IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ къкри

Дали тя ще стихне или ще достигне точка на кипене след няколко месеца, все още е въпрос на догадки

09:01 | 17.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Централните банки отдавна се безпокоят, че годините на растеж на цените под 2% са намалили инфлационните очаквания на американците, създавайки самозатвърждаващ се дезинфлационен цикъл. Но пандемията разби тази тенденция. Проучването на клона на Фед в Ню Йорк за потребителските очаквания, публикувано тази седмица, показва, че очакванията за средногодишната инфлация за период от една и три години напред са се повишили през март до съответно 3,2% и 3,1% - най-високите от 2014 г. Въпреки че това може да не е достатъчно, за да разтревожи централните банкери, 25% от анкетираните са отговорили, че очакванията им за растежа на цените през следващите три години са нараснали до 6,3% - отново най-високото ниво от 2014 г. и с около 2 процентни пункта над това от февруари 2020 г. Данните от проучването на Мичиганския университет показват почти идентични движения в очакванията на американците.

Що се отнася до компаниите, Министерството на труда разкри миналата седмица, че индексът на цените на производител (PPI) за крайно търсене през март се е увеличил с 1% на месечна и с 4,2% на годишна база. Това е най-големият годишен ръст от 2011 г. Въпреки че данните за PPI са също податливи на базови ефекти, както и на временен недостиг на суровини и затруднения при доставките, се повдигат въпроси дали тези увеличения на производствените цени ще бъдат прехвърлени на потребителите или бизнесът ще поеме разходите. Първото означава по-високи показания за CPI и предпочитаната инфлационна мярка от Фед - индексът на личните разходи за потребление. Второто би намалило корпоративните печалба и би оставило по-малко пари на фирмите за наемане на служители и инвестиции - риск за фондовите пазари, които са на рекордно високи нива.

Последното парче от инфлационния пъзел са заплатите. Както отбелязах в статия миналата седмица, пише Чапата, всеобхватният измерител (индексът на съвкупния седмичен щат – бел. прев.), които включва средното почасово възнаграждение, средно отработените часове на седмица и заетостта, достигна нов връх, въпреки че все още милиони американци са извън работната сила, а свободните позиции са на двугодишен връх от 7,37 милиона. Изобилстват свидетелства за усилията на работодателите да привлекат работници, които странят от работа поради здравословни проблеми, грижи за децата или чувството, че могат да си позволят да бъдат по-избирателни благодарение на подновените федерални обезщетения за безработица. Устойчивият натиск върху заплатите, дори след като САЩ напълно излязат от пандемията, може да създаде по-трайна инфлация, отколкото Фед очаква по-късно тази година.

В един доклад за CPI инвеститорите могат просто да видят това, което искат. Разглеждането на по-широк набор от данни за цените и проучвания разкрива реалността на къкрещ инфлационен натиск в американската икономика. Дали той ще стихне или ще достигне точка на кипене след няколко месеца, все още е въпрос на догадки. Именно този страх от неизвестното обяснява защо инфлацията изглежда предопределена да доминира разговора за финансовия пазар през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още