IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова криза в Кипър: Без бюджет за 2021 г.

Държавните финанси за догодина паднаха в подранила предизборна битка, а „златните паспорти” предизвикаха втори политически трус

08:15 | 22.12.20 г.
<p>
	Никозия през декември. Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/KATIA CHRISTODOULOU</p>

Никозия през декември. Снимка:  EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Остава обаче основният препъникамък, довел до извънредната ситуация –

„златните паспорти”.

С наложеното вето върху бюджета спорната и вече несъществуваща програма „гражданство срещу инвестиции” предизвика за втори път политически трус в Кипър. В началото на октомври заради нея оставки подадоха председателят на кипърския парламент Димитрис Силурис и депутат от основната опозиционна партия – лявата АКЕЛ. Те напуснаха парламента след международно разследване, разкрило тяхно участие в схеми по програмата със съмнения за пране на пари и нарушаване на закона.

Цялата програма бе прекратена от правителството от 1 ноември, но въпреки това остава силен политически коз за опозицията, с който тя продължава да обвинява правителството в корупция и очерняне на имиджа на Кипър пред света.

В бюджетната процедура двете партии – дясната ДИКО и лявата АКЕЛ, се опитаха да осребрят общото недоволство на хората срещу разкритията за корупция на високо политическо ниво при издаването на „златни паспорти”. ДИКО силно заложи на популярността на главния одитор Одисеас Михаилидис с ултиматума си: или правителството предоставя на главния одитор досиетата за натурализация, за да води той пряко тяхното разследване, или депутатите на партията гласуват против бюджета.

АКЕЛ също защитава Михаилидис като единствения човек, способен да разнищи корупционната схема. 

Правителството отказва такъв достъп, тъй като вече е в ход разследване на предполагаеми корупционни практики и нарушения по програмата от назначена от главния прокурор независима комисия. Още повече, че в нея е включен висш служител от кабинета на главния одитор.

Двете партии твърдят, че с отказа си правителството доказва, че се бои от контрол и прозрачност, а също и чезамита корупцията „под килима”. Правителственият говорител пък ги обвини в предизборни „мании”.

Наблюдатели припомнят, че едва ли двете партии могат да претендират сега за „чисти ръце”, след като техни представители на високо ниво са участвали в процеса по натурализация на чуждестранни бизнесмени през годините.

Въвличането на независимата институция в партийните битки около бюджета и гласуването му, с което той стана политически „заложник” на стремежа на главния одитор да се обяви за главен разследващ по скандалната инвестиционна програма, бе последната капка, която преля чашата във 

войната правителство – главен одитор.

Публичната лична вражда между президента Никос Анастасиадис и главния одитор Одисеас Михаилидис /назначен впрочем на този пост именно от Анастасиадис/, вече е дългогодишна институционална криза, която се превърна в истинска война през последната година. 

Основните обвинения на правителството са, че главният одитор надвишава правомощията си и така нарушава конституцията, извън юрисдикцията си се намесва в политиката, има „неправомерно поведение” като държавен служител, от което възникват  и възможни наказателни отговорности.

Скандалите накараха по-рано тази година президентът Никос Анастасиадис да избухне, че ролята на шефа на държавния одит „не е да издава политически изявления или да изпраща писма до министри” и го посъветва да излезе от политиката. Дори юристи коментират, че главният одитор се държи не като държавен служител, а като „лидер на политическата опозиция”.

В началото на декември той заяви, че не се интересува от кандидатурата за президент през 2023 г., нито е бил сезиран от някоя партия за тази цел. 

Според коментари в медиите Михаилидис през последните години се държи така, сякаш всички останали институции и държавни служби са под надзора на Одитната служба, и всичко, което той прави, е за общественото благо и следователно е оправдано.

Министри, висши държавни служители, дори омбудсманът на републиката периодично се оплакват, че главният одитор ги „тормози”.

Все по-изтощителна става и битката между правителството и Одитната служба за разследването на злополучната паспортна програма. Напрежението достигна връх след доклад на главния одитор точно в навечерието на бюджетния дебат, че 18 кипърски паспорта, предоставени на висши мениджъри на две значимичуждестранни компании, не отговарят на критериите за натурализация. Финансовият министър Константинос Петридис нарече констатациите на Михаилидис „напълно подвеждащи и неточни, които по никакъв начин не отразяват реалността”.

Правителството поставя под съмнение активността на главния одитор, рязко проявила се едва след избухването на скандала със „златните паспорти” в края на август, подчертавайки, че той е имал достатъчно време да направи преглед на програмата - ако е искал, след назначаването си през 2014 г.

Оспорваните „златни паспорти” доведоха и до открит сблъсък между главния одитор и главния прокурор. Одисеас Михаилидис публично обяви, че не вярва, че назначената от главния прокурор комисия може да проведе необходимото разследване. Георгиос Савидис отвърна на удара, като на пресконференция обвиниМихаилидис в „неприемливи публични изявления” и в опити за оказване на натиск върху службата на главния прокурор. 

След критичното отхвърляне на бюджета в парламента институционалната война се нагорещи още повече и вече открито в публичното пространство на дневен ред е 

интригата – дали спорът ще бъде отнесен за решаване от Върховния съд. 

Според неофициалните информации и двете страни се „въоръжават” за такъв развой.

Правителството може да подаде обжалване във Върховния съд с иск за уволняване на генералния одитор Одисеас Михаилидис. Това всъщност е единственият начин то да се освободи от „дразнителя”. По конституция главният одитор в Кипър е една от малкото длъжности в държавната администрация, мандатът на чиито титуляри е до пенсионирането им на 68-годишна възраст. Михаилидис е на 52 години сега.  

Президентът Анастасиадис не е оповестил публично решение да пледира за освобождаването на Михаилидис, но според неофициална информация правителството събира необходимото досие за сезирането на Върховния съд.

Главният одитор се готви за противодействие в случай, че правителството се обърне към висшата инстанция. В неделя /20 декември/ със специално съобщение от неговия кабинет бе заявено, че Одитната служба ще защитава своята независимост при всякакви обстоятелства. Според информации в медиите известни адвокати вече са се присъединили към защитния екип на Михаилидис. Те ще поискат от съда да вземе решение за предоставяне на спорните досиета, като ще повдигнат въпроса за конфликт на интереси за главния и зам.-главния прокурор, които преди назначаването им през лятото бяха министри в кабинета на Анастасиадис, а също и за участието на президента чрез семейната му адвокатска кантора /която той е напуснал/ в програмата за натурализация.

Бюджетът за 2021 г. в Кипър е всичко друго, но не и сухи, скучни числа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още