IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надценен ли е пазарът на нискокачествен дълг?

Повишението напоследък в цените на облигациите на компаниите с неинвестиционен рейтинг отрязява спадa на дефолтите

16:52 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Способността на компаниите да набират дълг в такива размери и без да вдигат значително лихвите отразява на пръв поглед неутолимото търсене на доход от страна на инвеститорите, залагащи на ниски нива на дефолти при силното глобално икономическо възстановяване след пандемията.

Все пак скоростта и степента на оживлението при високодоходния дълг не уталожва дългосрочните опасения, че кредитният пазар е изпреварил значително фундамента под нискокачествените компании.

Това се случва на фона на ниска степен на използване на капацитета от американските фирми. През предишните десетилетия това отразяваше стагнацията в икономиката и по този начин показваше нарастващи предизвикателства пред компаниите. 

Марти Фридсън, главен инвестиционен директор в Lehmann Livian Fridson Advisors, казва, че на пазара на дълг с висока доходност има прикрит стрес. Според него дори компаниите с по-добър рейтинг са тласнати отвъд справедливата стойност на ценните си книжа на фона на огромната подкрепа от страна на Федералния резерв на САЩ за пазарите и кредитния поток.

Тази намеса на Фед трябва да прави инвеститорите предпазливи относно евентуалните дългосрочни последици. Остава значително съмнение относно степента на възстановяването след пандемията след тази година за задлъжнелите компании.

Fitch, например, има малко по-висока прогноза за дефолтите през 2022 г. спрямо тази година, „отразяваща несигурността около устойчивостта на възстановяването на търсенето за някои сектори“. Това отчасти се дължи на постоянството на дигиталните тенденции, които затрудниха редица други сектори.

Трейси Чен, портфолио мениджър в Brandywine Global, инвестиционният бутик на Franklin Resources, казва: „Бизнес моделите ще се променят след Covid, като все още има много компании, подкрепяни от приспособителните политики”.

„Стимулите и разходите за инфраструктура са добри за определени сектори. В по-дългосрочен план сме по-малко бичи настроени относно нискокачествения дълг", посочва тя.

Тази гледна точка отразява съмненията дали стимулите вдъхват нов живот на някои компании или просто забавят евентуалното плащане на сметката.

„Преди Covid инвеститорите бяха много предпазливи по отношение на дълга и говореха за края на цикъла“, казва Чен.„Твърди се, че по-голям цикъл на дефолти е бил отложен и че той ще настъпи през следващите 12 до 18 месеца, след като мерките за стимулиране приключат“, допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още