IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в закона за потребителския кредит - „мечешка услуга” на кредитополучателите

Законовите поправки правят кредитите по-скъпи и по-недостъпни, смята Десислава Николова от ИПИ

08:40 | 05.04.14 г. 16
Промените в закона за потребителския кредит - „мечешка услуга” на кредитополучателите

Преди дни парламентът започна да разглежда и гласува на второ четене промени в Закона за потребителския кредит, които, ако се съди по текстовете, целят да защитят кредитополучателите от алчните банки и други кредитори, които трупат несметни богатства на гърба на наивни и ниско образовани клиенти. Ако текстовете минат второ четене и в пленарна зала (което към момента изглежда повече от вероятно) обаче, те ще имат няколко логични последствия, пише икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ).

На първо място Николова посочва отрязването на достъпа до бързи, оборотни кредити на най-нискодоходните групи. Тези граждани така или иначе и в момента нямат достъп до банков кредит, тъй като не могат да представят нужното обезпечение и доказателства за постоянен доход над определен размер. С поправките всъщност тези групи ще бъдат тласнати към търсене на кредити от нелегални лихвари, при които правната защита на кредитополучателя е нулева, пише икономистът.

Следващ ефект ще е цялостно поскъпване на кредитите, което да обезпечи банките срещу по-високия риск за тях, произтичащ от приетите текстове.

В анализа си Десислава Николова разглежда в детайли гласувания законопроект, за да стане ясно откъде произтичат споменатите ефекти.

На първо място, промените приравняват правно т.нар. бързи кредити (до 400 лева) към всички останали потребителски кредити. Това означава, че тези кредити ще подлежат на цялостната регулация и контрол, на които подлежат и по-големите кредити, т.е. много е вероятно да поскъпнат, за да отразят бремето от допълнителните изисквания.

На второ място, банките вече няма да могат да събират няколко вида такси, а именно – такса за „действия, одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление”. В същото време обаче в промените изрично е упоменато, че банките могат да събират такси и комисионни за допълнителни услуги. Любопитно е защо някой в парламента си мисли, че таксите за управление, усвояване и т.н., които в момента се събират, няма да продължат да се калкулират по един или друг начин и след приемането на законопроекта? Дали ще се казват такси за допълнителни услуги или ще бъдат включени в лихвата не е от особено значение. Пределно ясно е, че банката ще намери един или друг начин за компенсация на своите административни разходи по разглеждането и управлението на кредита и записването на един такъв текст, който забранява определени такси, е колкото наивно от страна на законодателя, толкова и ненужно.

Николова припомня още, че банките няма да имат право да записват в договорите за ипотечни кредити клауза за дължима наказателна лихва при предсрочно погасяване на кредита от кредитополучателя, ако погасяването се случи поне 12 месеца след отпускането на кредита.

След транспонирането на европейската директива за потребителския кредит на банките им бе отнета възможността да начисляват наказателна лихва при предсрочно погасяване на потребителски кредити. С новите текстове това вече се прави и за ипотечните заеми. Въпросът е доколко могат да се приравняват тези два типа кредита (потребителски и ипотечни), при положение, че вторите обикновено са по-дългосрочни и за по-големи размери. Т.е. при ипотечните кредити в общия случай говорим за по-дългосрочен ангажимент на банката. Смисълът на наказателната лихва е от една страна да покрива разходите на банката по набирането и подсигуряването на дългосрочен ресурс за кредита (този ресурс може да идва от депозити или от дългосрочен заем за банката от банка-майка/банков синдикат), а от друга – поне отчасти да компенсира пропуснатите ползи за банката от предсрочното погасяване на кредита. И в момента някои банки не начисляват наказателна лихва при предсрочно погасяване, но това е тяхно решение и е резултат на силната конкуренция в сектора.

Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Глупостите нямат край. Единственият начи да печелят от парите си толова много без да павят нищо и да са що годе защитни, е да ги дават така да се каже поднаем. При проблем този които е взел заема поема щетите. Ако банката фалира държавата обезпечава депозиралите в нея. Нищо друго не е толкова добро за банките както даването на заеми. Никога няма да спрат да дават защото отъ момента който го направят те са на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 10 години
Да обобщим написаното:1. Който не може да си позволи да вземе кредит, няма да има възможност да вземе.2. Рисковете от промяна на ситуацията ще бъдат предварително калкулирани в условията по ипотечните кредити. Според авторката, тези две неща са много, много лоши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
Investotor
преди 10 години
Ха, щели да ходят хората при нелегални лихвари?!?По тази логика нека да няма никакви органичения и за наркотиците и оръжията, та да не ходят хората при бандитите.Статията си звучи поръчково!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
"На този пазар ГПР обикновено е трицифрено или дори четирицифрено число заради високия риск от непогасяване на кредита и заради кратките срокове, за които се отпускат тези кредити."Какво означава 4-цифрено число на лихвата? В най-добрия случай това е 1000 процента годишно. Дори и за един месец да е 1000/12=83.3% за един месец. Или ако си взел 400 лв, след месец трябва да върнеш още 333 лв отгоре, общо 733 лв.Дори и мутрите сигурно дават при по-добри условия. Стига са ревали от ИПИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
amanzaman
преди 10 години
"най-бедните кредитополучатели, които прибягват до бързи кредити, когато са притиснати до стената"Вие и сега направо им разбивате главите в стената. Мечешка услуга е да дадеш на такива хора заем.На отчаяни хора кредит по никакъв начин не трябва да се дава, в такива моменти те подписват всичко и пълнят вашите гуши. Макар , че не споделям политиката на това правителство, тези промени беше крайно време да се случат, дано на поръчителите, на които вие сте апологет малко поне да им приседне. Да със сигурност вече им присяда, след като виждам вече поне втора статия по този проблем. На вас лично пожелавам да похарчите парите спечелени от тази статия за лихви и такси за отпускане и обслужване на кредит от небанкова кредитна институция и след като ги похарчите съм сигурен , че и наум няма да ви дойде да пишете подобни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Че те и в момента са труднодостъпни. Ти можеш ли да си позволиш да плащаш стотици проценти лихва ? ... уж някои могат :-D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Всеки кредит с над 20% ГПР, трябва да се обяви за нелегален, независимо дали го дава официална институция или лихвар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Отдавна не бях чел толкова поръчково мнение :)Таксата за усвояване на кредита е най-големия абсурд. Каква точно допълнителна услуга е усвояването на кредита? Това си е чиста проба скрито увеличение на лихвата. Чудно защо мислят че няма да калкулират, ами да калкулират ама да го вкарат в лихвата за да е на ясно човек реално при какви условия взема кредит а не . 5 и половина и после . .такса усвояване, такса управление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Спестяващите също са потърпевши - във всички форми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
selenagidi
преди 10 години
КОЛКОТО ДА ПРОМЕНЯТ ЗАКОНИТЕ,ПОТЪРПЕВШИ СА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ В ЕДНА ИЛИ ДРУГА ФОРМА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още