IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: В България няма недостиг на кадри

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите

16:19 | 05.12.18 г. 36
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България няма недостиг на кадри, работната сила е напълно достатъчна за удовлетворяване на нуждите на пазара на труда, а широко афишираната от работодателите теза за криза с кадрите е преекспонирана. Всъщност прокламираната криза с кадрите не е дефицит на работна ръка, а дефицит на достойно заплащане. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, представяйки доклад по темата съвместно с фондация Friedrich Ebert.

Докладът за дисбалансите на пазара на труда е базиран на официалната статистика и на проведени срещи в страната с всички заинтересовани по темата страни.

Тезата, че е мит недостигът на работна сила у нас беше подкрепена и от държавата в лицето на представител на Агенцията по заетостта. Беше защитена и от КНСБ.

Дисбалансите на пазара на труда са заради многото хора с висока квалификация, а не заради липсата на такава, каза Григорова. Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация. 

Ваня Григорова отбеляза, че повече от десет години работодателските организации в България изтъкват като един от най-големите проблеми на икономиката липсата на квалифицирана работна ръка. Tози проблем, според бизнеса, е породен отчасти от това, че образователната система не подготвя кадрите, които са нужни на пазара, а произвежда никому ненужни икономисти, юристи и хуманитарни специалисти, както и отчасти поради факта, че българските граждани са или „мързеливи“ и „нископроизводителни“ или „паразитират върху социалната система“.

Десет години по-късно, тези твърдения на бизнеса стават причина за промяна на трудовото законодателство в посока разрешаване на „внос“ на работници от трети страни и то без пазарен тест, което премахва защитите за местните работници. Целите, както заявяват многократно бизнес организациите, са да бъдат привлечени 500 000 чужди работници.

Същевременно както през 2008 г., така и през 2018 г. няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка. В допълнение миграцията към чужбина продължава да расте. Само през 2017 г. почти 27 хиляди са емигриралите от страната български граждани, 89% от тях са хора в активна икономическа възраст. Българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните, посочва се в доклада.

В него се посочва, че и самите държавни институции признават, че голяма част от реално безработните не намират смисъл да се регистрират в бюрата по труда, следователно реалната безработица е значително по-висока. А опитите на Министерството на труда и социалната политика години наред да прогнозира нуждите от специалисти в различни икономически сектори, за да коригира предлагането спрямо търсенето на трудовия пазар, остават без успех.

Високият брой неизвестни води до прилагането на все по-хаотични управленски мерки, а натискът на работодателите за облекчаване на вноса на евтини работинци – по-силен, посочи Григорова.

В доклада се отбелязва, че всички изводи и анализи, които заключават, че в България има тежък дефицит на кадри, се базират на анкети, проведени между работодатели.

 

Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Е де, е де :) Ако 16 к е висока, то тогава средната трябва сигурно да е 8000 к.Губиш се в числата, мисля :) Имайки предвид, минималната, средната и покупателната способност на 3 бона...спокойно може да се нарече високо възнаграждение.Сега...зависи кой какво разбира под "висок стандарт", генериран от висока заплата. Ако някой го свързва със ски в Алпите, двуразо море(веднъж в Южна Италия, веднъж в Испания), пътуване с редовни авиолинии и нови автомобили...знам ли, може и да не стигат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
На крак, о парии презрени,на крак, о роби на труда!Потиснати и унизени,ставайте срещу врага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 46 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
3000 лв. не е високоплатен. Избийте си от главите, че 3000 лв. е висока заплата. Висока заплата е 16 000 лв, а 3000 е екзистенциален минимум да не си биеш камшика към терминал 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 48 rate down comment 0
george353
преди 5 години
500K работници от чужбина? Те хората от война бягат и ни заобикалят, та ще се преселят за 500 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 43 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Може много да пишем какви са ни работниците и дали са достатъчно и дали са квалифицирани, но по-важното, това което има значение е какви са ни работодателите. Много ми е интересно да прочета някакъв материал и за това и доколко те са "квалифицирани". За мене картината е шарена, но предимно мрачна. Личното ми мнение е, че точно работодателите са по-важната част от обществото ни и точно тяхното "качество" задава тон и определя какво е това общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
stat counter
преди 5 години
Да, и освен това договориха вдигането на маскималкия осигурителен праг да си го върнат на високо платените и високо квалифицирани хора, които са далеч от мисълта да се занимават с тях. От друга страна на онези, които членуват в тях това не им бърка в джоба защото могат само да си пожелаят този праг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 57 rate down comment 6
Dan Dash
преди 5 години
Браво Ваня, абсолютно правилно!Преди работодателите даваха малки заплати защото ... има конкуренция и защо да плащат повече като има хора, готови да работят и за по - малко пари... Сега обаче, когато те са на зор, правилата на конкуренцията не важат!?! Имало много вакантни позиции, нямало желаещи. Да, например по бензиностанците. Или в търговията. Със заплата 450 / 500лв. Що за достоен живот може да се води с тези пари? И не ми говорете, че немския продавач е 5 пъти по - производителен от нашия. Или, че английският фризьор обслужва пет пъти повече клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 30
Sakamano
преди 5 години
Тая синдикална лиcица явно се опитва да си припише заслугите за ръста на доходите, омаловажавайки недостига на кадри, което е истинската причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
melon
преди 5 години
Е, точно това щях да напиша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 31
vkolev
преди 5 години
Синдикатите са най-големите кръвопийци на предприятията. Освен да говорят и пишат глупости, друго не съм видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още