IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter публикува част от кода си

Потребители и програмисти ще могат да отправят предложения за промени на алгоритъма за препоръки на съдържание

14:47 | 01.04.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Социалната медия Twitter направи публични части от компютърния си код, които определят как сайтът препоръчва съдържание, съобщи Ройтерс. Това ще позволи на потребителите и програмистите да надникнат в работата му и ще им даде възможност да предложат промени на алгоритъма.

Компанията съобщи в петък в публикация в блога си, че е качила кода на две места в платформата за споделяне на код Github. Те включват изходния код (сорс код) за много части на Twitter, включително алгоритъма за препоръки, контролиращ туитовете, които потребителите виждат в своя поток от съобщения.

Този ход идва по разпореждане на собственика на Twitter Илон Мъск, който заяви, че прозрачността на кода ще доведе до по-високо доверие сред потребителите и бързи подобрения на продукта.

Ходът също така е в отговор на често изказвани опасения от потребители и законодатели, които все повече проверяват платформите на социалните медии за това как алгоритмите избират съдържанието, което потребителите виждат.

Мъск написа в Twitter в петък, че трети страни трябва да могат да анализират софтуера с отворен код и „да определят с разумна точност какво вероятно ще бъде показано на потребителите“.

„Без съмнение ще бъдат открити много неудобни проблеми, но ние ще ги поправим бързо!“ написа той в Twitter. Мъск каза още, че Twitter ще актуализира алгоритъма си за препоръки въз основа на потребителските предложения на всеки 24 до 48 часа.

В петък Мъск и някои служители на Twitter проведоха сесия в Spaces, функцията за аудио чат на Twitter, като помолиха потребителите да отправят препоръки и въпроси за това как работи кодът на платформата.

Един човек попита защо кодът на Twitter класифицира потребителите като републиканци или демократи. Служител на компанията отговори, че това е стара функция, която не е важна за системата за препоръки на платформата и планират да я премахнат.

Каченият код в Github не включва тези части, които контролират рекламните препоръки на Twitter, посочват от компанията. Не е включен и код, който би компрометирал безопасността или поверителността на потребителите, както и подробности, които биха подкопали усилията за предотвратяване на разпространението на материали за сексуално насилие над деца в платформата.

Новината идва и след като части от изходния код на Twitter бяха изтекли в Github, който ги свали миналата седмица по искане на социалната медия. Компанията поиска от съда в Калифорния да нареди на Github да предостави „цялата идентифицираща информация“, свързана с акаунта в Github, който е публикувал изтеклия код.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 01.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още