IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на централните банки с четирите конника на Апокалипсиса няма да е лесна

Войната в Украйна ще продължи да бъде фактор за определянето на паричната политика в следващите години, смятат анализатори

08:10 | 20.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.


"Има широкоразпространена подкрепа за прекратяване на негативните лихви, но от ЕЦБ ще бъдат внимателни при нормализирането на политика, на фона на значителната макро несигурност и опасенията относно забавянето на растежа", каза главният икономист за Европа в Morgan Stanley Йенс Айзеншмит, цитиран от Ройтерс.

"Икономическото възстановяване и генерирането на растеж в еврозоната и преди пандемията беше много крехко. Всяко прибързано движение при лихвените процеси може да вкара Европа в тежка икономическа криза и липса на растеж, което да постави съюза под натиск от другите страни конкуренти. Въпреки това инфлационният натиск е много голям и ЕЦБ може да ускори темпа на вдигане на лихвените проценти, като можем да очакваме потенциално вдигане с почти 1% през тази година", прогнозира Райков.

И макар вече да е ясно, че централните банки ще продължат да разперват ястребовите си крила, остава въпросът колко продължителен ще е този полет срещу четирите конника.

"Гуверньорът на Фед постави таван на повишенията на 50 б. п. Това означава, че няма да има по-агресивно покачване, независимо дали инфлацията ще направи своя пик през това тримесечие, или през втората половина на годината", обясни Цачев.

По думите му повишенията на лихвите ще продължат, докато "нещо в икономиката се "счупи". "През 2018 г. те спряха след 20% спад на фондовия пазар, но тогава видяхме как корпоративните печалби спират да растат и щатската икономика бавно тръгна към рецесия. Инфлацията сега застрашава всички сектори, без енергетиката. Може да видим изненадващата поява на много проблеми в различни индустрии. Не мисля, че глобалната икономика ще издържи една година, за да стигнат лихвите в САЩ 3%", каза още консултантът.

Райков смята, че е "съвсем реалистичен сценарий САЩ да започнат да свалят процента в края на 2023 г.". "Това би им дало ход и инструменти в борбата с потенциална рецесия и стагфлация, когато ефектите от пандемията изчезнат, а войната в Украйна премине в етапа на по-голяма предвидимост. Не е изключено след бързо затягане в следващите 12 месеца, Фед да прибегне до понижение. Това се предопределя и от наближаващите избори за президент през 2024г. Такъв ход ще даде презареди основните инструменти на централните банки за борба с кризи, а именно вкарване на ликвидност и понижени лихвени нива. За останалата част от света по-скоро не се очаква такъв ход поради структурата и нееднородността на икономиките", допълни Райков.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още