IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещ регулатор в САЩ обрисува смесена, но по-стабилна картина на банковия сектор

FDIC предупреждава за потенциалните рискове от нарастващите лихвени проценти, по-строгите кредитни стандарти и нестабилния пазар на бизнес имоти

22:55 | 07.09.23 г.
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Водещият банков регулатор в САЩ обрисува смесена, но по-стабилна картина на банковия сектор в страната в средата на годината след сътресенията в началото на 2023 г.

Същевременно Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) подчертава потенциалните рискове от нарастващите лихвени проценти, по-строгите кредитни стандарти и нестабилния пазар на бизнес имоти, пише Bloomberg.

Списъкът на институцията за наблюдение на най-слабите кредитори остава непроменен през второто тримесечие и обхваща 43 банки, става ясно от тримесечния доклад за застрахованите от агенцията 4645 компании.

В началото на тази година фалираха First Republic Bank, Signature Bank и Silicon Valley Bank, след като резкият ръст на лихвите им донесе сериозни загуби по портфейлите им от американски държавни облигации. Трите банки не издържаха на натиска на клиентите, които масово изтеглиха депозитите си.

„Въпреки периода на стрес по-рано тази година, банковата индустрия продължава да е устойчива. Нетният доход остава висок по исторически данни, показателите за качеството на активите са стабилни и индустрията остава добре капитализирана“, посочва се в изявление на председателят на FDIC Мартин Грюнберг, цитирано от Bloomberg.

От FDIC посочват, че следят внимателно ситуацията в сектора на бизнес имотите, особено на пазарите на офиси, и наблюдават натиска върху нивата на финансиране и нетния лихвен марж.

Повишаването на лихвените проценти и инфлацията може да доведе до отслабване на качеството на кредитния портфейл на банките, което да затегне още гарантирането на заеми, предупреждава Грюнберг.

Неговите забележки повтарят тезата на Федералния резерв, че банките вече повишават стандартите за широк спектър от потребителски и бизнес заеми.

Като цяло нетният доход на кредиторите, застраховани от FDIC, се покачва с 10% до 70,8 млрд. долара през последното тримесечие спрямо година по-рано, но отбелязва 11% спад в сравнение с първото тримесечие тази година.

Според Грюнберг сравненията са изкривени поради отчитането на поглъщанията на фалирали банки. Като се изключат, печалбите са почти непроменени и са на сравнително високи нива, посочва той.

Общите депозити намаляват за пето поредно тримесечие, но с по-малко от 1% в сравнение с първите три месеца на годината, заради спада на незастрахованите депозити, сочат още данните на регулатора.

Някои от най-големите банки първоначално съобщиха за голям приток на нови депозити на фона на сътресенията по-рано тази година, тъй като притеснените клиенти избягаха от по-малките кредитори. Грюнберг предупреждава обаче, че и гигантите в индустрията в крайна сметка са се сблъскали с тегления, защото клиентите пренасочваха парите си в търсене на по-висока доходност.

Най-предпочитаната високодоходна алтернатива бяха фондовете на паричния пазар.

FDIC казва още, че средствата в нейния основен застрахователен фонд нарастват до 117 млрд. долара към 30 юни – с 897 млн. долара повече от края на първото тримесечие. Регулаторът се намеси във фонда през предходното тримесечие, за да компенсира вложителите в Signature Bank и Silicon Valley Bank, и предложи мярка, която да помогне за попълването на фонда.

Сборът на нереализираните загуби от ценни книжа – това, което доведе до фалита на трите банки тази година, се е увеличил през тримесечието с 8,3% до 588 млрд. долара. По-голямата част от притежанията обаче са класифицирани като инвестиции, които ще бъдат държани до падежа им. Това означава, че няма да настъпят такива щети от тях, освен ако някакво ново сътресение не наложи банките да продават облигации, за да си осигурят ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още