IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалацията в Близкия изток променя баланса на риска на пазарите

Пазарните реакции първоначално бяха ограничени в петък, след като стана ясно, че Великобритания и САЩ са нанесли удари срещу военни цели на хутите в Йемен

17:00 | 12.01.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Британски изтребител RAF Typhoon, участващ в ударите. Снимка: UK Ministry of Defence Crown Copyright via Getty Images
Британски изтребител RAF Typhoon, участващ в ударите. Снимка: UK Ministry of Defence Crown Copyright via Getty Images

За международните инвеститори, които започнаха 2024 г. със съмнения за това колко дълго може да продължи ралито на пазарите и кога централните банки ще намалят лихвите, внезапното разгръщане на войната в Газа преобръща наратива и може да ги накара да ограничат експозицията си към риск, пише Ройтерс в материал.

Пазарните реакции бяха първоначално ограничени в петък, след като стана ясно, че Великобритания и САЩ са нанесли удари срещу военни цели на хутите в Йемен като отговор на атаките срещу кораби в Червено море.

Цената на петрола нарасна, а пазарите на американски дълг и ценни книжа са под напрежение след атаките.

Инвеститорите ще искат да намалят експозицията си към по-рискови пазари и да прибавят такава към активи убежища, очаквайки да видят как ще се развие ситуацията в Близкия изток, най-вече по отношение на доставките на петрол и търговията, коментират анализатори.

„Пазарите са на ръба, след като рискът от ескалация нарасна“, коментира Чару Чанан, ръководител на звеното за валутни стратегии на Saxo в Сингапур.

„Ще е особено важно да следим всякакви по-нататъшни действия от всяка страна, особено с идването на дългия уикенд в САЩ (в понеделник се отбелязва денят на Мартин Лутер Кинг в САЩ, бел. ред.) и особено със заплахата от разширяване на регионалния конфликт. С краткосрочен фокус върху ескалиращите геополитически рискове йената и златото може да отчетат покупки“ заради статута си на активи убежища, коментира още той.

Залозите са високи. Ударите от САЩ и Великобритания са първите на йеменска територия от 2016 г. насам, засилвайки напрежението във войната между Израел и „Хамас“, започнала през октомври.

Подкрепяните от Иран хути, които контролират голяма част от Йемен, атакуват кораби, минаващи през Червено море, от седмици в отговор – по думите им – на израелската война в Газа.

И макар от Вашингтон да заявиха, че нямат намерение да ескалират напрежението, хутите обещаха да отговорят на всяка една атака.

През декември командир от Иранската революционна гвардия заяви, че Средиземно море може да бъде затворено, ако САЩ и техните съюзници продължат да извършват „престъпления“ в Газа.

Ръководителят на звеното за проучвания за Азия на ANZ Кон Го заяви, че тарифите за пренос на товари са се увеличили през последните седмици заради проблемите с корабоплаването.

„Притеснението е, че ако това започне да ескалира…, ще предизвика най-вече потенциален пик на петролните цени, както и по-нататъшни проблеми по маршрутите за корабни доставки“, коментира той.

Отклонения

Седмиците на проблеми в Суецкия канал, през който минава около 12% от световната търговия, вече нанесоха удар по бизнеса.

Световната търговия се е свила с 1,3% от ноември до декември 2023 г., след като атаките на въоръжени групи доведоха до спад на обемите товари, транспортирани през региона на Червено море, посочиха в четвъртък от германския икономически институт Kiel.

Компании като Maersk и Hapag-Lloyd изпращат корабите си по по-дълги, по-скъпи маршрути около южноафриканския нос Добра надежда. Германският логистичен гигант DHL Group също посъветва клиентите си да управляват инвентара си по различен начин.

Това доколко растат разходите за гориво и транспорт се отразява непосредствено на пазарните очаквания за борсово рали, които се основават на възгледите за това дали американската икономика ще избегне рецесия и дали централните банки ще намалят лихвените проценти тази година.

„Ще има завръщане към избягването на риска“, коментира Роб Карнел, ръководител на звеното за Азиатско-Тихоокеански проучвания на ING във връзка с въздушните удари.

„Смятам, че хората търсят малко сигурност в момента. Така че според мен пазарът на облигации вероятно ще е най-ясният индикатор за това накъде отиват нещата“, заяви още той.

Цените на петрола на базата на фючърсите на сорта Брент са се повишили с 9% от средата на декември, а в петък след 13 ч. прибавят 3,8% за международния бенчмарк до 80,37 долара за барел. Златото също поскъпва по-осезаемо с 1,6% до 2051 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа остава около 4%.

„Значително ескалиране вероятно ще има отчетлив пазарен ефект“, посочва Джош Краб, ръководител на звеното за Азиатско-Тихоокеански акции в Хонконг. Но „вероятността, да се надяваме, е ниска“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 месеца
До: khao ... ами те нещо семпло , например айде да седнем на по чай под балдахините в двореца и да побъбрим за мир , или възможността животът да е дошъл от метеорит а не да се е зародил в океаните , с какъв цвят елек е обичал да се разхожда Мохамед по пазарищата м/у хората , коя камила ще победи на неделното състезание по надбягване в Доха ... такива неща ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 3 месеца
До: zelka007 що да пускат декларация СА, те до скоро бяха във война с тия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 3 месеца
хамериканците ще ги помелят брутално и демонстративно ... !! ... СА и Катар ще си мълчат , само от време на време по некоя и друга декларацийка ще пуснат ... :))) ... нема да им барат некви запъртъци трафика с танкерчета ... таман момъка от Белият дом да вдигне малко гребена преди изборите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още