IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са перспективите пред световните валути през 2021 г.?

EIU очаква ограничено поскъпване на долара и силен ръст на някои валути на развиващи се страни заради търсенето на по-висока доходност

08:58 | 21.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

В средносрочен план американският долар може да получи по-силен тласък от амбициозните планове на президентската администрация за инфраструктурни разходи. Стойността на инвестициите обаче вероятно ще бъде силно намалена предвид малкото мнозинство на демократите в Сената. Докато перспективите за междинните избори през 2022 г. станат по-ясни, това ограничава риска от бързо поскъпване на долара.

Изгряват валути на развиващи се страни

Възстановяването на апетита за риск, повишаването на цените на много стоки и продължаващото приспособяване на паричната политика в напредналите икономики ще подпомогнат много валути на развиващите се пазари през 2021 г., защото инвеститорите търсят по-висока доходност. С някои забележителни изключения, включително Бразилия, латиноамериканските валути ще се възползват в голяма степен от тази тенденция и ще обърнат част от тежките загуби, регистрирани през последната година, прогнозират икономистите в анализа.

Развиващите се икономики в Централна Европа също се очаква да регистрират ръст на валутите си спрямо еврото в реално изражение. Някои регионални централни банки обаче предпочитат да избягват прекомерната сила на обменния курс. Националната банка на Полша например наскоро започна да се намесва на валутния пазар, за да подтикне обезценяването на злотата спрямо еврото.

Очакваното силно икономическо възстановяване и широкият излишък по текущата сметка вероятно ще доведат до умерено поскъпване на валутата спрямо 2020 г.

Очаква се и умерено поскъпване на рублата, тъй като Русия се възползва от нарастващите цени на петрола и разширяващия се излишък по текущата сметка.

Ще има, разбира се, и изключения от тази тенденция. Юанът и много други азиатски валути завършиха 2020 г. на по-високи нива спрямо щатския долар, отколкото година по-рано, подкрепени от бързото възстановяване на икономическата активност в Китай и от широкия успех на други икономики в региона в ограничаването на разпространението на коронавируса.

Азиатските икономики ще се възползват от възстановяването на обема на световната търговия през тази година, затова ще продължи по-нататъшното укрепване на австралийския и новозеландския долар, тъй като цените на суровините продължават да се стабилизират. Все пак икономистите виждат по-малко място за печалби спрямо щатския долар през 2021 г., а за юана и да се обезцени леко през втората половина на тази година.

Много развиващи се страни ще се сблъскат с несигурни перспективи в ранните етапи на възстановяването след пандемията. Страните с ниски доходи няма да могат да се конкурират с напредналите икономики в надпреварата за ваксини и ще зависят от помощта на инициативата COVAX, ръководена от Световната здравна организация (СЗО), която има за цел да осигури равен достъп до ваксини на бедните държави.

Следователно развиващите се страни ще останат уязвими от новите вълни на коронавирусната пандемия през 2021 г. и ще видят ограничени ползи от търсенето на доходност от инвеститорите.

Значителен е и рискът от пропуски във външното финансиране. През 2020 г. МВФ предостави финансова помощ на 85 държави, повечето от които са в Субсахарска Африка. Регионът има най-слабите перспективи за растеж през 2021 г., а несигурното икономическо възстановяване е в значителен риск от платежния баланс.

В тази връзка прогнозите са южноафриканският ранд да продължи да се обезценява спрямо долара през 2021 г. Въпреки че ще се възползва от глобалния подем и по-силните цени на суровините, той ще остане под натиск от фискалния дефицит и дефицитът по текущата сметка на Република Южна Африка, както и бавната ваксинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още