IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надценени ли са щатските акции?

Коронавирусът може би не е напълно калкулиран в цените им, а и единствено относителната доходност ги оправдава

17:28 | 21.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Съществува обаче още един важен пазарен показател, който трябва да се вземе предвид, тъй като отразява по-добре текущите нива на акциите: относителната доходност. До кризата през 2008 г. инвеститорите бяха склонни да приемат, че дивидентната доходност - дивидентът като процент от цената на акцията - трябва да бъде под доходността на държавните облигациите.

Доходността по 10-годишните американски ДЦК обаче в момента е едва 1,54 на сто, поради скорошното намаляване на лихвите от Федералния резерв на САЩ. Това е под текущата дивидентна доходност на акциите в S&P 500 от 1,7% и е далеч от общата печалба на акция, която е около 5 на сто, според изчисленията на Ед Кембъл, стратег в компанията за управление на активи PGIM.

Тази пропаст прави трудно за мениджърите на активи да стоят извън акциите, дори и при сегашните им космически цени, особено след като много компании се възползват от ниските лихви за емитиране на дълг и използват парите за изкупуване на акциите си. „По повечето показатели пазарите на акции изглеждат скъпи“, отбелязва Грег Питърс, друг стратег от PGIM. „Единственият показател, където това не важи, е относителната доходност“, посочва той.

Казано по друг начин, ако искате да проумеете американските акции, погледнете поведението на централните банки, а не само на самите компании. В този контекст, доколкото се счита, че епидемията от коронавирус застрашава глобалния растеж, тя прави инвеститорите по-уверени, че средата с ниски лихви ще се задържи. Ето защо „лошите“ новини за епидемията изглеждаха добри както за облигациите, така и за акциите.

Може ли нещо да осуети това? Основните централни банки изглежда скоро няма да променят курса, предвид липсата на сериозен инфлационен натиск. И макар приумиците на Тръмп периодично да алармират инвеститорите, карайки фондовите пазари да се колебаят, през тази година неговото дрънкане на оръжие вероятно ще отшуми. В крайна сметка президентът иска да се яви на изборите през ноември с растящ фондов пазар и силни икономически данни. Оттук и настоящото примирие в търговската война между САЩ и Китай.

На фона на целия триумфализъм на Белия дом, ключовият момент е следният: ако смятате, че акциите ще продължат да опровергават историческите модели през 2020 г., то трябва също да вярвате, че нещо в политическата икономия се е променило фундаментално, което ще даде възможност на централните банки да поддържат ниските нива на лихвите за почти неопределено време. Може би това е разумен залог, но също така е и много смел. Така или иначе, той трябва да бъде разпознат от различните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още