IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антицикличният капиталов буфер на банките остава 2% и през първото тримесечие на 2024 г. 

Текущите силно отрицателни нива на реалните лихвени проценти са фактор за засиленото търсене и предлагане на кредити, отчитат от БНБ

19:02 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) определи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, на 2,0% през първото тримесечие на 2024 г.,съобщава пресцентърът на регулатора.

Съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология, възлиза на 85,2 на сто. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (минус 32,8 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер. Тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява адекватно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда, посочват от БНБ.

Текущите силно отрицателни нива на реалните лихвени проценти са фактор за засиленото търсене и предлагане на кредити, като активността на кредитния пазар се запазва висока във всички негови сегменти. Въпреки че в краткосрочен план увеличението на кредитните обеми се отразява положително върху доходността на банковия сектор, продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за акумулиране на кредитен риск в балансите на банките и увеличават вероятността от негова бъдеща материализация при влошаване на икономическите условия или рязко повишение на лихвените проценти по кредитите, посочват от Централната банка. Повишените цени на енергоносителите, затруднения във веригите за доставки и изгледите за забавяне на външното търсене могат да се отразят негативно върху икономическата активност и финансовото състояние на предприятията и домакинствата. В допълнение, протичащият в глобален мащаб процес на бързо покачване на лихвените проценти през следващите месеци ще се пренесе върху нивата им в страната. Кредитните институции е необходимо да съобразяват политиката си по отношение на кредитната дейност, провизирането и капиталовото планиране с рисковете в икономическата среда.

През 2021 г. УС на БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1,0 на сто от 1 октомври 2022 г. и на 1.5 на сто от 1 януари 2023 г., като през септември 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер бе увеличено допълнително на 2,0 на сто в сила от 1 октомври 2023 г. Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и несигурността в икономическата среда, антицикличният капиталов буфер на ниво от 2,0 на сто през първото тримесечие на 2024 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките,  пишат от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още