IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще бъдат водещите тенденции във финтех сектора през 2024 г.?

Изкуственият интелект създава нови възможности за иновации в сектора, смята Иван Петров, старши вицепрезидент Потребителски технологии в Paysafe

16:28 | 14.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На базата на регулациите и санкциите, които възникват за финансовите компании, се налага едно по-внимателно изследване на начина, по който потребителите използват техните услуги. Финансовите компании наблюдават причините, поради които се използват услугите им, като целят персонализация на потребителските преживявания. Те ще се приближат повече до играчи като Facebook и TikTok, наблягащи на личното отношение и начина, по който потребителите преминават през техните услуги. Това коментира Иван Петров, старши вицепрезидент Потребителски технологии в Paysafe в предаването „UpDate“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Една от водещите тенденции във финтех сектора за 2024 г. се очаква да е по-голямото сътрудничество между финансовите компании като цяло.

По думите му те имат много общи нужди, свързани най-вече с анализ на потребителското поведение, откриване на групи, които извършват криминални престъпления и провеждат друг вид атаки. Това е област, в която предприятията в сектора биха си помагали едно на друго. Що се касае до изкуствения интелект, според госта компаниите могат да влияят на регулации и да се опитват да контролират ефекта, който тези ограничения биха имали върху тях.

Петров подчертава, че изкуственият интелект е в употреба във финтех сектора от много отдавна. Използва се основно в сфери като профилиране на потребители, статистически анализ на поведението им, изчисляване на кредитен риск и др. Освен това с развитието си технологията отваря място и за нови възможности за иновации в сектора.

"Причината хората да мислят за регулации в тази област произлиза основно от хипотетичния риск, че една подобна система би могла да добие свое собствено съзнание и желания, които не биха били задължително синхронизирани с това, което техните създатели биха искали. Съответно на базата на нейната възможност да работи с компютри и да достъпва мрежи, тя би могла да причини щети на много хора. Съществуват и други рискове, свързани с генериране на дезинформация."

Целия коментар вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 14.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още