IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Дорси се обръща срещу Мъск след години, в които вярваше в идеите му

Някогашният лидер на Twitter не е доволен от посоката, в която пое социалната мрежа след придобиването

18:14 | 06.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Джак Дорси. Снимка: Bloomberg L.P.
Джак Дорси. Снимка: Bloomberg L.P.

Ако е имало момент, в който Джак Дорси за първи път се е превърнал от Исус в Юда в съзнанието на много бивши служители на Twitter, това беше, когато описа Илон Мъск като „единственото решение“ за поемане на социалната мрежа, на която е основател. „Вярвам в мисията му да разшири светлината на съзнанието“, написа Дорси през миналия април, припомня Financial Times.

Тези изявления бяха кулминацията на дългогодишна приятелска връзка между двамата милиардери от Силициевата долина, която драстично промени бъдещето на Twitter. Според съдебни документи и източници, запознати с въпроса, Дорси е изиграл важна роля за продажбата на платформата за 44 млрд. долара на Мъск. Оттогава Twitter се сбогува с 90% от работната си сила и драстично смекчи политиките си за модериране.

Сега тези добри отношения изглежда са към своя край.

Тази седмица Дорси се изказа публично срещу Мъск, посочвайки, че не вярва, че лидерът на Tesla е „действал правилно“ що се касае до работата му в Twitter. „Всичко пое в грешна посока“, написа 46-годишният Дорси. „Но това се случи, а всичко, което можем да направим сега, е да изградим нещо, за да избегнем същото да се случи отново“.

Основателят на Twitter наистина се зае със създаване на алтернативи на платформата. През изминалата седмица в медийните заглавия се появи Bluesky - наподобяваща Twitter услуга, която Дорси финансира през 2019 г., докато все още беше начело на своята компания. Сега Bluesky привлече вниманието на журналисти, политици и известни личности.

В четвъртък Дорси дари 5 млн. долара за „развитието на новата и развиваща се... екосистема“ на Nosrt - друг проект за децентрализирана социална мрежа - след като през декември даде 14 биткойна (на стойност повече от 200 хил. долара) на нейния основател.

Близки до Дорси твърдят, че напоследък вниманието му е насочено основно към Nostr. Познат със своята дълга брада и склонността си към йога ваканциите, Дорси присъства на конференцията на Nostr през март в рамките на йога почивка в Коста Рика, където даде благословията си за инициативата. По думите на Грег Кид, един от първите инвеститори в Twitter, който също е присъствал, това е начинът Дорси да поеме отговорността за онова, в което в крайна сметка се превърна Twitter.

Дорси започна да съжалява, че Twitter разчита на рекламодатели и инвеститори, включително как това принуди платформата да се опитва да стимулира ангажираността, за да постигне очакванията за тримесечните си резулати, казва Кид. „Той може да не повтори отново тези грешки... Джак се връща към основната си работа“.

Роденият в Сейт Луис, Мисури, Дорси, който също така е лицензиран масажист, помогна за създаването на Twitter през 2006 г. Той два пъти стоя начело на компанията като главен изпълнителен директор, последно за периода от 2015 и 2021 г. Близки до него твърдят, че той винаги е бил мотивиран от желанието за демократизиране и децентрализиране на услугите. В случая с Twitter той се опита да постигне демократизация на социалните мрежи. В последните години пък е обсебен от биткойн и децентрализираните плащания.

Този подход се пренесе и в начина, по който Дорси управлява Twitter. Всеки път, в който е трябвало да вземе решение, той твърди, че го е виждал като „провал“ за бизнеса, ето защо е предпочитал да позволява на служителите сами да измислят идеи. Според критиците му именно тази липса на стабилна ръка и произтичащата от това нерешителност са оставили Twitter да се измъчва с бавното въвеждане на иновации, да бъде залят от критики от инвеститора активист Elliott Management и в крайна сметка уязвим към Мъск.

Междувременно мъжът, който спечели милионите от първичното публично предлагане на платформата, се обърна срещу Wall Street, твърдейки, че Twitter никога не е трябвало да бъде компания, която отговаря пред жадните за печалба акционери, а „протокол“, който не се притежава от нито една компания или държава.

По времето, когато се оттегли, служителите и дори членовете на борда смятаха, че Дорси се е превърнал в човек, който вече се е отказал да се грижи за платформата. Но най-голямото му предателство, според много бивши служители, е, че той проправи пътя за поглъщането на Twitter от Мъск и публично критикува борда като неадекватен, без да поеме отговорност за собствената си роля.

Според неговите защитници е съвсем естествено Дорси, привърженик на свободата на словото, сега да се фокусира върху разработването на децентрализирани социални мрежи като Bluesky и Nostr, като целта е да се изгради система, в която няма един централен орган.

А това дали Дорси ще успее да спаси репутацията си на предприемач в социалните мрежи, ще зависи много от това дали новите му инициативи ще наберат сили или ще са поредната мода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 06.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още