IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Информирано въвеждане на еврото е във фокуса на кандидатите за подуправители на БНБ

Спазване на правилата и отстояване на публичния интерес са в приоритетите на Петър Чобанов и Андрей Гюров, които бяха изслушани в бюджетна комисия

17:28 | 24.07.23 г. 2
Петър Чобанов, Димитър Радев и Андрей Гюров по време на изслушването пред комисията. Снимка: БГНЕС/ЯНА ГАЛАНОВА
Петър Чобанов, Димитър Радев и Андрей Гюров по време на изслушването пред комисията. Снимка: БГНЕС/ЯНА ГАЛАНОВА

Фокус върху присъединяването на България в еврозоната и съответно изпълняването на нужните стъпки за това, включително с информационна кампания по темата, обявиха двамата кандидати за подуправители на БНБ Петър Чобанов и Андрей Гюров като свои приоритети по време на изслушването си пред депутатите на бюджетната комисия на парламента.

Петър Чобанов и Андрей Гюров са достойни кандидати, а двете позиции, за които те кандидатстват, са от съществено значение, затова съм се водил предимно от професионалните и личностни качества на кандидатите, заяви избраният за втори мандат гуверньор на БНБ Димитър Радев пред бюджетната комисия при представянето на кандидатурите.

„Петър Чобанов е достоен кандидат за подуправител на БНБ за ръководител на управление "Банково", посочи Радев и подчерта, че Андрей Гюров е най-добрият избор за подуправител на БНБ за ръководител на управление "Емисионно". Той е убеден, че двамата кандидати ще спомогнат за реализирането на целите на БНБ в управленията, за които кандидатстват.

Анализаторски екип ще преценява стратегическите планове

„Ако бъда избран, пред мен ще стоят редица отговорности, но стратегическата ми цел ще бъде да работя по въвеждането на еврото в страната ни“, съобщи по време на изслушването Петър Чобанов, депутат на ДПС.

Той припомни, че кариерата му е започнала именно в централната банка и работата там го е научила да отстоява обществения интерес. „Моята професионална кариера започна в БНБ, което повлия в значителна степен да се изградя като експерта, който всички познавате. БНБ дава възможност за развитие и възпитава в институционална култура на спазване на правилата и последователно отстояване на публичния интерес“, заяви Чобанов.

В презентацията си финансистът посочи, че бъдещата стратегия на управлението, което ще ръководи, ако бъде избран, е присъединяване на страната ни към единната зона за плащания в евро и към европейската платформа за ценни книжа. Бъдещите промени в системите на БНБ ще са свързани с въвеждане на една платформа, която да има единни стандарти с Европейския съюз, дигитализация и сигурност на платежния процес, въвеждане на регулации и модернизиране на платежния процес с цел елиминиране на банковите измами, въвеждане на дигиталното евро, подобряване на скоростта на трансакциите.

Петър Чобанов определи бъдещата политика като надграждане на постигнатото. Според него паричната и фискалната политика трябва да са съгласувани, да няма доминиране, а всички въпроси да се решават в екип при носене на управленска отговорност. „Смятам да инициирам създаване на ново звено за планиране на стратегическо и оперативно ниво за насърчаване на банковия и финансов сектор, което да бъде под прекия контрол на управителя на БНБ“, обясни още Петър Чобанов.

Той е завършил икономика в УНСС и е започнал кариерата си в БНБ. През май 2013 г. е избран за министър на финансите. От 2014 г. до днес е народен представител. Академичната му кариера започва от 2006 г., когато става доцент по финанси.

Мащабна информационна кампания за еврото

„За мен е огромна чест да бъда обявен за тази позиция, но както всичко знаем, БНБ се намира на прага на най-голямото събитие в своята история, а именно въвеждането на евровалутата. Затова интеграцията на България и БНБ в евросистемата е постигане на мечта, особено за моята генерация, която чака този момент вече няколко десетилетия“, коментира д-р Андрей Гюров, кандидат за подуправител на БНБ за ръководител на управление "Емисионно", който е депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му преподавателската и изследователската му дейност ще допринесат за „качественото ми управление на тази отговорна позиция“. Гюров подчерта, че за него е важно да се установи приемственост през първите месеци между екипите и бързо да се премине към подготовка на служителите към управлението на валутните резерви и директивата по преструктуриране към еврото.

