IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В кой свят живеят централните банкери?

Проблемът с ниските инвестиции не е проблем на търсенето, който може да бъде решен с експанзионистична парична политика

08:48 | 09.05.16 г. 68
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очевидно светът на централните банкери и светът на средностатистическите граждани са различни. Миналата седмица беше белязана отново от парично-политически акценти, които в дългосрочен етап вероятно ще донесат повече вреди, отколкото ползи.

В понеделник гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отново яростно защити своята парична политика. Той намекна, че вложителите, особено германските, носят вината за ниските лихвени проценти, които той счита за симптом, но не и причина за сегашните проблеми пред финансовите инвестиции. В сряда ЕЦБ реши постепенно да премахне от употреба банкнотите от 500 евро, за да насърчи борбата с престъпността.

Някои анализатори са на мнение, че речта от понеделник е била подготовка за решението в сряда. И двете събития имат една и съща цел – държавно финансиране чрез печатница за пари. Да се признае обаче това в прав текст би било интелектуално, морално и правно „обявяване на фалит“.

И двете събития при всички случаи показват наяве едни много сериозни конфликти в европейския финансов свят. 

Да започнем обаче от самото начало. Президентът на ЕЦБ използва за начало на речта си пред Азиатската банка за развитие на 2 май стария аргумент на пренасищането със спестявания. Това означава, че спестяванията растат в световен мащаб - отчасти поради процесите на стареене в богатите страни, при които обаче няма налични и достатъчно доходоносни инвестиции. Това води, по думите му, до понижение на реалните лихвени проценти.

Търговският излишък на Германия е отражение на това развитие - в Германия трябва да се инвестира повече, аргументира се Драги. В допълнение той настоява и за приемане на необходимите реформи.

След това Драги се аргументира, че ролята на паричната политика трябва да бъде да се направят инвестиционните проекти по-привлекателни чрез по-нататъшното намаляване на лихвените проценти. Допълнителни смъквания на лихвените проценти биха направили спестяванията нежелателни и ще насърчават хората да консумират. Тъй като хората спестяват толкова  много и понеже се инвестира малко, ЕЦБ трябва да продължи да свива лихвените проценти, коментира той.

Aргументацията съдържа две сериозни концептуални грешки. На първо място, настоящият проблем с ниските инвестиции просто не е проблем на търсенето, който може да бъде решен с експанзионистична парична политика или с по-висок публичен дълг. Той е, а това казва и Драги в речта си, структурен проблем. Много пазари, включително пазарите на труда в еврозоната, са свръхрегулирани, често в полза на традиционните оператори. По-ниските капиталови разходи не решават проблемите от този род. С други думи: това е микроикономически, а не истински макроикономически проблем. Мислене в посока на съвкупното търсене няма да помогне.

Втората опасна грешка – ниските лихви на централните банки в комбинация с покупките на държавни облигации в големи размери (Quantitaive Easing, QE) водят до това, че правителствата не предприемат структурни реформи. Реформите са трудни от политическа гледна точка, защото те вървят ръка за ръка с потенциални и често реални загуби за определени компании и за много служители. Това е валидно поне за краткосрочен до средносрочен план. Преди реформите да заработят и да се създават нови работни места, идват следващите избори, а политиците са заплашени от напускане на властта. 

От тази гледна точка политиката на евтиното задлъжняване, в комбинация с обещанията за негативни реални лихви, е по-атрактивна от политическа гледна точка. Така ЕЦБ индиректно става лакей за онези, които не искат да предприемат реформи

Точно тук пасва и забраната за големите банкноти. Защото така ЕЦБ може да наложи по-лесно отрицателните лихвени проценти срещу банковия сектор (и обществото). По този начин разходите за съхраняване на парични средства в големи суми се повишават – за банките, както и за частните лица. Да, сред тях наистина може да има и престъпници, но е комично ЕЦБ да се представя като фронтмен на трансграничната борба срещу организираната престъпност.

Конфликтът на ЕЦБ върна напрежението между Северна и Източна Европа, което възникна принципно по време на кризата в еврозоната, писа и авторитетното британско списание The Economist. С големите си излишъци по текущите сметки Германия и Холандия са нетни заемодатели. Те пострадаха от ниските лихвени проценти, които помогнаха на южноевропейските държави да заемат повече кредити при изгодни условия.

Друг източник на напрежение е неравенството, което се засилва. Една нова книга на германския икономист Марсел Фратчер твърди, че хората с най-ниски доходи в Германия имат в действителност по-малко пари, отколкото хората в която и да е друга страна в еврозоната. Финансовата индустрия в Германия пък лобира все по-силно правителството и финансовият министър Волфганг Шойбле да защитят вложителите, пише още The Economist.

