IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за такси удрят печалбата на Bank of America по-силно от очакваното

Междувременно трейдърите от отдела за търговия с акции отчетоха изненадващ положителен импулс, генерирайки 1,55 млрд. долара приходи

16:43 | 12.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Bank of America Corp. за четвъртото тримесечие на 2023 г. остана под очакванията, тъй като многобройните такси, които трябваше да плати американската банка в този период, натежават върху крайния резултат, а отделът за търговия с фиксирана доходност отчете изненадващ спад на приходите, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на компанията се свива с 56% до 3,13 млрд. долара, което значително надхвърля очаквания от анализаторите спад от 28%.

Голямото понижение на печалбата се дължи отчасти на таксите, които Bank of America трябваше да плати през разглеждания период, включително 2,1 млрд. долара, дължими на Федералната корпорация за застраховане на депозитите.

„Нашата разходна дисциплина ни позволи да продължим да инвестираме в инициативи за растеж“, изтъква главният изпълнителен директор Брайън Мойнихан в петък. „Силните нива на капитал и ликвидност ни поставят в добра позиция да продължим да осигуряваме отговорен растеж през 2024 г.“, добавя той.

Приходите от търговия с фиксирана доходност, валути и стоки спадат с 5,8% до 2,21 млрд. долара през четвъртото тримесечие, тъй като клиентите се сблъскват с период на продължителни високи лихвени проценти и геополитическо напрежение. Резултатите на отдела за търговия с фиксирана доходност са повлияни от „по-слабата търговия с лихви и кредити, частично компенсирана от подобрената търговия с ипотеки и общини“, изтъква компанията.

Резултатите на Bank of America предлагат и нов поглед към това как се справят потребителите и бизнеса в САЩ, докато Федералният резерв оставя разходите по заеми по-високи за по-дълго време. Балансите на кредиторите като цяло остават устойчиви въпреки по-високите лихвени проценти, като повечето фирми повишиха своите внимателно наблюдавани насоки за нетни приходи от лихви за цялата година.

Втората по големина американска банка съобщи, че нетните приходи от лихви, ключов източник на приходи за кредиторите, е намалял с 5% до 13,9 млрд. долара през последното тримесечие на миналата година.

Кредитните салда на компанията се повишават до 1,053 трлн. долара в края на четвъртото тримесечие, което е с около 1% повече от година по-рано и над прогнозите на анализаторите за 1,052 трлн. долара. Кредитирането е ключов фокус за инвеститорите, като високите лихвени проценти оскъпяват заемите.

В същото време депозитите на Bank of America се повишиха до 1,92 трлн. долара спрямо 1,88 трлн. долара през предходното тримесечие. Анализаторите очакваха 1,85 трлн. долара.

Нелихвените разходи на Bank of America са нараснали с 14% спрямо година по-рано до 17,7 млрд. долара. Таксите и разходите са фокусна точка за инвеститорите, като трайно ускорената инфлация оказва натиск върху разходите. Анализаторите очакваха увеличение от 6,8% до 16,6 млрд. долара.

Междувременно трейдърите от отдела за търговия с акции отчетоха изненадващ положителен импулс, генерирайки 1,55 млрд. долара приходи, което е с 12% повече от резултата година по-рано. Анализаторите прогнозираха, че приходите на това звено ще нараснат с по-малко от 5%.

Четвъртото тримесечие стана свидетел на драматични колебания на пазара, тъй като усилията на Федералния резерв да потуши инфлацията чрез поддържане на високи лихвени проценти подкрепи борсовата търговия.

Приходите от акции са „движени от подобрената производителност на търговия с деривати“, изтъкват от банката.

В отдела за инвестиционно банкиране приходите на Bank of America нарастват с 8,1%, подпомогнати от изненадващия възходящ тласък от емитирането на дълг. Таксите за консултиране при сливания и придобивания са намалели с 20%, а приходите от дялово участие и емитиране на дълг са се увеличили съответно с 5,3% и 42%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още