IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за възстановяване на ЕС ще трансформира инвестиционния пейзаж

По-голямата стабилност и новите еврооблигации с топ рейтинг би трябвало да подкрепят пазарите и еврото

15:34 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След като по този начин се ограничава рискът от разпадане на ЕС, държавните облигации на страните от Южна Европа могат да се превърнат в основни вложения за по-широк кръг инвеститори.

По-стабилната Европа и по-дълбокият пазар на ДЦК също ще повишат статута на еврото. От създаването си единната валута живее в сянката на щатския долар. Неуспехът й да отправи предизвикателство към долара като световна резервна валута отчасти отразява съществуващия риск от разпадането на съюза.

По-голямата политическа и икономическа стабилност - и новите общоевропейски облигации с рейтинг ААА - променят калкулацията. Те би трябвало да увеличат привлекателността на еврото за международните инвеститори и централните банки. По наше мнение еврото се търгува с 16 на сто по-ниско спрямо щатския долар, отколкото е оправдано от икономически фундаменти като излишъкът по текущата сметка.

Нещо повече, еврото също така е недостатъчно представено в резервите на централните банка с оглед икономическия размер на еврозоната, като представлява едва 20 на сто от общия им дял в сравнение с 62% за щатския долар. С наличието на антипандемичния фонд със сигурност расте статутът на еврото като инвестиция и средство за съхранение на стойността.

Европейските акции също могат да получат положителна преоценка. През последните 20 години те постоянно се търгуваха със сериозна отстъпка спрямо американските. През това време съотношението цена-балансова стойност на щатските акции е било средно с около 50% по-високо. Тази пропаст не е аномалия, а по-скоро свидетелства за три основни разлики между пазарите в САЩ и Европа. Първо, САЩ са дом на много по-голям брой бързоразвиващи се, технологично ориентирани компании; няма европейски аналози на Facebook, Google или Apple. Второ, поради по-благоприятните данъчни и регулаторни режими американските компании се радват на превъзхождащи печалби. Трето, оценките на акциите от еврозоната неизменно калкулират в себе си риска от разпадане на валутния съюз.

Фондът за възстановяване може да намали някои от тези различия. Чрез насочване на цяла една трета от общото си финансиране към технологичния и екологичния сектори, той би могъл да съживи европейските акции от „новата икономика“.

Подтикнати от по-строгите екологични разпоредби, европейските компании вече постигат напредък в областта на възобновяемите енергийни източници, интелигентната градска инфраструктура и технологиите за енергийна ефективност. С допълнителни публични и частни инвестиции регионът може да стане световен лидер в тези и други бързорастящи екологични индустрии.

Така че ще е добре инвеститорите да възприемат радикалната промяна в посоката на ЕС. Залагането на Стария континент скоро може да доведе до нов вид награда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още