IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частното кредитиране в Европа се възстановява

Инвеститорите се насочват отново към по-рисковия корпоративен дълг заради очаквания спад на основната лихва на ЕЦБ

21:10 | 27.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската частна кредитна активност се възстановява до нивата, наблюдавани за последно в средата на 2022 г., показват нови данни на Deloitte, публикувани във вторник.

Това е знак, че инвеститорите се насочват отново към по-рисковия корпоративен дълг, тъй като очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвите тази година, пише Ройтерс.

Частните дългови фондове, които предимно отпускат заеми при високи лихвени проценти на задлъжнели компании, обезпечени с опция за изкупуване, са отпуснали 189 заема през последното тримесечие на 2023 г., показва статистиката на Deloitte. Това е най-големият брой от второто тримесечие на 2022 г., точно преди ЕЦБ за първи път да повиши основната си лихва.

Андрю Крюкшанк, директор в Deloitte и автор на изследването, коментира, че обемът на сделките с частни дългове вероятно ще продължи да се увеличава тази година, след като кредитните пазари се отвориха за по-рискови кредитополучатели, въпреки че лихвите на ЕЦБ все още са високи.

Обратът на частните пазари, където броят на сделките в Европа спадна през второто тримесечие на 2023 г. до най-ниското си ниво от 2020 г., отразява съживяването и на пазара на по-рискови корпоративни облигации.

Продажбите на облигации с неинвестиционен рейтинг в Европа, т.е. емитирани от компании, чийто дълг е оценен като спекулативен, нарастват с 51% през януари спрямо същия месец на миналата година, показват данни на рейтинговата агенция S&P Global.

Инвеститорите в дългови инструменти прекараха голяма част от миналата година в тревоги за строгите условия на финансиране, заради които имаше риск по-слабите компании да спрат да плащат дълговете си. Сега индексът iTraxx Europe Crossover, който измерва разходите за застраховане срещу неизпълнение на дългове в кошница от европейски облигации с неинвестиционен рейтинг се търгува на около двегодишно дъно от 302 базисни пункта спрямо 406 базисни пункта през септември 2023 г.

Бързото разхлабване на кредитните условия преди ЕЦБ изобщо да е понижила основната лихва обезпокои някои от централните банкери. Членът на управителния съвет Изабел Шнабел коментира на университетска лекция в Милано миналата седмица, че финансовите условия са се разхлабили значително, защото пазарите очакват намаления на лихвените проценти. Това, според нея, налага повече предпазливост.

Междувременно европейските компании се възползват от по-благоприятния прозорец, за да рефинансират съществуващи заеми на по-ниски цени. Една пета от трансакциите с частен дълг в Европа през последното тримесечие на миналата година са били сделки за рефинансиране, според Deloitte, а не нови заеми.

Пол Уотърс, старши директор в S&P, казва, че тази тенденция е широко разпространена на дълговите пазари, защото някои компании са притеснени от влошаване на пазарните настроения по-късно през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още