IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите дрехи на криптото

Чрез тях то се стреми да имитира уважаваните институции

15:30 | 31.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Криптото пробва нови одежди. Това е до голяма степен безобидно упражнение, но също и хитра маскировка, пише колумнистката на Financial Times Кейти Мартин.

Мисията е да са направи най-непослушният и контракултурен пазар в света да изглежда пораснал. На този фронт истинските му фенове постигнаха някои големи скорошни победи. Те осигуриха одобрение от САЩ за стартиране на борсово търгувани фондове (ETF-и), базирани на спот цената на биткойна, примамвайки милиарди инвеститорски долари с рекордно темпо. Входящите потоци помогнаха на биткойна – най-големият токен от всички – да достигне рекордно високо ниво.

Те също така празнуват това, което виждат като печат на одобрение за маркетинга на крипто-базираните продукти в Обединеното кралство, въпреки че ключовият регулатор на страната каза само, че „няма да възрази“ срещу тях. В съзнанието ми изниква фразата „през зъби“, споделя авторката.

Но най-голямата победа за възхитително упоритите крипто максималисти е тези дигитални токени да бъдат разглеждани, измервани и като цяло да се говори за тях, сякаш са традиционен клас активи. В най-базираната на настроения индустрия от всички е жизненоважно да се излъчва важност, умност и сложност. Бихте могли да се насладите на възвръщаемостта, само ако бяхте по-„образовани“.

Това ни доведе до доста странно съпоставяне през март, когато само за една седмица се случиха три забележителни неща. Първо, някои нещастни спецове очевидно загубиха милиони, залагайки на нова меме монета, наречена Slerf. Второ, временният главен изпълнителен директор на фалиралата крипто борса FTX отхвърли всякаква възможност нейният предишен шеф Сам Банкмън-Фрайд да получи лека присъда (впоследствие му бяха присъдени 25 години затвор – бел. прев.), определяйки неговото предприятие – някога най-мощното в криптосектора – като „пожар”.

Трето, една от най-уважаваните институции на световните пазари беше домакин на събитие, за да обясни сложния набор от криптоиндекси, които стартира със същата прецизност, процедура и сериозност, които са в основата на бенчмарковете за акциите, следвани от пенсионните системи по целия свят.

FTSE Russell се обедини с Grayscale Investments, оператор на крипто инвестиционни продукти, за да стартира пет индекса с имена, които биха били подходящи за традиционните финанси. FTSE Grayscale Currencies Crypto Sector Index включва „криптоактиви, които изпълняват поне една от трите основни роли: съхранение на стойност, средство за размяна и разчетна единица“. Читателите могат сами да решат дали някои от хилядите токени наистина изпълнява поне една от тях в значителен мащаб.

Индексът FTSE Grayscale Smart Contract Platforms Crypto Sector Index включва „крипто активи, които служат като базови платформи, върху които се разработват и внедряват самоизпълняващи се договори“. И аз не разбрах нищо, признава Мартин. Други включват токени, „които предоставят финансови транзакции и услуги“ или са свързани основно с игри, или пък „имат за цел да предоставят практически приложения и функционалности на корпоративно ниво“.

Ако си мислите „леле, толкова съм невеж, изглежда всички разбират тези неща освен мен, трябва да науча повече“, тогава упражнението е било успешно, пише авторката.

На презентация на кифли за закуска в сградата, в която се помещава Лондонската фондова борса в края на март, главният изпълнителен директор на Grayscale Майкъл Соненшейн обясни, че в момента тези индекси не са продукти за инвестиране. Те са просто „рамка“, начин за „инвеститорите“, твърде объркани от всичко в криптото извън биткойна и етериума, да се чувстват по-комфортно с по-широкия диверсифициран „клас активи“.

Grayscale и FTSE Russell се надяват, че бенчмарковете ще бъдат полезни за „активните мениджъри“, избиращи токени и стратегии точно като портфолио мениджър в инвестиционна къща или хедж фонд. Но те се натъкват на обичайните проблеми и при криптото. Доуджкойнът, например, първоначално беше замислен като две неща: шега и средство за плащане. Първата от тези категории спечели. Така че създателите на индекса са го разположили в категорията игри, а не във валутната.

Но най-важното е, че тези индекси са навсякъде без очевиден общ модел. Разглеждайки историческото им представяне, всеки един от тях може да спадне с 8% в даден месец, да скочи с 34 на следващия, да отстъпи с 0,5 в последващия и след това да се повиши с 16%.

Моето силно подозрение е, че всички те следват доста точно цената на биткойна. Ако искате да си купите биткойн, го направете или чрез токена (който вече е нараснал с 50 процента тази година), или чрез ETF-а. Късмет! Не завиждам, споделя Мартин.

Наистина няма нужда да се имитират акции и облигации или да се налага криптото чрез усложнения двигател, който вече захранва напълно регулираните пазари. Сложните криптоетикети все още събират заедно неща, които варират от добронамерени и потенциално социално полезни до напълно глупави. Но пък звучат умно, завършва авторката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dani_2077
преди 4 седмици
Тоест, извода от статията е - "По-добре не се занимавайте с това" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още