„Работата по подготовката и присъединяване към еврозоната е мой основен приоритет, но това е многопластов процес, който ще изисква детайлно изпълнение. Затова смятам да си партнираме с Хърватската народна банка, защото те наскоро преминаха през тези процеси по въвеждане на еврото и очаквам подкрепа от тях“, обясни той. Като основни свои приоритети той посочи управлението на портфейли и прилагането на общи решения за операции на общия пазар. 

Андрей Гюров потвърди, че когато бъде избран, ще инициира мащабна информационна кампания за информиране на гражданите за предстоящите процеси по въвеждането на еврото, която да дава отговори на въпросите, които вълнуват българите. Той подчерта, че левовите банкноти имат добра съвременна защита и не се предвижда печатане на нова серия от банкноти заради предстоящото въвеждане на евровалутата в България. "В момента се обсъжда дизайнът на българските евромонети и те ще бъдат отсечени преди въвеждането на еврото у нас през 2025 г.", уточни Гюров.

Андрей Гюров защитава докторска степен по икономика в Икономическия университет във Виена и успоредно с това работи в австрийската "Фолксбанк". От 2021 г. е народен представител и едновременно с това преподава в международни и български университети. Кандидатът подуправител на управление „Емисионно“, който има специализация за управление на кредитния риск и въвеждане на стандартите на Базел II, посочи, че предизвикателство ще е управлението на валутните резерви, но заяви, че това ще се прави при гаранция за сигурност и прозрачност.

По думите му БНБ ще изгради нова архитектура и капацитет след приемане на еврото. Той обясни, че като се използва експертният капацитет на централната банка при вече установени критерии за определяне на рисковия толерантност, оценката, освен исторически, ще се базира на анализ за възможни бъдещи кризи и това ще наложи „провеждане на корелации при променена структура за бъдещо развитие“. „Нивото на сигурност е по-технически въпрос, който предстои да се гледа в бъдеще“, уточни Гюров.

Според него при кредитните рейтинги, които сега са залегнали и в БНБ, има забавяне с отразяване на тенденции, понякога с години. „Затова ще се гледат нивата и ще се преценява как да се ползват сигнали за конвергенция като част от системния подход на БНБ, когато тези данни са налични“, обясни д-р Гюров и се надява на партньорство с международни финансови институции и независими експерти в областта на макроикономическата политика, с които да извършват симулации на моделите.

Бъдещата политика на подуправителите на БНБ

Петър Чобанов е категоричен, че не може да си представи конкретна намеса от БНБ в политиката на банките, що се отнася до водената от тях политика за таксите на банковите услуги, но подчерта, че ще "съблюдаваме интереса на хората“. Той напомни, че централната банка е независима, а банковият надзор ще спазва правилата. 

На въпрос на Георги Ганев той отговори, че в сътрудничество с Базелския комитет от управителния съвет на БНБ ще се преценяват регулации, където липсва ефективност.

Що се отнася до минималните задължителни резерви за банките, доц. Чобанов е на мнение, че те са „най-грубият инструмент на паричната политика“, дори се преценяват като данък от банките, но са възможност за контрол, за да не се пречи на развитието на икономиката. „След Covid паричната политика беше по-разхлабена, а ценовата стабилност е по-важна, когато има инфлация“, аргументира се финансистът.

Андрей Гюров подчерта, че ще се наблюдава качеството на кредитния портфейли на банките и ще използват макропруденциални мерки при сигнали за риск.

Що се отнася до спекулациите при какъв курс на лева спрямо еврото страната ни ще влезе в еврозоната, той напомни, че "курсът е както се възприе с решение на законодателя – Народното събрание, и Европейската централна банка го припозна".

След дискусията в бюджетна комисия, която водещата Теменужка Петкова определи като „ползотворна“, в доклад до парламента ще се посочи, че двамата кандидати са професионалисти и заедно с управителя на БНБ Димитър Радев ще бъдат добър екип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
Има нещо глило с тези евраци, нещо все ни натискат за тях(Чудо невиждано ЕС да иска да ни 'даде' нещо). За мен лично първо Шенген, след това евраците :) Отделно и визите за Щатите, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
"Информирано въвеждане на еврото" тоест, ще ни информират какво трябва да мислим, и ще скрият от нас каквото не трябва да знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още