IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обърна ли гръб Вишеградската четворка на възобновяемите енергийни източници?

Местните правителства предпочитат да продължат да залагат на въглищата и ядрените електроцентрали, неспособни да се откъснат от остарелите традиции

09:45 | 15.09.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От 2006 г. насам в Унгария не е издадено нито едно ново разрешително за генериране на подобен тип електроенергия, нито е направена промяна в нормативната уредба, а скорошната забрана в регулациите не позволява каквато и да било нова разработка.

С 5,8GW инсталирана електрогенерираща мощност и седмо място сред страните в ЕС по отношение на генериране на вятърна електроенергия, Полша значително се откроява. Независимо от това развитието на вятърната електроенергия в страната беше прекратено през 2016 г., когато правителството въведе регулации в областта на териториалното устройствено планиране, подобни на тези, използвани от Унгария.

Положението със слънчевата енергия в тези страни е подобно.

Чехите бяха пионери в региона, като през 2005 г. отчетоха 2GW инсталирана електрогенерираща мощност от соларни панели, цифра, за съжаление обаче, която не се е променила и до днес. 

Много от хората в Чехия обвиняват налагането на възобновяемите енергийни източници като причина за повишените цени на електроенергия. Това се оказа достатъчно основателна причина за другите страни да посочат с пръст към цените ида се въздържат от подкрепа за тази технология.

В Унгария, Полша и Словакия на практика не се генерира значително количество соларна електроенергия, въпреки че Унгария е разпределила около 1GW в нови лицензи, които се очаква да станат активни през следващите месеци.

В Словакия регулаторите задължават всеки нов производител на електроенергия да консумира най-малко 90% от произведеното електричество – едно наистина ограничаващо изискване.

Енергийната ефективност не напредва с добри темпове в този регион, въпреки значителното увеличаване на средствата от страна на фондовете на ЕС, насочени към енергийния сектор.

Проучване установи, че „само 3% от обществените фондове, които трябва да бъдат използвани за подпомагане на инвестициите за енергийна ефективност в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа, са посветени на модернизирането на сградите“, пише Амон.

Въпреки сериозните проблеми, свързани с енергийната ефективност и енергийната сигурност, политиците не смятат състоянието на сградите за критично в инфраструктурно отношение.

Този мрачен изглед „плаче“ за външна помощ, която корпоративните лидери могат да осигурят.

Налице са значителни чуждестранни инвестиции в тези страни, но повечето от тях са насочени към автомобилостроенето, IT сектора и разработването на софтуер.

Чрез изграждането на корпоративно търсене на чиста енергия, компаниите, които работят в региона, могат да допринесат съществено за промяната на перспективите за нисковъглеродната икономика в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Нямат нито подходящия релеф, нито крадливите политици, посети тук - там (в достатъчен обем) за да се юрнат презглава и допълнително, да натоварят и днешните, и одни поколения със своите мераци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
radina656
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл са моето спасение! Благодарение на тях имам много добра възвръщаемост на инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
от само дето не генерира парникови газове , иначе си е набутвация отвсекъде . гугълни "фукошима" или "чернобил" ако си пропуснал от близкото минало . защото риба уловена в тихия окена от зони за улов FAO 61 и FAO 67 задължително минават допълнителна проверка за радиация преди внос в ЕС . можеш да пробваш "финландия ядрено хранилище" . може да пробваш "разходи за ликвидация на АЕЦ фукошима" . от ядрената енергетика е много убава като се строи и експлоатира - малко спорно последното , и нищо не се говори колко ще струва погребването на ядрените отпадъци . от поне 10.000 - десет хиляди - ПОКОЛЕНИЯ ще плащат след нас за евтината и природосъобразна ядрена енергия :))) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
За 26 години се случиха две ядрени катастрофи с много сериозни екологични последици. Други бяха избегнати на косъм. За безопасното съхранение на радиоактивните отпадъци и излязлото от употреба оборудване не се говори много, но това също не е малък проблем, за който у нас например тепърва ще му се търси решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
geozahariev
преди 5 години
От ядрената енергетика не е природосъобразна и я срявняват с въглищната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Смяташ, че екологичният бизнес не носи големи печалби? Съвсем не е така. Просто в някои държави все още не са се научили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 5 години
Те могат да допринесат, ама и тях не ги брега. Компаниите са еко-ориентирани само в Западна Европа. В Източна се гонят само печалби. Това е истината и това дава отражение и на политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още