IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП поставя под наблюдение заведения, опитали да се укриват от данъчните

Служители на НАП са иззели 97 хил. лв. от касите на заведения при проверки в началото на февруари

15:23 | 22.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) поставя под постоянен мониторинг собственици на заведения за хранене в цялата страна – длъжници на НАП, които са направили опит да се укрият от данъчните служители, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители са извършили масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. При посещенията в търговските обекти публичните изпълнители са иззели близо 97 хил. лв. от касите с цел погасяване на дълговете, посочват от приходната агенция. Над 30% от лицата са започнали да заплащат задълженияta си към фиска след осъществени срещи с данъчните. 

При проверките обаче немалък брой от селектираните дружества са затворили обектите си, а близо 10% са сменили фирмите, които стопанисват, както и регистрацията на фискалните устройства, поосчват от Агенцията.

Техни представители ще бъдат поканени на спешни персонални срещи с териториалните директори на НАП за обсъждане на ангажименти за погасяване на задълженията им към хазната. Ако не започнат да изплащат задълженията си, към тях ще бъдат предприети допълнителни мерки – поставянето им под постоянно наблюдение, образуване на контролни производства и др.   

„Предпочитаме партньорския подход към данъкоплатците, но сме безкомпромисни спрямо опитите за заобикаляне на законодателството с цел избягване погасяването на данъци и осигурителни вноски. Приходната агенция ще продължи да следи стриктно заведенията за хранене“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Това не е първата акция на НАП по повишаване на събираемостта от началото на годината с акцент върху „партньорския подход“. В началото на февруари от Агенцията съобщиха, че са изпратили предупредителни писма до 7 хил. фирми заради нелогично високи материални запаsи на обща стойност от почти 5,6 млрд. лв., като на дружествата е даден срок за доброволно коригиране на декларираните данни. Част от тях ще бъдат предупредени по телефона, а най-рисковите ще бъдат подложени на проверки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още