IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект едновременно може да срине и да спаси енергийните мрежи

AI може да намери решения за енергийната ефективност, но разходва огромно количество енергия, докато го търси

16:59 | 12.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изкуственият интелект (AI) може да промени всичко - от начина, по който се диагностицира рак, до създаването на послания за рекламни кампании, пише в коментар The Wall Street Journal. Докато се учи да прави това, изкуственият интелект използва огромни масиви от данни и може да срине енергийните системи. Центровете за данни, свързани с AI, се оказват огромни потребители на енергия - една обикновена заявка за ChatGPT използва 10 пъти повече енергия от търсенето в Google.

Според изчисленията на Arm, компания за дизайн на чипове, въпреки че има методи за енергийна ефективност, поддържането на центровете за данни, свързани с изкуствения интелект в САЩ, ще коства 25% от произведената енергия към 2030 година спрямо 4% в момента.

По ирония на съдбата обаче именно AI може да намери най-добрия начин за енергийни спестявания - например поддържайки системите за охлаждане и отопление, както и за осветление в жилищата в оптимално състояние, пише WSJ. По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) на експлоатацията на жилищни и търговски сгради се пада около 30% от енергийното потребление в световен мащаб. Към 1/3 от нея се губи от неефективно използване.

Според анализите на WSJ офисите в САЩ са напълно неефективни, още повече че хората с неохота се връщат в тях след пандемията от коронавируса и 50% от площите не са заети. Заради хибридната работа много от тях стоят празни в повечето дни от седмицата, но използват електроенергия за поддръжката си. Изкуственият интелект може да помогне много в управлението на това потребление и да го намали с 15%-25%.

Умните устройства и електромери, които са инсталирани в западните жилища вече повече от десетилетие, дават достатъчно данни за управлението на потреблението, които могат да бъдат използвани от AI. Те имат информация за всичко - от колко често трябва да се пуска бойлерът, до как се използва асансьорът в една сграда. На тази база изкуственият интелект може да предложи начини за по-ефективна употреба.

Енергийната ефективност може да се окаже ключова за климатичните цели, посочва още WSJ и припомня, че според изчисленията на саудитския петролен гигант Aramco през последните 15 години мерките за пестене са довели до намаляване на потреблението на енергия с 90 млн. барела петролен еквивалент на ден. Приносът на зелената енергия - соларна и вятърна, например е 15 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още