IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 американски компании са по-ценни от всички концерни в Dax

Ако някой иска да придобие 100-те най-големи компании в света, той трябва да подготви малко под 16 трлн. евро

17:59 | 28.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Старият борсов аргумент, според който акциите в Германия и Европа са за предпочитане пред акциите на Wall Street, защото са по-евтини, е все по-малко валиден. В Америка компаниите увеличават печалбите си по-бързо, отколкото в Германия.

Тази година разликата е особено голяма: докато 500-те най-големи компании в S&P 500 подобряват рекордните си печалби от 2017 г. с повече от 20%, тъй като се възползват от по-ниските данъци и бума на вътрешния пазар с пълна заетост, в най-добрия случай компаниите от DAX може да се надяват на запазване на сегашните нива. Устойчивият вътрешен пазар на Германия не е в състояние да компенсира слабото търсене от страна на големи части на Европа.

Тази пропаст се отразява на фондовия пазар: американските компании доминират все повече в класацията на 100-те най-ценни концерни. Но повечето американски корпорации и останалите им чуждестранни конкуренти не са в действителност твърде скъпи.

Ако някой иска да придобие 100-те най-големи компании в света, той трябва да поднесе цяло богатство – сума в евро с дванадесет нули. В момента компаниите струват малко под 16 трлн. евро. Преди година сумата бе 16,7 трилиона евро – налице е (малко) обезценяване от пет процента. По този начин ТОП 100 все още са доста солидни на фона на общата слабост на фондовия пазар, защото в световен мащаб курсовете спаднаха през 2018 г. с 14%.

В същото време първите 100 по пазарна капитализация концерни увеличават нетната си печалба през предходната година с почти 20% до 1 трлн. евро - повече от всякога. Малко по-ниски цени и едновременно с това повишаващи се печалби: това прави цените на акциите на Топ 100 по-евтини. Средно инвеститорите плащат за акциите на 100-те компании около 16 пъти годишната им нетна печалба. Преди година стойността беше малко под 20 пъти. Ако печалбите не се сринат през 2019 г., компаниите и техните акции ще са значително по-евтини, отколкото преди година.

Това е обаче просто средна стойност. Тя показва много за пазара, но нищо за всяка една отделна компания. Удивително е какво постигат някои корпорации на върха на 100-те най-престижни компании. За лидера Microsoft и двата китайски лидера Tencent и Alibaba вложителите плащат повече от 20 пъти повече, отколкото тези компании печелят през тази година (price earnings ratio). За Amazon коефициентът е дори 53.

Но освен някои високо оценени корпорации, включително марки като Coca-Cola, Nestlé и L'Oréal, сред 100-те най-скъпи по капитализация концерни има и доста „нискотарифни“. Като сравнително евтин например се откроява Samsung.

За акциите на корейския електронен гигант инвеститорите плащат едва шест пъти годишната нетна печалба. Може ли инвеститорите да пренебрегват книжата в такава голяма корпорация? Изключено. При Samsung имаше притеснения заради по-слабото търсене в Китай и Индия. В допълнение глобалният бизнес с чиповете с памет заплашва да отслабне, което ще намали цените, а оттам и печалбата и маржа.

Едно е ясно - на фондовия пазар няма нито една акция без риск. Тъй като всички корпоративни печалби са „само“ цифри от миналото, докато цените на акциите се опитват да отразяват бъдещето. А инвеститорите не очакват от него нищо добро. Доказателство за това са последните седмици...  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Поради мащаба на северноамериканския пазар е напълно логично най-богатите компании да са позиционирани именно там. Но за мен това не е повод за хвалби. Прекаленото окрупняване на бизнеса е предпоставка за възникването на монопол, от което страдат потребителите. Корпоративният капитализъм унищожава пазара. Тъй че укротете грандоманията и нека да има повече и по-малки компании, работещи при реална конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още