IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit избягва данъка върху неочакваната печалба в Италия чрез специална клауза

Банката повиши целите си за годишните приходи

12:15 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

UniCredit заяви, че ще използва специална клауза, с която да избегне плащане на данък върху неочакваната печалба, наложен от италианското правителство. Това ще помогне на плановете на банката да върне капитал към инвеститорите и да положи основите за подобна стъпка от конкурентите ѝ, съобщава Bloomberg.

UniCredit ще разпредели 1,1 млрд. евро като неналични резерви за 2024 г., вместо да плати налога, каза банката, публикувайки отчета си за третото тримесечие във вторник. Вторият по големина кредитор в Италия повиши целта си за годишните приходи трето поредно тримесечие и представи по-добра от очакваното нетна печалба.

Съобщението за данъците на UniCredit хвърля допълнителни съмнения върху плановете на италианския премиер Джорджа Мелони да събере около 3 млрд. евро от налога, обявен по-рано тази година, въведен на базата на това, че банките се радват на неочаквани печалби от бързите скокове на лихвените проценти.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орчел потвърди, че данъкът няма да провали плановете му да върне поне 6,5 млрд. евро на инвеститорите за 2023 г. и подобна сума през следващата година.

Акциите на банката поскъпнаха с цели 2,6% след началото на търговията в Милано, докато банковият индекс STOXX Europe 600 отчита спад.

UniCredit преразгледа целта си за генериране на капитал и рисково претеглени активи, като същевременно потвърди годишните си цели за печалба и възвръщаемост на инвеститорите. Банката също така заяви, че очаква печалбата и изплащанията към инвеститорите през 2024 г. да бъдат в съответствие с тазгодишните.

В същото време Орчел каза, че е твърде рано да се дадат нови насоки за нетната печалба за цялата 2023 г., тъй като банката може да избере да инвестира още. Според изчисления на кредитора нетните приходи от лихви, основен двигател на печалбата, ще започнат да намаляват през следващата година, тъй като клиентите изискват по-високи лихвени проценти по депозитите, докато таксите ще се увеличават.

В понеделник UniCredit съобщи, че е предложила да купи дела на гръцката държава в Alpha Bank и е договорила придобиването румънско ѝ подразделение в първата стратегическа сделка, сключена по време на мандата на Орчел. Главният изпълнителен директор търси по-малки придобивания в страни от Централна и Източна Европа, включително Румъния, стремейки се да затвърди ролята си на един от най-големите играчи в региона.

Плановете за възвръщаемост на капитала на базирания в Милано кредитор са едни от най-щедрите сред европейските банки. Орчел планира да разпредели поне 6,5 млрд. евро в комбинация от парични дивиденти и обратно изкупуване на акции от печалбата за 2023 и 2024 г. - процент, който според главния изпълнителен директор е устойчив в обозримо бъдеще.

Приходите на банката са нараснали с около 24% през третото тримесечие спрямо година по-рано поради по-високи приходи от кредитиране, управление на прехвърлянето на по-високите лихви по депозити и търговията с активи, които компенсират сериозно спада в таксите. Нетната печалба за тримесечието достига 2,3 млрд. евро, отбелязвайки 11-то поредно тримесечие на ръст, а за деветмесечието - рекордните 6,7 млрд. евро.

Разходите са се свили с 2,3%, докато кредиторът ускорява автоматизацията на процесите и намалява бюрокрацията.

Съотношението на обикновения собствен капитал от първи ред на UniCredit, ключов показател за финансовата сила, се е повишил до 17,2% от около 16,6% в края на юни. Орчел често казва, че банката е „добре позиционирана“ за период на макроикономическа несигурност с допълнителни провизии срещу потенциални загуби на стойност около 1,8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още