IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С доходност под нулата германските бундове вещаят порочен кръг за инвеститорите

Все повече европейски облигации не отговарят на условията за изкупуване от Европейската централна банка

11:05 | 15.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поскъпването на германските облигации създава главоболия на инвеститорите. Доходността по 10-годишните бундове падна под нулата за пръв път във вторник, а към 10:00 часа българско време в сряда възвръщаемостта им е 0,005%, съобщава Bloomberg.

Междувременно доходността по над половината от облигациите в индекса на Bloomberg за германските ценни книжа на стойност 1,13 трилиона долара е под -0,4%. Това е стойността на депозитната лихва на ЕЦБ и облигации с доходност, по-ниска от -0,4% (на стойност близо 600 милиарда долара), не отговарят на условията, за да бъдат изкупени от банката във Франкфурт в рамките на програмата за количествени облекчения.

Така се създава риск от недостиг на облигации, които ЕЦБ да изкупи. Оттук банката може да бъде принудена да купува повече ценни книжа с по-дълъг период до падежа, което пък още повече да понижи доходността, коментират анализаторите от BlueBay Asset Management. Инвеститорите ще трябва да приемат още по-ниски лихви за привилегията да държат държавни облигации, които се смятат за убежище в нестабилни времена.

По данни на Bank of America германските облигации с матуритет над 10 години са осигурили 14% възвръщаемост тази година на фона на едва 0,2 на сто възвръщаемост от по-краткосрочни облигации. 

„Централните банки се превърнаха в доминиращи играчи на дълговите пазари, за да изпълнят макроикономическите си цели“, казва Салман Ахмед, главен пазарен стратег в Lombard Odier, който управляват около 150 милиарда долара. „За инвеститорите това е сериозен проблем и вещае по-голям риск от ниска възвръщаемост в ситуация със стресова ликвидност“, допълва той.

Търсенето на германски облигации се повишава на фона на проучванията, които показват, че лагерът в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС набира повече поддръжници. Според Bloomberg World Bond Indexes германските ценни книжа извличат най-голяма полза от програмата на ЕЦБ в сравнение с другите европейски дългови пазари.

„Централните банкери създадоха супернова, която някой ден ще избухне“, заяви чрез акаунта си в Twitter през миналата седмица Бил Грос, управител на Janus Global Unconstrained Bond Fund.

Макар че сегашното поскъпване показва поне засега малко сигнали за затихване, някои експерти изразяват съмнения за това, доколко е разумно да се държат облигации, които гарантират загуба. За да спечелят някакви пари, инвеститорите, които купуват сега, ще трябва да продадат ценните книжа на друг инвеститор, които е готов да приеме още по-ниска доходност, коментира Bloomberg.

„Като инвеститор в облигации ми е трудно да повярвам, че някой би притежавал ценни книжа с доходност под нулата“, казва Кенет Тоубс, председател за Бостън на звеното за инвестиции в САЩ в Pioneer Investment Management. „Всеки ден, в който притежаваш такива облигации, отчиташ загуби, и единственият начин да направиш пари е когато някой друг е готов да плати по-висока цена. Така че не виждам в тези ДЦК добра инвестиция, има по-добри“, допълва той.

Във вторник 10-годишните бундове отчетоха доходност от -0,033%. Най-дългосрочните германски облигации, които са над стойността на депозитната лихва, са с падеж юли 2022 г. ДЦК с падеж август 2046 г. са с доходност 0,55%, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Това QE трябва да спре преди да са започнали да купуват облигации на фалиращи фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Шизофрения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още