IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ливанските банки затварят за неопределено време

Държавата не е дала гаранции за сигурност на банковите клонове заради серията обири

20:34 | 22.09.22 г.
Снимка: EPA/Wael Hamzeh
Снимка: EPA/Wael Hamzeh

Ливанските банки ще останат затворени „за неопределено време“ след поредица от въоръжени грабежи от гневни вложители, които отчаяно искат да получат достъп до спестяванията си, съобщи Financial Times.

Банковата асоциация на страната заяви в четвъртък, че банките ще останат затворени, тъй като няма гаранции за сигурност от държавата. Групата, която представлява повечето банки, цитира "продължаващите рискове за банковите служители и клиенти в клоновете и в светлината на продължаващата атмосфера на подстрекаване".

Банките затвориха вратите си за клиенти след вълна от обири в седем банкови клона миналата седмица, докато тригодишната финансова криза се задълбочава и ситуацията за много ливанци става все по-ужасна. Банковият сектор замрази депозитите за повече от две години и постави ограничения върху сумите, които хората могат да изтеглят, във време, в което три четвърти от населението е потопено в бедност.

Много ливанци обвиняват финансовия сектор и централната банка за кризата, а през август един мъж привлече широко внимание и обществена подкрепа, след като обра клон на Федералната банка и излезе с 35 хил. долара от собствените си пари. Той не е обвинен в престъпление.

В седем отделни инцидента други недоволни клиенти нахлуха в клонове миналата седмица с истински оръжия, като изискваха от касиерите да предадат депозитите им. Някои успяха и осигуриха чанти с пари за семействата си, преди да бъдат задържани или да се укрият. Други бяха арестувани.

Пет от обирите бяха в миналия петък, след което банките обявиха, че ще затворят за три дни, като призоваха правителството да засили сигурността на клоновете. Те трябваше да отворят в четвъртък.

Властите, собствениците на банките и служителите осъждат обирите, но активисти и вложители твърдят, че банките и акционерите са спечелили от кризата и дават приоритет на себе си пред клиентите, които са загубили спестяванията си.

Миналия месец Световната банка публикува доклад, в който обвинява властите на Ливан, че управляват гигантска схема на Понци, причинила „безпрецедентна социална и икономическа болка“. В доклада се казва, че публичните финанси са използвани за заграбване на държавните ресурси срещу политическо покровителство, като е създадена „умишлена“ депресия. В документа се добавя, че значителна част от спестяванията на хората са били неправилно изразходвани през последните 30 години и с тях е злоупотребявано.

Въпреки задълбочаващата се криза, разногласните политически партии в Ливан все още не са се разбрали как да съставят правителство четири месеца след парламентарните избори. Бейрут води преговори с МВФ за спасителен пакет от 3 милиарда долара. Предварително споразумение беше постигнато през април, но оттогава процесът не напредна много.

МВФ заяви в четвъртък, че икономиката на средиземноморската нация остава „сериозно потисната заради продължаващата безизходица заради така необходимите икономически реформи и високата несигурност“.

„Въпреки неотложните действия за справяне с дълбоката икономическа и социална криза в Ливан, напредъкът в прилагането на реформите, договорени съгласно априлското споразумение на ниво персонал, остава много бавен“, каза Фондът след посещение на негови служители в Бейрут. „По-специално, повечето от предишните действия не са били изпълнени“, заключават служителите на институцията.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още