IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият пасианс в Източното Средиземноморие

Енергийният потенциал на региона е заложник на икономиката и геополитиката

07:54 | 29.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Възлов момент в развоя на тези взривоопасни газови взаимоотношения ще бъде стартът на сондажните проучвания на “Тотал” в началото на 2017 г. Анализатори в Кипър смятат, че това може да се приеме като неофициален краен срок за преговорите за обединяване на разделената страна. Опасенията се, че, ако дотогава няма споразумение по Кипърския въпрос, може да се повтори ситуацията от октомври 2014 г.

Тогава в отговор на кипърските сондажи Анкара изпрати изследователския си кораб “Барбарос Хайредин Паша”, съпровождан от военни фрегати, да проведе сеизмични проучвания в акваторията на Кипър. Кипърският президент Никос Анастасиадис реагира на провокацията, като прекрати преговорите с тогавашния лидер на кипърските турци Дервиш Ероглу.

Интересен развой се очаква и при спечелване на кипърски лиценз от ExxonMobil, тъй като досега американската компания има поредица от сериозни партньорства с турски публични и частни дружества в големи проекти в Турция.

Неясноти и напрежение носят и

вариантите за транспортиране на бъдещия природен газ до Европа.

Най-новото разбъркване на картите бе предизвикано от настъпилото сближаване между Турция и Израел, които в края на юни се споразумяха да възстановят дипломатическите, политическите и икономическите си отношения след шестогодишния разрив. Това отвори възможността за пренос и продажба на газ от израелското находище “Левиатан” към Турция, което е от жизнено важно значение за цялостното търговско развитие на израелския газов басейн. Освен, че Турция е голям пазар за природен газ, поради своето геополитическо положение тя може да осигури и необходимата инфраструктура за износ на горивото от Източното Средиземноморие за Европа.

Затова и една от първите реакции бе съживяването на проекта за изграждане на газопровод от “Левиатан” до Турция. Той се смята за технически възможен и икономически изгоден, като може да се осъществи до 2020 г., когато според анализите се очаква израелското находище да бъде готово за износ на газ.

Изострянето на отношенията в региона при този вариант е, че тръбите трябва да преминат през изключителната икономическа зона на Кипър. Турция трябва да оздрави отношенията си с Кипър преди кипърското правителство да позволи на турско-израелски газопровод да пресече негова територия, заяви правителственият говорител Никос Христодулидис.

Специалисти по международно право и енергийни експерти обаче посочиха, че според международните споразумения изключителните икономически зони не са суверенна територия на съответните страни, затова Кипър не може да наложи вето или да спре евентуален газопровод. Според енергийни експерти островът просто може да бъде заобиколен от тръбата Израел – Турция, но пък никоя сериозна компания няма да се ангажира с осъществяването на такъв голям и скъп проект при висящи правни спорове и политически риск от влошаване на междудържавни отношения.

През последните три години на най-високо политическо ниво – между президента на Кипър Никос Анастасиадис и министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, се водеха активни контакти за обезпечаване на съвместен жизнеспособен търговски маршрут за кипърския и израелския газ. Евентуален “байпас” на тръбата Израел – Турция поставя под риск експлоатацията на “Афродита” и преноса на нейния добив.

Не е случаен фактът, че само два дни след третия кръг, в неделя /24 юли/ Анастасиадис бе на посещение в Израел, където с Нетаняху обсъждаха регионалното енергийно сътрудничество, подобряването на отношенията на Израел с Турция, възможните последици за региона от опита за преврат срещу Ердоган. Целта обаче бе Никозия да си гарантира, че няма да бъде заобиколена в бъдещи енергийни планове и че Тел Авив ще се консултира с нея преди да се съгласи на сделка за продажба на газ за Турция.

Турция отдавна настоява, че най-прекият и най-изгодният икономически и финансово път на газа от Източното Средиземноморие, включително от Кипър, към Европа е през нейната територия. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ също застъпва тезата, че това е най-реалистичният и ефективен вариант за транспорт на газа от острова. Според него сега, с подобряването на отношенията между Анкара и Израел, кипърски и израелски газ могат да потекат заедно към турските и европейските пазари чрез тръбопровод, свързващ обединения остров с Турция. Това обаче не може да стане преди политическо решение на Кипърския въпрос.

Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още