IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трябва да защитят Хонконг

Америка не трябва да гледа на града като на разменна монета, а като на визия за това как бихме искали да изглежда Китай

13:10 | 05.08.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращи в Хонконг срещу законопроекта за екстрадиция в Китай. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Протестиращи в Хонконг срещу законопроекта за екстрадиция в Китай. Снимка: gettyimages

Общественото недоволство е доказателство, че лидерите в Пекин напълно са подценили социалното напрежение, присъщо на конструкта „една страна, две системи“, което се задълбочава, разбира се, от фрапиращото икономическо неравенство в рамките на хонконгското общество. По-точната формулировка може би е „едно легло, различни мечти“.

Тази реалност изисква много по-внимателно боравене. Най-важното е, че Пекин не трябва да се тревожи толкова много за Хонконг и неговите свободи на изразяване. Той трябва да бъде уверен в бъдещето на града и позитивната му роля за Китай.

Нека бъдем сериозни - никоя външна сила не иска да види „цветна революция“ в Хонконг. Чуждестранните инвеститори се надяват само да запазят статуквото - Хонконг, който е стабилен, основан на правила, прозрачен и отворен; Хонконг, който е част от Китай, но е уникално лесно място за бизнес.

По-големият проблем е как се институционализират стимулите за Китай да се намесва в Хонконг. Китайските правителствени организации, занимаващи се с хонконгските въпроси, сега са толкова големи, че имат добри бюрократични причини да избягват подхода „по-малкото е повече“, който ситуацията изисква. Китайските лидери трябва да осъзнаят, че биха могли да унищожат икономическата специалност на Хонконг, ако продължават да се опитват да приведат политическата му култура в съответствие с нормите на континентален Китай.

Лидерите на Хонконг, от друга страна, трябва да останат по-близо до стремежите на своя народ. Автономията може да бъде използвана или загубена. Те трябва твърдо да приемат идеята, че двойната идентичност на Хонконг е възможност, а не тежест, и да предадат това послание на Пекин.

Хонконг е както най-проспериращият град в най-голямата нация в света, така и място със собствена космополитна идентичност и степен на взаимосвързаност със земното кълбо, което е уникално в Азия. Неговите лидери трябва да удвоят залога за това да станат „световният град на Азия“. Ангажиментът към тази идея избледня през последните години, тъй като лидерите на Хонконг вложиха енергията си в отразяване приоритетите на континентален Китай.

Възобновеният натиск от страна на международната общност трябва да включва в по-голяма степен САЩ, които в края на краищата са най-важният икономически и културен партньор на Хонконг извън Китай. Съединените щати трябва да отговорят реципрочно. В моето последно послание към Вашингтон призовах колегите си да признаят устойчивите сили на града. В крайна сметка няколко милиона души потвърдиха миналия месец, че Хонконг остава много различен от континентален Китай.

Най-важното е лидерите на САЩ винаги да помнят, че градът не е карта, която може да се изиграе срещу Пекин. Той не е средство за подчертаване на недостатъците в управлението на континентален Китай, когато това ни устройва, нито е нещо, което може да се размени срещу отстъпки в търговските преговори с Пекин. Хонконг е по-скоро визия за това как бихме искали да изглежда Китай и всъщност голяма част от останалата Азия. Трябва да търсим начини да укрепим силните му страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 4 години
бре ... нова иновация. Руски *** да обижда на ***, хахахахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Asparuh681
преди 4 години
Стояне, ти си много куха руска лейка. Първо нямаш елементарни познания по история - например, разрови се за един глад, който предизвикват англичаните в Индия и ми напиши колко милиони индийци са умрели тогава от глад - после сложи това число до думата "уважение" и се застреляй. Второ, недей да бъркаш създаването на инфраструкура и ред с цел заграбване с добри намерения. Примерно и римляните са строели във великата ти британия градове, бани, пътища и стени и не за да им е хубаво на диваците там, а защото са добивали различни руди. ***, ***, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 4 години
железна логика от чугунена глава ... викаш не сме гласували нито в Пазарджик нито в хонконг, следователно е едно и също ! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
колкото има избори в Пазарджик, толкова има и в Хонконг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 4 години
като те чета за момент реших че вече има избори в Кинг конг и Китай ! :):) маситъъъп! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 1
многодобре
преди 4 години
...от скоро се върти един виц- ...да те бият на протест в Париж е демократично, а да ядеш бои на протест в Хонконг е насилие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 4 години
Боклучарино, англичаните са уважавани където и да са били "колонизатори". Съществува британска общност от над 40 държави в които английската кралица формално или не, се счита за държавен глава. Уважението произтича от факта, че където и да са стъпили англичаните се опитват да въведат закона. Ама то боклучари като теб, защо ли им е законът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Запомнете ми думите, Хонконг ще погълне Китай. Давид и Голиат. Друг път няма, колкото и да им се иска на комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
Стефчо
преди 4 години
тия верно са много нагли. Навремето губернатора на Хонконг беше англичанин назначаван директно от Лондон без никакви избори при 1 % английско население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 6
mick
преди 4 години
Откога Хонконг е американски? Или се намира в задния двор на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още