IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война между САЩ и Китай всъщност е за Huawei и Тайван

Ако тези два въпроса могат да бъдат решени, търговската война би трябвало да е напълно управляема

10:41 | 19.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Един извод от всичко това е, че търговските войни всъщност не са за мита. Независимо от това дали одобряваме някаква конкретна сделка, митническите спорове са сравнително лесни за решаване.

Така че това означава, че търговската война наистина е за Huawei и Тайван. Ако САЩ продължават да се опитват да сринат Huawei като водеща компания, чрез прекъсване на връзката с американските й доставчици и заплашване на чуждестранните й клиенти и снабдители, това ще бъде трудно за приемане от китайците. В този случай нежеланието за сключване на сделка ще бъде от китайската страна, а структурата и относителната сила на различните американски групи не са от съществено значение за разбирането на резултата.

Въпросът тогава е дали елитът на американската национална сигурност, а от своя страна и Конгресът (който е силно повлиян по този въпрос), ще приемат компромис за Huawei. Може би това означава, че няма да има комуникационни технологии от Huawei за САЩ и най-близките им разузнавателни съюзници, но иначе няма да тече война срещу компанията. Това е първият критичен въпрос, който трябва да се наблюдава при разгръщането на тази търговска война. Отговорът все още не е известен, въпреки че Тръмп изглежда е готов на сделка.

Вторият основен въпрос, също толкова важен, но по-малко коментиран, е Тайван. Китай отдавна заявява желание да обедини отново острова с континенталната си част, използвайки сила, ако е необходимо. Ако принадлежите към върхушката на националната сигурност на САЩ и мислите, че рано или късно е необходима конфронтация с Китай, дори само заради Тайван, бихте предпочели това да стане по-рано, преди Китай да спечели относителна сила. Това води до продължаване на търговската война и евентуално дори до ескалирането й, тъй като САЩ продължават да се борят срещу Китай и просто няма възможност за сделка.

Не е ясно как би могло да изглежда едно споразумение между САЩ и Китай за статута на Тайван. Спорно е колко всъщност се интересуват американците от Тайван, но е малко вероятно САЩ да се откажат от ангажимента си, тъй като това би отслабило привлекателността им като съюзник. И за разлика от Huawei е трудно е да си представим как би могла да изглежда деескалациятата на този проблем.

Така че ако въпросите за Huawei и Тайван могат да бъдат решени, търговската война би трябвало да е напълно управляема. Не е ясно обаче дали това ни прави оптимисти или песимисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 7
ivailojelyazkov
преди 4 години
бабикян контракции имаш ли? не ти искаме троленето НЕПОДГОТВЕН под всяка тема. марш в евразия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Търговската война между САЩ и Китай всъщност е за Huawei и Тайван Едно заглавие почти като хората.А най-правилно звучи:Търговската война между САЩ и Китай всъщност е за правилния back door на рутерите и намордника на Китай.Тоя намордник може да прецака морският износ на Китай.Прекият път Казахстан, Русия, Белорус - ЕС > още не е готов.Тепърва го почват.А като го завършат - стой та гледай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още