“За първи път държави и институции в Северна Европа наистина страдат от кризата“, казва Гунтрам Волф от базирания в Брюксел институт Bruegel.  "Това не може да свърши добре", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 6 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Кейнс предлага увеличение на данъците и лихвите при висок растеж а при рецесия увеличение на държ.намеса за да се увеличи крайното търсене само ,че проблема е от къде държавата да взема парите и тук се намесват крадците(банкстерите)Теорията е логична ако не ставаше въпрос за системна криза и съм обяснил всичко подробно започвайки отдалече с една статия - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Според мен т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 10 rate down comment 0
scott
преди 7 години
цЪ, НЕ СЪМ ПРОФЕСО. От практиката знам, че така става.... и преди кейнс е имало МНОООГО сведущи хора по въпросъ! Например Маркс, хиперинфлазиата през ваймарската република и прочее. ТА, ВЪЗ ОСНОВА НА ТЕХ - КЕЙНС ПАСТИ ДА ЯДЕ! Днешните парвителства са слаби, слабоумни, зависими и твърде дълго държани в позициа печели-печели! На секи лев върнат кредити зимат поне 50! Освен кейнс хопрата са измислиил и автомат калашников. който също генерира богатство и влас под друг ъгъл. И кат гуедам, тръгваме по неговиа път....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 4
data
преди 7 години
хаххахаха, току що като истински бг професор опроверга Кейнс - хвала на таквизи люде . :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 0
scott
преди 7 години
ко? СЕКО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ПОЧНЕ ДА ХАРЧИ ПАРИ БИВА НАТОВАРЕНО С ТРОЙНА ДОЗА ДЪЛГОВЕ НА МИГЪ!И накрая има само гигадълг без надежда за връщане. Даже неговите хора не са се облажили и разпуснали...биват облъчвани колко много са задлъжнели без да са ползвали парите. Твойта рецепта е нсай-прекиа път към гражданската вайна, ако има мислещи и свободни граждани или поданици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 7 години
да де , ако правителството започне директно да харчи пари има голям шанс дълговете да се върнат , ако ли не - фалити , дефлационни спирали и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 7 години
Точно така , контрола се осъществява чрез зависимост. Аз обаче изобщо не откривам свидетелства в подкрепа на тезата, че хората са станали по-малко зависими от парите. Колкото по-усложнена е една система на технологично разделение на труда, толкова по-необходимо е универсално средство на обмяна , т.е. кинти , в такава система бартерите са с мнооого ограничено приложение. Та , ако хората не са готови да се върнат към една значително по-примитивна система на производствени и икономически отношения (а от там и към съвсем различен материален бит), кинти ще са им нужни и ще зависят от тях ... много. По този начин, неизменния дефицит на кинти (в смисъл на ограничен достъп до тях), който се генерира в системата, се превръща в перфектен инструмент за контрол безценно за контролиращите. Очевидно алтернативите са в това, труд и икономически взаимоотношения да се организират на база други принципи и/или да се променят правилата за контрол върху парите, като средство за контрол върху икономика и ред други аспекти от човешкия и обществен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 9
data
преди 7 години
глупава статия , и глупави коментари . всички знаят къде е заровено кучето ама всички се правят на улави . Лихвите - са монетарен инструмент и тоя е ограничен в действието си в период на фундаментални кризи , може да реши проблемите в ликвидността но и с търсенето . за та се подпомогне търсенето трябва истински кенсиански мерки - демек правителствата да започната да харчат яко , а облигациите им да се купуват директно от централните банки и то в достатъчно обеми . Американосите направиха точно това и се измъкнаха сравнително бързо , а европейците заради дъртата баба все още се правят на не разбрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 14 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
А колкото повече кредити има - толкова по-голям е и контрола. Всеки, който няма кредити е доста независим от банките. И тоя зор да се теглят повече кредити е само УЖ за да се засили потреблението. Много по-важно за тях е да се увеличи КОНТРОЛА.---Това е малко като приказката за "яйцето и кокошката". нали знаеш 3-и з-н на Нютон... контрола и зависимостта никога не са едностранни - те са двупосочни! Или май го забравяш този тънък момент!? :)) нали затова е вече 8-а година тоя рев - защото се ГУБИ КОНТРОЛА и няма как да го върнат, защото - МИСЛЕНЕТО ВЕЧЕ Е ДРУГО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 13 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финанс.система, а една цялостна политич. философия и иконом. система, начин на живот и мислене за света---Много добре казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 11 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
тези с лиценза за принтиране на точки в компа направо се уливат, просто никой вече не иска да им скача на въдицата и да дава реални активи срещу дефакто нещо което не съществува. Това в момента където е "финансова система" си е някаква измислена вълшебна лампа от Аладин ....--ФАКТ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още