IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната хватка се затяга – Пекин готви държавна платформа за мобилност

Qiangguo Jiaotong обединява услугите за мобилност на множество компании, като се очаква тя да си осигури до над 90% от пазара в Китай

17:25 | 19.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще пусне в експлоатация държавна транспортна платформа, която ще включва и услуги за мобилност, в това число и въздушни превози, съобщава Nikkei  Asia Review, цитирайки китайските медии.

По този начин Пекин иска да заздрави хватката си по отношение на регулациите в технологичния сектор.

Платформата, наречена Qiangguo Jiaotong - което буквално се превежда като „Транспортът на силната държава“ – е приключила с вътрешните тестове и скоро ще бъде пусната за обществено ползване, информира Beijing Daily, контролирана от Китайската комунистическа партия (ККП) държавна медия.

Платформата е създадена съвместно от Xuexi Qiangguo - уеб и мобилна платформа, чиято цел е да разпространява политическата философия на китайския президент Си Дзинпин – и Министерството на транспорта. Въпросната система обединява различни видове услуги на множество компании за мобилност, като се очаква тя да си осигури над 90% от пазара на мобилни услуги, след като бъде реализирана.

Платформата ще бъде свързана с WeChat, Alipay и Douyin - китайската версия на TikTok, пише още Beijing Daily. WeChat се управлява от Tencent Holdings, докато Alipay е приложение за разплащания на Ant Group, финансовото подразделение, отделено от гиганта Alibaba Group Holding.

Държавната платформа е създадена в отговор на „безпорядъчното разрастване и проблемите със сигурността при данните“ в индустрията на услугите за мобилност, пише поще държавният вестник. Първоначално системата ще предоставя транспортни услуги на съществуващи потребители на Xuexi Qiangguo. Платформата ще предлага и персонализирани туристически услуги за служители на ключови държавни предприятие и институции, за да „максимизира защитата на сигурността на потребителските данни и личната поверителност“.

Не е ясно дали платформата ще консолидира само тези частни приложения, или ще въведе и свои услуги за организиране на превози.

Мярката отразява увеличения натиск на Пекин върху процъфтяващия частен сектор с авангардни технологии. Financial Times съобщи по-рано тази седмица, че китайското правителство обмисля да придобие т.нар. златни акции в Tencent и Alibaba.

Малко по-рано компанията за споделено пътуване Didi Global обяви, че е получила зелена светлина от Пекин за регистриране на нови потребители за приложението си след 18-месечно замразяване. Въпреки това към сряда вечерта основното ѝ приложение, Didi Chuxing, беше недостъпно за изтегляне.

Didi, която преди това контролираше около 90% от пазара на услуги за мобилност в Китай, се листна на борсата в Ню Йорк през юни 2021 г. въпреки предупрежденията на Пекин, че това може да даде на американските регулатори достъп до чувствителни вътрешни данни. Китайските регулатори започнаха разследване срещу Didi веднага след листването ѝ и свалиха нейните общо 26 приложения от онлайн магазините, като блокираха възможността да приемат нови клиенти.

Поради тази причина Didi изтегли акциите си от американската борси през юни 2022 г. Компанията заяви, че обмисля листване на друга борса, включително в Хонконг, въпреки че не е ясно при какви условия китайските регулатори ще позволят на Didi да продължи в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още