IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръща ли се инвестирането в акции на стойността?

Непопулярността им през последните две години може би е нерационална и необоснована от фундамента

10:48 | 22.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Клифърд Аснис от AQR Capital Management е сред онези, които смятат, че това може да е началото на траен ренесанс. По-голямата част от фондовете на AQR инвестират на автопилот, но тези, които имат известна свобода на преценката, сега клонят по-силно към акциите на стойността, въпреки че Аснис често описва опитите за перфектен пазарен тайминг като „инвестиционен грях“.

„За скептиците [на стойността] бихме задали въпроса: ако не сега, кога?“, казва Аснис в бележка към клиенти. „Ако отговорът е ‘само когато ситуацията е толкова лоша, колкото при технологичният балон’, просто смятаме, че правите грешен залог", допълва той.

Някои учени и анализатори твърдят, че инвестиционните фактори като стойността са просто по-малко ефективни, отколкото в миналото, като се има предвид колко широко известни и насадени в умовете са. Но Аснис настоява, че инвестирането в стойност просто е изпаднало в немилост, както по време на интернет манията през 90-те години.

И докато първите осем години на по-лошо представяне спрямо акциите на растежа може да са били оправдани заради звездните резултати на ръстовите акции - които повече от компенсираха инвеститорите за високите цени, платени за тях - непопулярността на акциите на стойността през последните две години е „нерационална“ и необоснована от фундамента им, смята Аснис.

Основателят на AQR не е единственият, който смята, че сега е моментът да се инвестира отново в акциите на стойността. Анализаторите на JPMorgan и Morgan Stanley прогнозират, че подемът ще продължи, а 34 на сто от фонд мениджърите, анкетирани от Bank of America, смятат, че те ще се представят по-добре от акциите на растежа - увеличение с 21 процентни пункта за месеца и третата по големина месечна промяна в мненията.

Все пак завръщането на стойността изглежда много зависи от глобалното икономическо ускорение и продължаването на разпродажбата на пазара на облигации.

Понастоящем компаниите в циклични сектори като банкирането и индустриалното производство съставляват по-голямата част от групата на акциите на стойността и се нуждаят от предварителните знаци за настъпване на икономически подем, за да поскъпнат още повече. Показателно е, че подемът при акциите на стойността корелира почти перфектно с обръщането на световния пазар на облигации.

След като страдаха заради стратегията си през последното десетилетие, инвеститорите в стойност разбираемо се вкопчват към всеки признак, че перспективите се подобряват. Но ако икономическият оптимизъм избледнее, вероятно ще им се наложи още веднъж да заемат отбранителна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Грешиш ! Свръх богатите отдавна знаят,че между тях и бедните трябва да има нещо наречено средна класа. Ако го няма то много бързо ще има бунтове и ще стане комунизъм. Та заради това в Америка отдавна има средна класа която си продължава да богатее :) Бедни винаги ще има някой от мързел други душевно бедни и т.н. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Чакам и коментари от ботове като като видинската бяла техника. Да видим те в какво и колко са инвестирали. Че като гледам само драскат под статии за Русия, но като стане дума за финанси мълчат като п-ки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
*мен. Long term value investing е най-добрата стратегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
По един и същи начин граби вече стотици години е изненадващо, че 95% от "инвеститорите" още не са го разбрали...95% са трейдъри, това е причината. Инвеститорите са хора като Импа и ме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Управляващия елит на Америка никога да позволи на нисшите класи да се измъкнат от натрупания дълг, а още по-малко на бедните нации да обезценят своя доларов дълг и той реално да бъде отписан в по-голямата си част... Това е метода, по който американската империя живее на гърба на света все пак. За да бъдат обрани балъците първо кукловодите надуват балон на пазара на акции играейки си с алчността на наивниците, които винаги бързо забравят как са се развили нещата в миналото и винаги смятат, че този път е различно и пазара може да върви само нагоре и икономиката е силна... Не е случайно, че Бъфет е приготвил 120 млрд. $ кеш и чака срив на акциите, за да може да си купи акции със сегашна стойност 250 млрд. или защо не за 500 млрд... По един и същи начин граби вече стотици години е изненадващо, че 95% от "инвеститорите" още не са го разбрали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
А че за мен никога не си е тръгвало. Тия, дето инвестират в акции, само защото в същите "инвестират всички" - ного скоро ще плачат ного-ного.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още