IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата монетарна рамка на Фед отхвърля „превантивното“ охлаждане на икономиката

Централната банка за в бъдеще ще позволява на американската икономика да бъде по-гореща за по-дълго преди да помисли за повишаване на лихвите

13:49 | 01.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Задачата за връщане на инфлацията остава недовършена, но този път може да е успешна поради тенденцията за отслабване на щатския долар. Това изисква обяснението защо златото поскъпна до около 2000 долара за унция. Но пазарните очаквания за инфлацията в САЩ през следващото десетилетие, вградени в цените на щатските ДЦК, се покачиха само до около 1,75% от мартенското дъно в размер на 0,5%. Това бележи връщане към нивото от януари и е в съответствие със средната стойност за последните пет години.

Дали този път е наистина различно, е гореща тема. Разчитането от централните банки на ниските лихвени проценти и огромните покупки на облигации за повече от десетилетие не успя да спре дезинфлационните сили на застаряващото население, излишните спестявания и технологичните иновации, които снижават разходите и подкопават утвърдени области на икономиката.

Блокирането на икономиките поради коронавируса създаде огромна разлика между потенциалния и действителния БВП, заедно с бързо набъбваща дългова тежест за правителствата и компаниите. Заличаването на тази разликата може да стане много по-трудно, тъй като загубата на работни места продължава. Повишените нива на безработица на този етап са главно сред по-ниско платените работници в секторите на услугите, свързани със свободното време, търговията на дребно и настаняването. На следващо място е перспективата по-големите компании в областта на финансите и други професионални услуги да съкратят работните места с по-високи доходи, като се има предвид вероятният фокус върху намаляването на разходите и изплащането на дълговете.

Един фактор в полза на инфлацията е, че за разлика от ерата на фискалните икономии вследствие на финансовата криза от 2008 г., този път Фед и други централни банки имат много по-голяма подкрепа от страна на държавните разходи.

По-дългосрочната бича инвестиционна нагласа е, че продължаващата фискална експанзия заедно с проинфлационната политика на централните банки може да подхрани възстановяване, което естествено позволява на компаниите и правителствата бавно да намалят дълговете си. По всяка вероятност това е история за след 2021 година.

За Фед корекциите в монетарната рамка са лесната част. Централната банка не може да бъде сигурна в успеха на опита си да поддържа икономиката по-гореща или пък да попречи на пристъпите на пазарна волатилност да угасят всеки проблясък на устойчиво икономическо възстановяване. „Времето ще покаже“, както Пауъл обича да отбелязва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
да преведем на по просст език кво предлагаш... и вълка да е сит и агнето да е цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
lyusien
преди 3 години
Когато Ф Е Д помисли за прегряващата икономика вече може да е толкова късно че нищо да не може да спре навлизащата в рецесия икономика Големите икономики нямат инфлация -доходите са високи потреблението е стабилно Инфлацията се движи между 1 и 3 % и нищо не може да я вдигне Важна е заетостта производството производителността безработицата и енергиината ефективност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още