IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да решат дали рискът от инфлация е реален

Инфлационните хеджове са на мода, но предишните прогнози за повишение на цените не се оправдаха

10:50 | 28.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това също ще свие влиянието на Уолстрийт спрямо други пазари на акции. Фонд мениджърите преобладаващо се съгласяват, че търговията с технологични акции неминуемо ще спихне поради подема й напоследък, а книжата на тези компании загубиха високите си оценки тази седмица.

Уловката в теорията за инфлацията е, че инвеститорите се изгориха в миналото от очакванията за повишаване на цените. След глобалната финансова криза през 2008-09 г. прогнозите, че програмите за изкупуване на облигации от централните банки ще докарат хиперинфлация се оказаха много далеч от реалността.

Междувременно, друг възможен сценарий е инфлацията да се ускори без съпътстващ по-висок икономически растеж. Наследството на Covid-19 по отношение на високата структурна безработица и натоварването с дълг - както и по-високите данъци и нарастващата регулаторна тежест за компаниите - ще потисне способността на икономиките да растат.

Анализаторите от Bank of America предупредиха за този риск от така наречената стагфлация, която може да доведе до трудни времена за облигациите и акциите. Ниските фиксирани лихвени проценти осигуряват оскъдна защита срещу по-високата инфлация, докато компаниите, натоварени с дългове, биха били затруднени от комбинация от нарастващи ставки и скромен растеж. Това би дало още една причина за настоящия интерес към защитените от инфлацията облигации и златото.

Акциите вече показаха някои признаци на отпадналост, като по-голямата част от ключовите циклични сектори са на отрицателна територия от началото на годината, както и през последните 12 месеца. Индустрията, финансите и енергетиката значително изостават от индексите MSCI World, Stoxx 600 и S&P 500. Вярно е, че имаше значителен отскок от мартенските дъна при цикличните компании, но това просто показва колко евтини са били някои от тях в разгара на пандемията.

Отвъд конкурентните сценарии на рефлация и стагфлация остава друг резултат: повече от същото, или продължителен период на скромни растеж и инфлация, придружени от ниска доходност на облигациите и оскъдни повишения на заплатите.

Доходността на държавните облигации, която е близо до историческите дъна, е знак, че икономическата стагнация остава на челно място в съзнанието на много инвеститори. Мениджърите на облигационни фондове все още очакват доказателства, че историческото разрастване на паричното предлагане през последните месеци в определен момент ще повиши цените в цялата икономика. Само тогава те ще променят дезинфлационното си отношение, което властва от последната финансова криза насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още