж фондовете спрат да купуват държавни облигации, не знам кой би ги купил“, допълва той.

Фондовете също така твърдят, че пазарът е по-добре защитен благодарение на създаването от Фед на постоянен репо механизъм, който ще купува ценни книжа, обезпечени с ипотеки, от банките в замяна на овърнайт парични заеми. Въпреки че хедж фондовете нямат достъп до инструмента, той помага за предотвратяване на внезапни скокове на репо лихвите.

Перспективата за намеса, ако пазарните условия се влошат, е равносилна на „безплатна застраховка“, според Рикс от Юридическия университет „Вандербилт“.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ предложи няколко нови разпоредби, които биха ограничили хедж фондовете и високоскоростните дилъри на пазара на държавни облигации. Съгласно едно правило тези участници на пазара ще трябва да се регистрират като дилъри, което би увеличило надзора и прозрачността на тяхната търговска дейност. Окончателната версия на това правило все още не е публикувана и вътрешен човек от Вашингтон вярва, че хедж фондовете ще водят съдебни битки срещу прилагането му.

Най-ясният аргумент на хедж фондовете обаче не е, че тази търговия е безрискова, а че в настоящата пазарна среда тя е станала съществена за функционирането на системата. „Общият размер на държавния дълг на САЩ нараства и дефицитите ще се разширяват, а Фед намалява размера на баланса си“, казва Дон Уилсън, главен изпълнителен директор на DRW“.

„Необходимостта от пазарни участници с ливъридж, които да улеснят тази трансформация от пари в деривати, ще продължи да расте, а обезкуражаването ѝ ще доведе до значителни неблагоприятни последици“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още