IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С успешно IPO на Nasdaq германската Curevac набра 213 млн. долара

Базираната в Тюбинген компания ще използва парите за покриване на разходите за изследвания на коронавирусна ваксина

11:44 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Curevac</em></p>

Снимка: Curevac

Първи клинични тестове на Curevac през юни

Концепцията придоби известна популярност заради пандемията на коронавируса, тъй като технологията на мРНК дава възможност за разработване на ваксини срещу нови патогени особено бързо. Biontech и Moderna са начело в надпреварата за ваксина срещу Covid 19. И двете компании вече са започнали големи проучвания от фаза 3, резултатите от които ще бъдат налични през есента - според плановете на компаниите. Пазарните стойности на Biontech и Moderna се умножиха повече от четири пъти, откакто станаха публични фирми.

Curevac стартира първите клинични изпитвания със своя кандидат за ваксина в края на юни и се надява да влезе в по-големите изпитвания на фаза 3 през четвъртото тримесечие. Ако успее, компанията може да играе важна роля в борбата срещу пандемията.

В частния кръг за финансиране, в който участваха германската държавна кредитна банка Kreditanstalt für Wiederaufbau, Катарската инвестиционна агенция (QIA) и новият британски партньор в изследователската дейност Glaxo-Smithkline (GSK), преди няколко дни Curevac набра ново финансиране за 560 милиона евро. Освен това основният акционер Хоп инвестира още 100 млн. евро в частно финансиране, успоредно на IPO-то. Като цяло ликвидните резерви трябва да достигнат над 800 милиона евро.

Отвъд проекта за Covid-19 Curevac се представя като изследователска компания с широко портфолио от кандидати за предклинични и клинични продукти. Целта е да се изгради напълно интегрирана медицинска компания, базирана на мРНК. За тази цел е нужно е по-нататъшно разширяване на технологичната платформа (включително необходимите производствени мощности), търсене на допълнителни стратегически партньорства и, ако е необходимо, осъществяване на стратегически придобивания или придобиване на лицензи.

Тестват се и потенциални ваксини срещу рак

Досега базираната в Тюбинген компания си сътрудничи с Boehringer Ingelheim, датската биотехнологична компания Genmab и Genediting Crispr Therapeutics. Партньорите включват също “Фондация Бил и Мелинда Гейтс” и ваксинния съюз Cepi. С последната сделка фармацевтичният гигант GSK също се присъедини като партньор за разработването на ваксини срещу инфекциозни заболявания. От друга страна, Curevac управлява изцяло проекта за развитие на Covid-19, без партньори от фармацевтичната индустрия.

В допълнение към ваксината за Covid в клинично изпитание са ваксина срещу бяс и две потенциални терапевтични ваксини срещу рак. Освен това Curevac осъществява редица други предклинични проекти в областта на рака и инфекциозните заболявания.

Като цяло обаче изследователската програма на Curevac е по-малко широка от тази на конкурентите ѝ Moderna и Biontech, които напредват с около десетина проекта в клинични тестове. Базираната в Тюбинген компания вероятно изостава от конкурентите си и в оценката на фондовите пазари. Първата цена при търговията с Nasdaq ще се определи в следобедните часове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още